+ A | - a | Visszaállít
2013. jan.
08
  Nyolcmillió kutyamúmiát találtak Szakkaránál
Kategória: Kriptozoológia - Közzétette: fulldragon
Összesen nyolcmillió kutyamúmiát találtak egy a négylábúak számára elkülönített katakombában az egyiptomi Szakkara területén - adta hírül az ahramonline.org angol nyelvű egyiptomi hírportál.

Rutinásatás során találta meg a kutyák számára fenntartott szakkarai katakombát a Salima Ikram (Kairói Amerikai Egyetem, AUC) vezette nemzetközi kutatócsapat; a sírhely becslések szerint nyolcmillió kutyamúmiát rejt. A csontokon elvégzett vizsgálatok során megállapították, hogy az állatok eltérő fajúak, de hogy pontosan milyenek, azt egyelőre korai lenne megmondani.
Jelenleg az állatcsontok katalogizálásán dolgozunk és a négylábúakon végzett mumifikálási technikákat vizsgáljuk” – magyarázta Ikram, hozzáfűzve: az előzetes vizsgálatok kiderítették, hogy az állatok közül néhányat öregkorukban mumifikáltak, de a legtöbbjüket születésük után néhány órával temették el.

A leletegyüttesben a kutyák mellett nagy számban találhatók macskák és mongúzok is. „Egyelőre azt próbáljuk megfejteni, hogy mindez hogyan illeszkedett vallási értelemben Anubisz kultuszához, akinek tiszteletére a katakombát is építették” – közölte a régész.

A szakkarai kutyakatakombát 1897-ben Jacques De Morgan fedezte fel; az akkor publikált Carte of Memphite térképe szerint két nagy katakomba található a területen. A térképre azonban a feledés jótékony homálya borult, így sem az nem derült ki, hogy ki fedezte fel először a katakombákat, vagy hogy ki végezte el a terület feltérképezését, sem pedig az, hogy vajon a helyiség valóban a kutyák számára épült-e.

A katakombákban eltemetett állatok nagy száma és a föld alatti temetkezési helyek óriási mérete ellenére az egyiptológusok a templomokra és az írásos forrásokra fókuszáltak az állatok és végső nyughelyük vizsgálata helyett. A De Morgan-féle térképről csak 2009-ben hullt le a fátyol, a kutatócsapat ekkor kezdte meg az ásatásokat a területen.

forrás:/múlt-kor/

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hozzászólás
Nyolcmillió kutyamúmiát találtak Szakkaránál KMJ 08 jan : 11:32 Válasz erre
Hozzászólás: 170

Regisztrált: 26 máj : 13:04
Úgy néz ki mint egy magyar vizsla.

A világ olyan, mint amilyennek a legtöbben akarjuk.


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz