+ A | - a | Visszaállít
2013. nov.
11
  A kormányba lépés feltétele csak az autonómia lehet
Kategória: Autonómia - Közzétette: fulldragon
A nagy menetelés és ennek megszer­vezése kapcsán kialakult laza összefogás után arra gondolhatott az erdélyi magyar közösség, hogy az RMDSZ tanult valamit az elmúlt több mint húsz esztendő nem teljesen hozadék nélküli, de mégsem meg­nyugtató eredményeket felmutatható mun­ká­jából, s most végre ismét ellenzékben levonta a következtetést, hogy az autonó­miáért való sikeres küzdelem érdekében, egy ideig legalábbis, le kell mondania a kormányban való rész­vételről vagy annak parlamenti támogatásáról, és egyfajta magyar–magyar összefogást és tárgyalási platformot teremtve a civilekkel, egyházakkal, az SZNT-vel, az MPP-vel és az EMNP-vel az 1992 óta programjába foglalt há­romlépcsős autonómia megvalósítására kell fordítania szervező­képességét, erejét és megmaradt tekintélyét.

A Kulturális Autonómia Tanács szombati ülése ellenben mintha ezt az illúziót akarta volna szétzilálni. Miközben elhatározták, hogy december végéig az RMDSZ közvitára bocsátja Székelyföld területi autonómiájának törvénytervezetét (modellnek a dél-tiroli autonómiát tekintve), az ülés után megjelent közleményekből kitetszik: futó homokra épül az RMDSZ eddig eltö­kéltnek tűnő nekiveselkedése. Kelemen Hunor autonómiastatútum-készítő nekirugaszkodása után azonnal azt is kielemezte, 2014-ben minden esély megvan arra, hogy a jelenlegi kétharmados koalíció felbomoljon, s az RMDSZ belépjen a kormányba, vagy a parlamentből támogassa Pontáékat. Szívük szerint tehát ott loholnának a szoc­demek oldalán, akik, lehet, jószolgálataiért oda-odadobnának egy-egy koncot, de annak a küzdelemnek, melyet az erdélyi ma­gyarság szórványban és tömbben egyaránt elvár, nem kívánnak részesei maradni.

Vagy elvárnák, hogy majdan kormányellenes tüntetéseket szervezzenek őellenük?

Mikor nemzeti közösségünk vészesen fogy, mikor az ország gazdasági teljesítménye inkább stagnálást mutat, mint fejlődést, mikor egy olyan kormány vezeti az országot, mely Székelyföldet, az Ér-melléket, s főként a szórványt a régiósítással fel akarja zabálni, lehangoló, hogy az a szövetség, mely jó­szerével egyedül maradt az erdélyi ma­gyar politikai palettán, nem venné észre, hogy a magyar közösség az autonómiák megvalósítását tekinti legfontosabb cél­já­nak. S azt sem, ha fél vagy egy év múlva le­csatlakoznak csicskásként a szocdemek mel­lé, kik még létünket is megkérdőjelezik, olyan válsághelyzetbe sodorhatják az erdélyi magyarságot, mely nemcsak az ő sorsukat pecsételi meg az elkövetkező választáson, hanem vala­mennyiünkét. Így az autonómiastatútum bel­terjes kidolgozása korábbi látványpolitizálásuk mai ékes példájává válik.

Egyébként egyetérthetünk a szövetség kormányba igyekvésével – de csak, ha annak az autonómia a feltétele.

forrás:/3szek.ro/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz