+ A | - a | Visszaállít
2013. okt.
30
  A Székelyek Nagy Menetelése: büntetőjogi feljelentés a szervezők ellen!
Kategória: Egyéb őrültségek - Közzétette: fulldragon
Büntetőjogi feljelentést tett kedden a legfőbb ügyészségen a Székelyek Nagy menetelésének szervezői ellen Bogdan Diaconu, a Romániában kormányon lévő Szociáldemokrata Párt parlamenti képviselője.

A magyarellenességéről ismert politikus a "magyar szélsőségesség példátlan fokozódásának megfékezéséért" emelt panaszt a demonstráció szervezői ellen, akiket az alkotmányos rend megsértésével, hátrányos megkülönböztetésre való felbujtással és a bűncselekmények nyilvános magasztalásával gyanúsít.

Diaconu az RMDSZ és a Székely Nemzeti Tanács ellen tett feljelentést, mivel szerinte ezek azzal a céllal szervezték a tüntetést, hogy a résztvevők a "lehető leghivatalosabb keretek közt lépjenek fel a román állam egységes jellege ellen".
A képviselő hozzátette: a Székelyek Nagy Menetelésén elfogadott kiáltvány egy nem létező, etnikai alapon szerveződő közigazgatási formát "talált fel", az "úgynevezett Székelyföldet", és polgári engedetlenséggel fenyegetőzik, ha nem biztosítják számára a területi autonómiát.

Diaconu szerint a tüntetés szervezői Románia egységes nemzetállam jellegének tagadására bujtogatják az ország magyar etnikumú lakosságát. A képviselő már a vasárnapi menet idején felszólította a romániai parlamenti pártokat, hogy törvényben tiltsák be a székelyek meneteléséhez hasonló megmozdulásokat; Diaconu államellenesnek tartja az ilyen demonstrációkat.
A szervezők becslése szerint 120 ezren, a hatóságok állítása szerint 15 ezren vettek részt vasárnap a menetelésen, amelyen a résztvevők kinyilvánították: élni akarnak az önrendelkezés jogával, és e jog alapján követelik Székelyföld államon belüli önkormányzását.

forrás:/mti/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz