+ A | - a | Visszaállít
2011. febr.
23
  Bizarr obszervatórium a Déli-sark alatt
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
szerző: nordi

Nem akármilyen megfigyelö állomás épült a Déli sark jégmezői alatt. A jégtakaró alatt, két és fél kilométer mélyen , az Antarktisz jégsapkája alatt található a nemrég felállított, talán a világ legbizarabb obszervatóriuma.

A Déli-sarkon felépí­tett IceCube Neutrino Observatory néven bejegyzett obszervatórium egyik fíµ része egy hatalmas távcső, amelynek fíµfeladata, hogy észlelje a szubatomi részecskéket, az úgynevezett neutrí­nókat, amelyek fénysebességgel hatolnak át bolygónkon.

A távcső épí­tése tavaly, az év végén fejeződött be és felhasznalták az előző években az itt begyüjtött adatokat és eredményeket, bár ezek az adatok még eléggé hiányosak. Remélhetíµleg az új obszervatórium segí­tségével új és lényeges információkat kaphatunk a galaxisok és a fekete lyukak keletkezéséről.

A fizikusok úgy vélik, hogy ezeknek az óriási energiával rendelkező titokzatos részecsék olyan violens kozmikus események során jönnek létre mint például két galaxis ütközése, vagy a fekete lyukak keletkezése. Ezek az elemi részecskék képesek több milliárd fényévet megtenni a világegyetemben anélkül, hogy veszí­tenének energiájukból, vagy a különböző mágneses és gravitaciós terek bármilyen hatással lennének rájuk.De, először is, ezeket a részecskéket meg kell találni és meg kell figyelni. A megoldás úgy tűnik, hogy a IceCube teleszkóp átadásával megvalósúlhat. A projekt teljes költsége 279.000.000 dollár. Végleges formájában a 86 fúratot ellenőző detektor 5160 optikai érzékelőt is tartalmaz.

Mikor a IceCube érzékelők lefelé néznek, a Föld belseje felé, akkor talán érzékelhetik az Északi-sark egén a neutrinókat, mikor behatolanak a bolygónkba. A neutronók az egyetlen ismert részecskék, amelyek akadálytalanul áthaladnak bármilyen anyagon, függetlenül annak tulajdonságától vagy méretétől. A teleszkóp a Földet egy hatalmas szürőként használja, hogy csak az ütközésből származó müonokat érzékelje.

Az atomok és a neutrinók ütközése során keletkező müonok egy kékes í­vvfényhez hasonló jelenséget produkálnak, az úgynevezett Cserenkov-sugárzást. Az antarktiszi jégtakaró szuper fényáteresztő tulajdonságának köszönhetően a távcső optikai szenzorai észlelik azt a fényjelenséget.neutrino megfigyelések modellezése és grafikai ábrázolása (Csernyekov sugárzás)

A neutrinó vizsgálására alkalmas távcső eléggé áttetsző kell legyen ahhoz, hogy a müonok által gerjesztett fény áthatoljon rajta és eljusson az érzekelőkhöz, viszont eléggé homályos kell legyen ahhoz, hogy kiküszöbölje a természetes fény interferenciáját.
A távcső azért is mélyen kell legyen, hogy a kozmikus sugárzás ne befolyásolja a megfigyeléseket és a déli féltekén található antarktiszi jégmező meg is felel ezeknek a kritériumoknak.

/Dailymail & descopera.ro alapján/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz