+ A | - a | Visszaállít
2013. dec.
20
  Kína az Antarktiszt is beveszi
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
Kína megkezdte negyedik antarktiszi kutatóbázisának építését, hogy erősítse a klímaváltozásra és egyéb területekre irányuló kutatásait – írta az MTI. A kontinens belsejében épülő Tajsan állomáson húsz ember fog szolgálatot teljesíteni az antarktiszi nyár folyamán, decembertől márciusig. Az év maradék részében a bázison nem lesz személyzet. Az új állomáson elsősorban geológiai méréseket végeznek, a gleccsereket, a földmágnesességet és az Antarktisz légkörét fogják figyelni, kutatni.

Az új bázis Kína nagyra törő tudományos törekvéseit jelzi. A kelet-ázsiai ország űrszondája a közelmúltban landolt a Holdon.

Emellett Kína büszkélkedhet a világ leggyorsabb szuperszámítógépével és hatalmas energiákat fektet a mélytengeri felderítő kutatásokba.

Kína elsőként 1985-ben a Déli-sarkvidék határán hozta létre a Csangcseng (Nagy Fal) állomást, majd négy évre rá, szintén a határvidéken a Csungsant.

Harmadik állomása, a Kunlun a 25. kínai expedíció jóvoltából 2009-ben épült meg az Antarktisz legmagasabb pontjától, a Dome Argustól alig több mint hét kilométerre. A szárazföld belsejében lévő Kunlun csaknem 559 négyzetméteren fekszik.

Az Antarktiszt az 1959-ben megkötött Antarktisz-egyezmény védi, amelyhez Kína 1983-ban csatlakozott. A megállapodás alapján a Déli-sarkvidéken bármely ország létesíthet tudományos kutatóállomást, azonban tilos a kontinens ásványi kincseinek kitermelése, hulladékok tárolása és bárminemű katonai tevékenység.

Sajtóbeszámolók szerint a Tajsan állomást építő munkásokat és kutatókat helikopterrel szállították át a helyszínre szerdán egy jégtörő hajó fedélzetéről. Kínának ez a 30. antarktiszi expedíciója, amelynek keretében egy ötödik kutatóbázis megépítésének lehetséges helyeit is feltérképezik.

forrás:/index/

kapcsolódó: Gyémántokat rejthetnek az Antarktisz hegyei Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz