+ A | - a | Visszaállít
2013. nov.
21
  A becsületbíróság méltatlannak találta Tőkést
Kategória: Autonómia - Közzétette: fulldragon
Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Párt elnöke kitüntetésének visszavonását kéri a román elnöki hivataltól a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága. Az etikai testület álláspontja szerint az EP-képviselő méltatlanná vált a román állami kitüntetésre – jelentette be a bizottság elnöke.

Ügyvédi védelmet sem kaphatott Tőkés

Az erdélyi politikus egyébként korábban távozott ügyvédjével, Kincses Előddel a becsületbíróság üléséről, tiltakozásul amiatt, hogy a testület – elmondása szerint – megtagadta tőle az ügyvédi védelemhez való jogot, hiszen a becsületbíróság csak úgy engedték az ügyvéd jelenlétét a teremben, ha nem szólal fel, ezt a „kompromisszumos ajánlatot" azonban Tőkés László nem fogadta el, és kijelentette, hogy semmisnek tekint minden olyan döntést, amelyet a védelemhez való alkotmányos jogának megsértésével hoznak meg.

A tárgyalást követően pedig elmondta: Számított rá, hogy a szociáldemokrata pártállású testület végrehajtja pártelnökük, Victor Ponta utasításait. Hozzátette: nincs miért védekeznie, mert nem követett el semmilyen elítélendő cselekményt, hanem csak a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogával élt.

Magyar Külügyminisztérium: Bukarest célja a megfélemlítés

Románia Tőkés László kitüntetésének visszavonásával az egész romániai magyarságot alázza meg és megfélemlíti azokat, akik a romániai magyar közösség jogos igényéről, az autonómiáról beszélnek – ítélte el közleményben a magyar Külügyminisztérium a döntést, hozzátéve: Romániának szuverén joga dönteni arról, kinek ad állami kitüntetést, vagy kitől vonja vissza azt, de a Románia Csillaga elismerés visszavonása Tőkés Lászlótól „felettébb aggályos" – fogalmaztak.

EP-képviselők Tőkés védelmében: EP-képviselők Pontának írt levelükben úgy fogalmaztak, hogy elfogadhatatlan a véleménynyilvánítás üldözése, utalva arra, hogy Ponta kezdeményezésére fosztotta meg becsületbíróság az erdélyi politikust Románia Csillaga érdemrendjétől. Tőkés koncepciós eljárásról beszélt, a magyar Külügyminisztérium pedig mélységesen elítélte a döntést.

"Védhatalmi szerep" Tőkés a romániai rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát, amelynek visszavonását Victor Ponta kormányfő kezdeményezte, miután az erdélyi magyarság melletti kemény kiállásáról ismert Tőkés felvetette, hogy Magyarország – Ausztria és Dél-Tirol mintájára – vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében.

forrás:/mno.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz