+ A | - a | Visszaállít
2011. aug.
08
  Homokórát formál egy csillag utolsó lehelete
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerzö: Kereszturi Ákos

A világ legnagyobb homokórája cí­mre is esélyes lenne alakja alapján egy planetáris köd, amelyet a Hubble-űrtávcső örökí­tett meg. A látványos képződmény két csúcsán egymáshoz illesztett kelyhet formál, amelyet valójában izzó gáz alkot.Alakjáról kapta nevét a Homokóra-köd, amelyben két kehely alakzat a keskenyebb végükön kapcsolódik egymáshoz, akárcsak egy homokóra alsó és felső fele. A mellékelt felvételt a Hubble-űrtávcső készí­tette az objektumról még 1995-ben, és nemrég ismét feldolgozták.A Homokóra-köd a Hubble-űrtávcső felvételén. (forrás: R. Sahai and J. Trauger (JPL), WFPC2, HST, NASA)

A planetáris ködök közé tartozó MyCn18 jelű ködösség egy csillag élete végén keletkezett anyagfelhő, amely tőlünk 8000 fényév távolságban található. Az objektum alakját gyorsan áramló csillagszél okozza, amely egy lassabb gázáramlással ütközött. Utóbbi az égitest egyenlí­tői sí­kjában volt a legsűrűbb, ezért arra merőlegesen két hatalmas kúp alakjában tudott távozni - létrehozva a homokóra formát.

##SANITISED## width="640" height="390">##SANITISED## src="http://www.youtube.com/v/YL3jh7C2Cv0&hl=en_US&feature=player_embedded&version=3" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="390">##SANITISED##>##SANITISED##>


A közel egy fényév átmérőjű alakzat közepén lévő fényesebb objektum maga az élete vége felé járó csillag és közvetlen környezete, ahol sajátos alakban ledobott anyag alkot gyűrű formát. A planetáris ködök azért fontosak, mert az általuk a csillagközi térbe kilövellt anyagban távoznak el a csillag belsejében keletkezett nehéz elemek (például oxigén, szén) egy része, melyek később akár bolygók anyagát alkothatják.

forrás:/origo/

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hozzászólás
Homokórát formál egy csillag utolsó lehelete Vicus 08 aug : 09:58 Válasz erre
Hozzászólás: 76

Regisztrált: 26 márc : 07:15
Nekem első pillanatban olyan volt, mint egy szem!! í‰rdekes!!Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz