+ A | - a | Visszaállít
2013. dec.
21
  Gazdasági válság - a vég kezdete
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: fulldragon
szerző: Szturmanszkiev

Egyre több jel arra mutat, hogy a 2008.-ban bekövetkezett válság több, mint egy pénzügyi válság. Voltak akik már korábban előre jelezték, de több közgazdász és természettudós tényként kezeli, hogy ez volt a modern társadalmunk végének kezdete. Nézzünk meg pár okot, amiért ez valós lehet.

Pénzügy

A pénzügyi világ az elmúlt évtizedekben fiktív gazdaságot épített, mely mögött már nem voltak valós értékek. Egyszerűen szólva túl nagyra fújták a lufit. A probléma alapvetően nem is ez, hanem az, hogy a rendszert tovább kívánják működtetni. A válság rámutatott a problémákra, de a legnagyobb baj, hogy a rendszer valójában nem reagált semmit. A saját, elavult gazdasági eszközeivel próbál reagálni a válság okozta gondokra és nem tud. A Nyugat-Európai és Észak-Amerikai gazdaságokban ez nem jelent olyan szemmel látható problémát, mint a nála jóval gyengébb gazdaságokban, mint Magyarország, Görögország, Románia, Szlovákia vagy akár Portugália. A problémák akkor fognak kicsúcsosodni, ha az erősebb gazdaságok is a tartalékaik végére értek.

Az elmúlt évek felfogásai szerint, folyamatosan növekedni kell. Egy gazdaság akkor teljesít jól, ha egyre többet termel, és egyre jobban nő a felhasználás. Ezzel az egyetlen probléma az, hogy a Földön adottak a készleteink. Ha ezeket a készleteket egyre növekvő ütemben használjuk fel, akkor egyre kevesebb idő marad a Civilizációnknak!

Ha pontosan utánajárunk a pénzügyi rendszerünk állandó bővülésének, látható, hogy a növekedéshez erőforrások növekvő felhasználása kell. 2000 óta nem nő a kőolajkitermelés mennyisége, a gazdaság viszont tovább nőtt. Növesztenék most is tovább ha tudnák.

Olyan helyzetbe került a gazdaságunk, mint amikor a hullámvasút felér a csúcsra. Aki nem látja a lejtmenetet, az azt szeretné, hogy száguldjunk tovább felfelé. Most azokat a pillanatokat éljük meg, amikor éppen állunk ide-oda inog a dominó, majd egyszer csak elindul lefelé.
A gazdasági rendszereknek erre fel kellene készülnie, vagy új energiaforrások felé fordulni vagy teljesen új struktúrákat kiépíteni. Sajnos ezt az elmúlt 20 évben kellett volna megtennünk, nem amikor már a probléma kellős közepén vagyunk.

Kőolajkitermelés

Sorra hamisítják meg a kőolajkitermelési adatokat a nagy kőolaj import országok. Erre a Wikileaks dokumentumokban derült elsőként fény. A teljes Közel-Keleti kőolajkészletet 30, de inkább 40%-al túlbecsülték a 80-as években. A világon soha nem fog elfogyni a kőolaj, mert a végén olyan drága lesz, hogy nem lesz értelme kitermelni. Tehát valószínűleg már megéltük azt a pillanatot, amikor a Föld kőolajkészleteinek kitermelése elérte a csúcsát, és ezek után már csak napról-napra kevesebb kőolaj kerülhet kitermelésre. Ehhez pedig alkalmazkodni kéne, beruházni új energiaforrásokat alkalmazó technológiákra, de időben. Nem amikor elindultunk a leejtő, mert még azt hisszük, csak most jön a leejtő, pedig gurulunk lefelé. Ezért volt fontos elhitetni a világgal, hogy még van bőven kőolaj!
A kitermelhető készleteknél az országok rendre a rendelkezésre álló teljes kőolajkészlet 50%-nak kitermelésével számolnak, pedig a valóságban egy kőolaj lelőhelynek 30%-át tudjuk kitermelni, jó esetben a 40%-át. Ez további torzuláshoz vezet.

Amit mi ebből érezni fogunk, hogy elszabadulnak az árak. Az eddigi benzinár emelkedés, vagy a földgáz árának pár év alatti megduplázódása csak múltba vesző kellemes emlék lesz. A következő évtizedekben olyan mértékű drágulás várható, mely az alapvető ipari tevékenységeket fogja sorra romba dönteni. Nem az lesz a “nagy” kérdés, hogy mikor szállnak ki az emberek az autóból, hanem ennél sokkal alapvetőbb igényeket sem tudunk majd kielégíteni!

Politika

Az energiaválság következtében kialakuló pénzügyi válság oka az volt, hogy nem mérte fel a változó körülményeket. A következő válságpont, a politikai válság lesz. A kormányzatok nem tudnak reagálni arra, hogy egyre kevesebb erőforrásból kell eltartani egyre több embert. Erre azokban a társadalmakban, ahol már eleve problémák voltak a politikai vezetéssel (Tunézia, Egyiptom, Líbia) hamar felszínre kerültek, de azoknál a társadalmaknál, ahol viszonylag rendben mennek a dolgok csak később fog kicsúcsosodni a probléma. Gondoljuk végig Magyarország helyzetét.

Nagyjából 1 millió ember lehetetlenült el a következő 20 évre a svájci frank hitelekkel. Lassan 12%-os a munkanélküliség és egyre jobban leszakadó térségek figyelhetőek meg.

Az emberek az önellátás és öngondoskodás fogalmát a multik világában teljesen elfelejtették, így az egyetlen megoldás a segítségre várás a politikától. Erre az a válasz, hogy nincs miből, akkor abból nem tudnak segélyt adni, ha nincs miből, abból nem lehet programokat finanszírozni. A lakosság gondolkodását kéne abba az irányba terelni, hogy kezdjenek el öngondoskodni, mert az államra nem számíthatnak a problémák megoldásában! Ha ezt sem tesszük meg időben, akkor idővel mindenki a vezetők ellen fordul.

Népesség

Túlnépesedett a Föld. Ez tény. 8, 9 lassan 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ez annak köszönhető, hogy el tudunk látni ennyi embert élelemmel, energiával. Kérdés mennyit lehet ellátni nem gépesített mezőgazdasággal? Hogy tartsunk életben olyan térségeket, ahol korábban nem élt senki, hiszen lakhatatlan volt, energiaforrások által tettük lakhatóvá. A rendszer legnagyobb rugalmatlansága, hogy nem mondhatjuk azt, hogy az adottságok mellett 10 Milliárd emberig n?tt a Föld lakossága, majd ahogy fogynak a készletek, szépen lassan újra elfogyunk. A készletek fogyása sokkal gyorsabb lesz mint az embereké. A készletekért küzdelem lesz. Nem a jelenleg fontos alapanyagok lesznek a jövőben az értékesek, hanem olyanok mint ivóvíz, élelem, alapvető szerszámok. A lakosság megtanulja újra értékelni a megtermelt valós javak értékét. A jelenlegi gazdasági rendszerben a valós, értékes javakat termelő emberek aránya, 2-10%. Így a lakosság szerkezet, aránya is teljesen át fog alakulni. El fognak tűnni “felesleges” szakmák és iparágak. A fogyasztói társadalom felesleges termékei is meg fognak sz?nni, csak kérdés milyen munkája lesz ezeknek a millióknak.

Miért nézzük végig?

Az emberiség tudása odáig fejlődött, hogy ismeri a korábbi civilizációk történetét. Minden civilizáció növekedett, gyarapodott és elbukott. Tudjuk, hogy civilizációk bukásának oka, vagy más civilizáció megjelenése, vagy szárazság, rossz termés, egyszóval erőforráshiány volt. Azonban egy civilizáció sem volt olyan helyzetben mint mi. A tudomány évtizedek óta figyelmeztet a problémára, folyamtosan alátámasztja feltételezéseit, mi mégsem cselekszünk.

Érdemes nyitott szemmel járni a világban és figyelni a körülöttünk zajló folyamatokat, rendszer szinten átlátni a világunkat, hogy meglássuk mögötte a valóságot, ami rendkívül rémisztő is lehet néha. Ne várjuk, hogy a problémáinkat mások oldják meg, mert nem fogják! Ismerjük fel a veszélyeket, problémákat és tegyünk ellene mi magunk!

(paramoral)
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hozzászólás
Gazdasági válság - a vég kezdete epsion 21 dec : 03:15 Válasz erre
Hozzászólás: 10

Regisztrált: 05 okt : 05:04
Szturmi, valamelyik oldalon már olvastam ezt az összeállítást, de azért értékelem hogy kiollóztad és elküldted.

Ezzel a cikkel is bebizonyítottad hogy bármit is teszel ezt a politikai és gazdasági rendszert már nem lehet megmenteni.

De ki is teszi tönkre, sajnos a Te elvbarátaid, akármilyen furcsának is tűnik, akik a felsőbbrendűségre törekednek és eltaposnak minden ami az útjukban van, semmi mást nem érték a számukra csak a pénz és a hatalom.

De nem értem miért ragaszkodsz ennyire ehhez a rabló kapitalizmushoz?
Ha egyszer beindul a civilizációnk bukása, miért nem hagyod hogy szép csendesen kimúljon?
Ez egy folyamat és bármit is teszel egyénileg vagy kis csoportokban, nem tudod megállítani. A haldoklót ne akard föltámasztani, nem segíthetsz rajta. A halál ugyanolyan ünnep mint a születés, mert utána jön az új, jön a tökéletesebb.

Valójában az egész cikk csak félelemkeltés azokban, akik nem tudnak elszakadni a földtől és összecsinálják magukat a félelemtől és siratják a múltat - "mi lesz ha elfogy a kőolaj, jaj, jaj, jaj".
Válasz: Gazdasági válság - a vég kezdete Roland 21 dec : 18:05 Válasz erre
Hozzászólás: 594

Regisztrált: 03 okt : 15:10
A rabló kapitalizmus nem jó. Csak azért lehet ragaszkodni hozzá -- mert nincs más, epsion. A szocializmusnak, kommunizmusnak, fasizmusnak már vége. Ráadásul a fasizmus az rossz is volt.Roland

Gazdasági válság - a vég kezdete Szturmanszkiev 21 dec : 03:45 Válasz erre
Hozzászólás: 170

Regisztrált: 14 ápr : 00:37
Nagyon rosszul értelmezted az egész cikket,de ez kézenfekvő egy másvilágban hivő embertől.


Gazdasági válság - a vég kezdete Szturmanszkiev 21 dec : 03:48 Válasz erre
Hozzászólás: 170

Regisztrált: 14 ápr : 00:37
Nagyon rosszul értelmezted az egész cikket,de ez kézenfekvő egy másvilágban hivő embertől.Jehováék is pont igy gondolják.
Ha több sebből vérzik a beteg, minek bajlodni a gyógyitásával,verjűk inkább agyon ,hogy ne szenvedjen. A túlvilág majd kárpotolja.Gazdasági válság - a vég kezdete epsion 21 dec : 03:58 Válasz erre
Hozzászólás: 10

Regisztrált: 05 okt : 05:04
"Minden amivé az ember lett csak bölcsességének köszönheti.
minden mivé válik okának eredménye."Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz