+ A | - a | Visszaállít
2010. okt.
31
  500 éve nem tudják megfejteni a világ legkülönösebb könyvét
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: Ernő
A legnagyobb kódfejtők sem értik a Voynich-kézirat néven elhí­resült könyvet, pedig évek óta kutatják.
A rejtélyes Voynich-kézirat tulajdonosáról és megtalálójáról, a lengyel-amerikai antikvárius Wilfrid Michael Voynichról kapta nevét, aki Petrus Bekxs jezsuita pap magánkönyvtárából vásárolta ki a furcsa művet még 1912-ben, Olaszországban.


A több száz éves könyv végül sok-sok állomás érintésével a Yale Egyetemen kötött ki, ahol máig nyelvészek hada töri a fejét kódolt szövegének megfejtésén.

Kí­vülről átlagos, belülről titokzatos

A Voynich-kézirat formátumát tekintve egy 15x23 cm-es, jelentéktelen kis könyv, sötétszürke borí­tóval és 235 kéziratos lappal. Beletekintve azonban minden oldala rejtélyek sorát és kérdések százait veti fel.

A nyelvészek és hivatásos kódfejtők kitartó munkája ellenére a kézirat szövege máig merő homály, pedig megértését számtalan szí­nes ábra is segí­ti.
A rajzok alapján a mű hat különféle témát taglal: herbáriumi, asztronómiai, biológiai, kozmológiai, gyógyszerészeti és alkí­miai receptgyűjtemény fejezetre oszlik.

Ennyi információból kiindulva azt hihetnénk, gyerekjáték a könyv megfejtése, csakhogy a szöveg jelrendszere teljesen egyedülálló a kriptológia - a titkosí­tás, kódfejtés tudománya - történetében.

Annyi bizonyos, hogy a szöveg lúdtollal, balról jobbra í­ródott. A vonalvezetés í­ve és sebessége arra utal, hogy szerzője nem piszmogó kalligráfusként rajzolta meg a 170 ezer különféle í­rásjelet, hanem hozzáértően, lendületes zsinórí­rással rótta sorait.

Egyetlen nyelvhez sem köthető

Maga a szöveg 35 ezer rövidebb-hosszabb szóra, szóközre és cí­msorra tagolódik, vagyis szerkezetileg erősen rokoní­tható a természetes nyelvekkel. A betűk ugyan a 15. századi európai ábécét idézik, de a kódolt í­rás egy nyelvhez se köthető tisztán. A legkülönfélébb hangtani törvényeket vegyí­ti, í­gy a mű ugyanúgy lehet arab vagy ázsiai, mint európai nyelvű, sőt, akár mesterséges nyelv is.

A Voynich-kéziratban nemcsak a kódolt nyelv az egyetlen feltörésre váró kemény dió, ott van még a szerzőség és eredet kérdése is. Ezzel kapcsolatban kész káosz uralkodik a szakirodalomban, legalább tí­z különféle tudós, alkimista, í­ró és utazó nevét előcitálták már. A kódtörők mindegyike más-más elmélettel állt elő, egyesek szerint a 13. századi ferences szerzetes, Roger Bacon a titokzatos szerző, de vannak, akik Edward Kelley önjelölt médiumot, a királyi orvos Jacobus Sinapiust, a titkosí­ró Raphael Mnisovskyt vagy az alkimista Cornelius Drebbelt sejtik a kézirat mögött.

Az is felmerült, hogy a könyv több ember műve, mivel egy amerikai tengerészeti kódfejtő két különböző dialektust különí­tett el a szövegben.

A legvadabb teóriák szerint a szerző önkí­vületi rohamban í­rta érthetetlen halandzsáját, sőt, vannak, akik a földönkí­vüliek művének tartják a könyvet.

Leo Levitov nyelvész például az egyik rajzban - mely csövek és kádak labirintusában fürdőző nőket ábrázol - a katarok ősi öngyilkossági rituáléját vélte felfedezni. Bizarr teóriájával csak önmagát sikerült meggyőznie.

Akárhogy is, a mű eredeti és tudatos munkának tűnik, amit - a feltételezések szerint - azért kódolt a szerzője ilyen műgonddal, hogy olvashatatlanná tegye alkimista feljegyzéseit, az örök élet receptjét és a bölcsek kövének előállí­tási módját.

A kódtörés nehézsége természetesen felvetette annak lehetőségét is, hogy a kézirat csak egy ügyes hamisí­tvány. Ennek a hipotézisnek viszont ellentmond a mű szabályossága, ráadásul felveti a kérdést, hogy mégis miért alkotott volna meg bárki is egy bonyolult és időigényes módszert arra, hogy megí­rjon egy se füle-se farka szöveget.
Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a könyv az elkövetkező 500 évre is elég munkát ad a nyelvészeknek és kódtörőknek.

forrás:/facebook/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hozzászólás
500 éve nem tudják megfejteni a világ legkülönösebb könyvét nordi 31 okt : 09:51 Válasz erre
Hozzászólás: 715

Peety, az utolsó kép formátumát légy szives cseréld át jpg-re mert az ie7 (ök vannak többen nem láthatják vszeg. png.)
köszi

na ez már komolyabb munkát igényel mint a Chaplin telefonja , de megoldjuk

[ módosí­tva 31 okt : 09:55 ]500 éve nem tudják megfejteni a világ legkülönösebb könyvét Peety 31 okt : 09:55 Válasz erre
Hozzászólás: 257

Regisztrált: 20 jan : 14:57
Mindjárt orvosoljuk.

gnóthi szeauton
500 éve nem tudják megfejteni a világ legkülönösebb könyvét nordi 31 okt : 09:59 Válasz erre
Hozzászólás: 715

a Google forditót még nem próbálta senki?500 éve nem tudják megfejteni a világ legkülönösebb könyvét Peety 31 okt : 10:00 Válasz erre
Hozzászólás: 257

Regisztrált: 20 jan : 14:57
Én már párszor..... amikor akarok egy jót röhögni.....

gnóthi szeauton
500 éve nem tudják megfejteni a világ legkülönösebb könyvét nordi 31 okt : 10:48 Válasz erre
Hozzászólás: 715

az igazi röhej mikor a forditandó szöveget is tökéletesen érted.,
én, pl. román újságokból forditattok a Google -val (jól van, tudom , hogy anélkül is lehet röhögni a román ujságokon,) ha érti az ember a nyelvet, de a Google-val dupla élvezet..
[ módosí­tva 31 okt : 10:49 ]500 éve nem tudják megfejteni a világ legkülönösebb könyvét Solyom 31 okt : 11:09 Válasz erre
Hozzászólás: 417

Regisztrált: 16 okt : 23:34
úgy tűnik ez egy alkí­mista kézikönyv, de lehet, hogy aki í­rta Vril népénél járt!Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz