+ A | - a | Visszaállít
2013. okt.
28
  Százhúszezren a Székelyek Nagy Menetelésén
Kategória: Autonómia - Közzétette: fulldragon
szerző: Barabás Hajnal, Gy. Turoczki Emese, Pinti Attila

Békésen, fegyelmezetten zajlott a Székelyek Nagy Menetelése, fél kettőre alakult ki az 54 kilométeres, összefüggő menetoszlop Kökös és Bereck között. A szervezők a résztvevők számát százhúszezerre becsülik. A hatóságok szerint csak tizenötezren voltak.

A rétyi útkereszteződésnél fél kettőkor olvasta fel Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke a kiáltványt, amelyben megerősítik a gyegyóditrói Székely Nemzetgyűlésen kinyilvánított történelmi igényüket: élni akarnak az önrendelkezés jogával, és e jog alapján követelik Székelyföld államon belüli önkormányzását.Ezt követően a magyar és a székely himnusz eléneklésével véget ért a Székelyek nagy menetelése. Eddigi információink szerint mindenhol békésen zajlott le az esemény, elindultak az emberek hazafelé. A rétyi útkereszteződésnél álló motel előtt lassan kiürül a tér.

Hatalmas embertömeg volt Kézdivásárhely és Bereck között is. Bár verekedésről is röppentek fel pletykák, a rendezvény rendbontás nélkül zajlott, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai kiemelt figyelemben részesültek.A vármegyések mellett több volt a csendőr

Sárfalva végétől Bereckig hatalmas embertömeg gyűlt össze a Székelyek Nagy Menetelésére. Számos kisautóval és autóbusszal érkeztek a résztvevők. Rendbontásra tudtunk szerint nem került sor, bár futottak be olyan információk, hogy Nyújtódon, vagy éppen Bereckben voltak kisebb incidensek. Nyújtódon vonultak fel a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai is, karhatalmi erőkkel körbevéve. A mozgalom zászlóival felvonuló, jórészt fiatalokból álló csoportra becslésünk szerint három-négyszer több csendőr jutott, mint a többi menetelőre, jóllehet a vármegyések csak egy ideges, rájuk dudáló és rájuk húzó kisbusz sofőrjére mordultak rá, ennél több nem történt. Berecken, Lemhényen, Nyújtódon, Szászfaluban és Sárfaluban több dolog is színesítette a menetet.A résztvevők tapsviharában biciklizett el mellettük egy velocipéden Hidvégi Üstös Pál extrém sportoló, aki igazán ódivatúvá vedlett erre az alkalomra: a 120 éves járgányra ülő fiatalember húszéves posztóruhában, hetvenéves csizmát viselve, negyvenéves székely ingbe öltözve tette meg a Bereck és a Kökös közti távot. Megtapsolták a székely és magyar zászlókkal dekorált motoroscsoportot is.

A bákói, bukaresti vagy brassói sofőrök arcát elnézve egy dolog tűnt fel: senkin sem látszott a feszültség, sok jármű utasa mosolyogva, telefonjával filmezte a színes menetet. Filmeztek mások is: legtöbb csendőrnél fényképezőgép vagy kamera volt, és a belügy egy mozgókamerás autója is lekövette a „zarándokokat”.

forrás:/szekelyhon,ro/

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hozzászólás
Százhúszezren a Székelyek Nagy Menetelésén Szturmanszkiev 28 okt : 02:01 Válasz erre
Hozzászólás: 170

Regisztrált: 14 ápr : 00:37
Úgylátszik,hogy mind a románság ,mind pedig a magyarság külömböző számrendszerű matematikát alkalmazott a résztvevők számának a megállapitásában .Ez nagyon rossz előjel,ha mindkét fél ennyire csúfot űz az egzakt tudományból.Százhúszezren a Székelyek Nagy Menetelésén fulldragon 28 okt : 10:40 Válasz erre
Hozzászólás: 307

Nem ez az elsö eset, ezzel gondolom te is tisztában vagy


a szólásszabadság addig tart mig nem sérti a közizlést

Százhúszezren a Székelyek Nagy Menetelésén Szturmanszkiev 28 okt : 12:36 Válasz erre
Hozzászólás: 170

Regisztrált: 14 ápr : 00:37
Hát persze,csak jólesik újra ,meg újra kihangsúlyozni ,hogy csak a saját tapasztalatnak szabad hínni.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz