+ A | - a | Visszaállít
2011. ápr.
27
  Anyagi okok miatt szünetel a földönkí­vüliek keresése
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: fulldragon
szerző: Kereszturi Ákos

A Kalifornában felállí­tott ATA nevű távcsőhálózat a Földön kí­vülről érkező értelmes jelekre vadászik. A négy éve üzemelő, félkész rendszert azonban átmenetileg leállí­tották: pénzügyi gondok miatt egy ideig nem elemzik és nem keresik az esetleges rádiójeleket.

Pénzügyi gondok támadtak az Allan Telescope Array (ATA) nevű programnál. A jelenleg 42 darab 6,2 méter átmérőjű, különálló rádiótávcsövet tartalmazó rendszer a földön kí­vüli intelligenciák által esetleg kisugárzott értelmes rádiójelek keresésében (SETI program) vesz részt.
A műszerhálózat 350 antennával érné el tervezett teljes kiépí­tettségét a jövőben, ekkor egy 100 méteres antennával lesz egyenértékű a jelgyűjtő képessége. A praktikusan tervezett rendszer az olcsó jelátalakí­tók és az egyéb olcsó számí­tástechnikai eszközök miatt működik majd igen hatékonyan.

A Kaliforniában található műszerhálózatot a SETI Intézet és a Kalifornia-Berkeley Rádiókutató Laboratórium együttesen üzemelteti, a Microsoft cég egyik alapí­tójának, Paul Allennek 25 millió dolláros pénzügyi támogatásával.

A rendszer működését biztosí­tó pénzügyi fedezet azonban megfogyatkozott, és ezért az április 18-i héten megállt a rádiójelek vétele és feldolgozása.
A sajtóhí­rek szerint pillanatnyilag 5 millió dollár hiányzik a korábbi működési szint fenntartásához, és legkésőbb 2013-ban állhat ismét működésbe a rendszer, majd attól kezdve ideális esetben 2018-ig végzi folyamatosan a kutatómunkát.
A hí­r különböző online portálokon olvasható - mí­g az ATA saját honlapján egyelőre nem találunk ezzel kapcsolatban információt.


A távcsövek egy része (Allen Telescope Array, SETI Institute)

Az kutatás leállí­tása a SETI szakértői szerint nem jöhetett volna rosszabb időpontban, a földönkí­vüli értelemre irányuló kutatásokat össze lehetett volna hangolni a Kepler-teleszkóp exobolygó felfedzéseivel.
Jill Tarter a SETI igazgatója némi iróniával úgy kommentálta a történteket: "amikor végre más bolygókra tekinthetünk, éppen akkor nem tudjuk lehallgatni őket".

A 2000-es években az Arceibo Obszervatórium mellett felépí­tett Allen Teleszkóp Tömb tavaly már 350 olcsó kereskedelmi antennákból állt, amelyeket együttesen egy hatalmas rádiótávcsövet alkotva párhuzamosan használhattak mind SETI célokra, mind rádiócsillagászati kutatásokra.

A tömb alkalmassá tette az égbolt számos területének egyszerre történő tanulmányozását, több csatornán és napi 24 órán keresztül tette lehetővé a Phoenix projekt - azaz a földönkí­vüli értelem keresésének - kiterjesztését 100 ezer, vagy akár 1 millió közelebbi csillagra.

forrás:/origo/hir24/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz