+ A | - a | Visszaállít
2013. máj.
29
  Óriási szem a világűrben
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon

Mintha Mordor tornyából figyelne a mindent látó szem, csakhogy ez a valóság: a jelenség egy csillag fényévnyi méretű „haláltusája”.
A NASA felvételén látható gyűrűs köd az egyik leglátványosabb planetáris köd a Lant csillagképben. A tőlünk 2300 fényévnyire megfigyelt jelenség körülbelül 20 ezer éve alakult ki, egy csillag „halálával".Ring Nebula ☼ M-57 (foto:Hubble Space Telescope Nasa ESA)

A kék folt közepén halvány fehér pont látszik, ez az az egykori csillag, amelynek maradványai a több mint egy fényév széles látványosságot létrehozta. A Hubble űrteleszkóp infravörös adatokkal kombinált képén a középső kék mező héliumot, a zöld szín oxigént, a vörös hidrogént jelez.

Egy csillag élete vége felé közeledve megkezdi a magot körülvevő rétegekben található hidrogén elégetését, miáltal gyors ütemben tágulni kezd. Ezzel együtt felszíne hűl és vöröses színűvé válik a fénye. Ezért nevezik vörös óriásnak. A mi Napunk a feltételezések szerint mintegy négymilliárd év múlva éri el ezt az állapotot, miközben a Földdel együtt elnyeli majd a Naprendszer belső bolygóit.

Ha a vörös óriás teljesen kifogyott a „tüzelőből", összeroskad és úgynevezett fehér törpévé omlik össze. Körülötte pedig hatalmas területen megfigyelhető a planetáris köd, ami valójában a vörös óriás állapot külső rétegeinek a maradványa.

forrás: /Wired/Hír24/

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz