+ A | - a | Visszaállít
2013. okt.
26
  Mindenkinek ott a helye (A székelyek nagy menetelése)
Kategória: Autonómia - Közzétette: fulldragon
Nincs értelme a számháborúnak a székelyek nagy menetelése kapcsán becsült jelenlétről, véli Izsák Balázs, az SZNT elnöke, aki kijelentette: ha eddig 150 ezer résztvevőt mondott, immár 200 ezer emberre számít. Makfalváról maga is elindult a szekérkaravánnal, és a fogadtatás, amely végigkísérte útjukat, bizakodóvá tette. A menetelés vasárnap zajlik Kökös és Bereck között, a 14 gyülekezési helyen – Kökös, Uzon, Szentivánlaborfalva, rétyi keresztút, Maksa, Eresz­tevény, Dálnok, Csernáton, ikafalvi letérő, Kézdivásárhely, Sárfalva, Nyujtód, Lemhény, Bereck – 11 órakor kezdődnek az ökumenikus istentiszteletek, majd a résztvevők elindulnak a szomszédos települések irányába, így áll össze az 52 kilométeres menetoszlop.

„Nincsen túl nagy jelentősége a számoknak, aki Marosvásárhelyen megélte azt az élményt, hogy az a rengeteg ember menetoszlopban a Székely Vértanúk emlékművétől a prefektúráig megtöltötte az utcát, az tudja, van valami más, ami többet számít: a résztvevőknek a közösségi öntudatra ébredése, amikor megérzik, milyen hallatlan dolog, hogy ennyien vagyunk, és hogy egyet akarunk. És ez holnap is így lesz” – fejtette ki Izsák Balázs. Szerinte Bukarest meg fogja érteni, hogy nem ér célt, ha semmibe veszi a székelység követeléseit, beadványait, ha nem válaszol ezekre, „hibás spekuláció, ha azt gondolják, akkor elfáradunk”. Mindez csak felerősíti az autonómiamozgalmat, újabb és újabb hulláma jön a tiltakozásnak. „A demokrácia eszközével, erőszakmentesen fogunk küzdeni, de nagyon nagy a tárháza az ilyen eszközöknek. Ezen Bukarest is meg fog lepődni, mert még csak most kezdik számolni, és még a számolás elején vagyunk” – fejtette ki. Elmondta, jobban szeretnék, ha konstruktív párbeszéd kezdődne, ha „nem azon kellene törnünk a fejünket székely leleményességgel, hogy mivel bosszanthatnánk Bukarestet, mert meg tudjuk kegyetlenül bosszantani” – hangsúlyozta.

Az SZNT elnöke elmondta, a marosvásárhelyi tüntetéssel párhuzamosan a világ 15 pontján szerveztek szolidarizáló megmozdulást, most már 23 helyszínről jelezték ezt (a lapunk által felsorolt nagyvárosokhoz csatlakozott csütörtökön Tokaj is, és várhatóan a szám tovább bővül), de támogató levelet kaptak az EFA-tól (Európai Szabad Szövetség – EP-frakció), a Baszk Nemzeti Párttól és a FUEN-től (Európai Nemzetiségek Föderalista Uniója).

Izsák Balázs azt is hangsúlyozta, a mostani rendezvénynek nem forgalomelterelés, útlezárás a célja, „amikor azt fogjuk tenni, úgy fogjuk bejelenteni” – mondotta. Elhangzott az is, hogy már él a székelyek nagy menetelésének honlapja, ezt magyarországi támogatással hozták létre, a szekelymenet.ro címen elérhető, és minden információt igye­keznek itt közzétenni. Vasárnap például rögtön felkerülnek a menetelés során elhangzó beszédek (románul is), de lesznek térképek, fényképek, a 14 gyülekezési csomóponton külön-külön követik az ese­ményeket, közlik a tudnivalókat.A tegnapi sajtótájékoztatón új technikai kérdések is felmerültek, például az, hogy lesz-e módjuk a biciklivel érkezőknek biztonságba helyezni kerékpárjukat. Erre a szervezők nem tudnak lehetőséget biztosítani, azt ajánl­ják, vagy láncoljanak össze több biciklit a parkolóhelyeken, vagy tolják maguk mellett a menetelés során.
Izsák Balázs azt is elmondta, nagyon fontos, hogy senki ne maradjon otthon, mindenkinek ott a helye vasárnap a menetoszlopban, „csak az maradjon ott­hon, akinek a nevére kiállított hivatalos halotti bizonyítványa van. Más igazoló iratot nem fogadunk el” – jelentette ki.

forrás:/3szek/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz