+ A | - a | Visszaállít
2013. okt.
24
  Földház olcsón, ingyen fűtéssel
Kategória: Alternativ energiák - Közzétette: fulldragon
szerző: Schneider László

Mivel a függés és kiszolgáltatottság gondolata rémiszt (akár banktól, akár más profitérdekelt embercsoporttól), az önellátás, és így a fenntarthatóság a kulcsa a jövőmnek. Elérkezett annak az ideje is, hogy komolyabban foglalkozzam a saját ház-kérdéssel is. Az első alternatíva, amibe beleütköztem, az a passzívház volt, és húztam is a szám - egyszerűen ellenszenves, elképzelhetetlen, hogy ez legyen a megoldás! De nemsokára találtam sokkal jobbat - az igazi földházat, Sziromfallal kiegészítve.

Nem csodálatos, hogy csupán a környezeti hőt használva kiválthatjuk a kályhát vagy a radiátort? Ajánlom a cikket mindenkinek, aki házépítés előtt áll, és szeretne olcsón bioházat, vagy éppen az a gondja, hogy vajon tudja-e fizetni a jövőben is a gázszámláját (vagy a tüzelőt, és nem mások fatolvajlásából).

Valójában nem létezik feltaláló, se művész, csupán kegyelem, amely bepillantást enged a kozmikus tudatba.

Kint, házunk külső falfelületein sokkal több hő jelenik meg télen is -- és enyészik el haszontalanul -- , mint amennyire bent a házban a fűtéshez szükségünk volna. Ezt a Sziromfal képes megragadni számunkra, és gazdálkodni vele.

Mivel a téli napsütés ereje alig marad el a nyáriétól (a környezet más okok miatt hideg télen), ez nagy hőmennyiséget jelent. És mert ez így van, nem a hőmegtartás hőszigeteléssel túlfokozására van szükség, mint ahogy azt a 'passzívház' teszi, hanem olyan falszerkezetre, amely képes ezt a hőt bejuttatni a házba, és ott -- időben elnyújtva -- szétsugározni. Ezt a mutatványt ez idő szerint csak ez az új falszerkezet tudja, amelyet Sziromfalnak neveztünk el. Érzésünkkel ellenkezőleg, télen sincsenek túl hosszú kimaradások a napsütésben. A napsütés nélküli időszakok nagyobb része hőtárolással áthidalható, és mire tényleg hűlni kezdene a ház, megérkezik az utánpótlás. Évente legfeljebb néhány nap a tényleges kimaradás. A felkínálkozó ingyen hőmennyiség tehát közepes szigetelésű ház esetén is elegendő a fűtés kiváltásához.

Földházfejlesztésem során a természtes anyagok alkalmazása, a szinte fanatikus költséghatékonyság, és a megalkuvás nélküli műszaki tisztaság -- merész egyszerűség -- voltak a vezérlő elveim. Érdemes volt ezeket ellenszélben sem feladni. Zseniális dolgok sűrűsödtek és idomultak össze.

Így most a Sziromfalas földház -- műszaki értelemben -- készen áll a te számodra is.

De, mint a világon bármely kérdés, ez a probléma is elsősorban pszichológiai. Az igazi kérdés mindig ez: milyen tud lenni az illető dolog lényegéhez való viszonyod? Az életedet az határozza meg, hogy mit ismersz fel a lehetőségekből, és azt hogyan illeszted be a személyes viszonyaidba. Most. A személyes esély gyakran az időkülönbségben rejlik, amennyivel előbb jutsz felismerésre, mint a tömeg. És amennyivel előbb lépsz, ennek alapján.

A birodalmak (a minket körülvevő világ) nem emberi időléptékben omlanak össze. Ami ma viszonylag könnyen keresztülvihető volna, az egy felfordult világban csak nagy erőfeszítéssel -- talán. És ami ma erőfeszítéssel még keresztülvihető volna, az ott már erőfeszítéssel sem, sehogyan sem.

A "váltás" nem csupán egy műszaki tartalom lehetséges fizikai megnyilvánulására utal, hanem -- szükségszerűen -- a hozzá kapcsolódó szellemi vonatkozásokra is. Ha tudatilag nem vagy képes -- mégpedig most -- kilépni a "fogyasztói társadalom" által beidegzett reflexekből, akkor (számodra) hiába áll készenlétben az esély materiálisan. A döntés egy ponton túl nem kerülhető ki, és nem ruházható át 'szakértőre'. Az életed döntő kérdéseiben kizárólag te magad lehetsz saját szakértőd -- minden témában. Ebben is.

forrás:/utajovobe/

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz