Kezdőlap Fórum Kezdölap 2014 Epsion Tájékoztató A Mars titkai Zene |
:: Fórumok :: Földönkívüliek, idegen világok :: Beszéljünk a Marsról |
|
<< Előző téma | Következő téma >> |
Életnyomok a Marson |
Oldal: >> | |
Moderátorok: nordi, fulldragon, Ernő, horpad, Róza
|
Szerző | Üzenet | ||
horpad |
| ||
horpad Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 808 | Már nagyon régen szerettem volna megnyitni ezt a topikot - Ha valamiben egyezés van a hivatalos marskutatás és az alternativ elméletek között, akkor az maga az igény a bizonyosságra, létezhet-e bármilyen életforma a Marson, vagy sem… Én magam személy szerint úgy látom, ott vannak a jelek a felszínen, csupán a földi analógiához ragaszkodva nem vagyunk hajlandók ezt tudomásul venni. - Az élet csírái mindenütt jelen vannak az Univerzumban. De ahhoz, hogy szárba is szökkenjen, nagyon szigorú feltételeknek kell teljesülniük. És mindezt az eddigi ismereteink szerint csupán a Föld volt képes megvalósítani. A legősibb, legkezdetlegesebb életformák a prokarióták voltak. Primitiv egysejtűek, amelyek még sejtmaggal sem rendelkeztek. Viszont teljesen immunisak voltak az uv és kozmikus sugárzásra, és széndioxidos környezetben, annak lebontásából éltek… - Hoppá !!! … A Marson ezek a kritériumok mind megvannak…. A Földön a prokarióták létét napjainkban már csak a megkövült telephelyek torzói igazolják néhány ausztráliai partöbölben. Pedig egykor az egész felszínt uralták. Ezek a kövületek az úgynevezett sztromatolitok. Ha sikerül a marsi jelenlétüket is igazolni, az bizonyíték lehet egy kezdetleges ősi létforma kialakulására… … hát erről fog szólni a topik a továbbiakban … [ Módosítva sze dec 19 2012, 03:02 ] | ||
Vissza az elejére | | ||
horpad |
| ||
horpad Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 808 | Egy marsbiológiai kísérlet a Viking landerek korából… Sajnos az érdemi kiértékelés évtizedeket váratott magára. Habár ez az írás több helyütt is olvasható a világhálón, az egészséges lokálpatriotizmusom mégis azt követeli, hogy a Paramoral oldaláról idézzem: Katt ide! â€â€¦- radioaktív tápoldatos kísérlet: Ennek során az volt a feltételezés, hogy egyes marsi organizmusok képesek a szerves anyagok lebontására és a szén kivonására. Ezért ismét marstalajt tenyésztettek, ezúttal marsi légkört engedve az inkubátorba. A talajt radioaktívan jelzett tápoldattal kezelték, hogy majd abból a talajban esetleg benne lévő élőlények „táplálkozni fognakâ€. A 11 napon át folyó tenyésztéstől azt várták, hogy az inkubátor légkörében a folyamat során emelkedik a radioaktivitás. Meglepő módon a kísérlet első két órája során a sugárzás szintje jelentősen emelkedett, majd utána nem történt semmi. Mintha valóban lett volna ott élőlény, amely aztán hamarjában elpusztult. De a tudósok szerint a sugárzás kémiai reakciók miatt is emelkedhetett, ezért ezt sem vették perdöntő kísérleti eredménynek…†Szerintem az történt, hogy az extrém környezet a marsi baktériumokat egy felpörgetett életciklusba kényszerítette. Valahogy úgy, mintha a nekünk leosztott 60 évet hatvan perc alatt kellett volna végigélnünk. … és ennyi idő még egy tisztességes dugásra sem elegendő. | ||
Vissza az elejére | | ||
bizsu |
| ||
Regisztrált tag #25 Regisztrált: k jún 01 2010, 07:05Üzenetek: 29 | én láttam ezt a kisérletet élöben " Evolució" volt a cime a kisérleti lények pár nap alatt évmillókat fejlödtek, és tényleg egy rendes dugás sem volt egész idö alatt, pedig az alapja az egész fejlödésnek | ||
Vissza az elejére | | ||
horpad |
| ||
horpad Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 808 | Mit ér az élet, ha nincs benne lényeg … | ||
Vissza az elejére | | ||
horpad |
| ||
horpad Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 808 | A marsi élet kutatásához további lendületet és reményt adott, amikor a Mars Express űrszonda metánt regisztrált a vörös bolygó légkörében. Ez az összetevő földünkön elsősorban biológiai anyagcsere vagy lebomlás végtermékeként fordul elő, és kevesebb mint 300 év alatt teljesen kicserélődik a légkörben. A 2004-es Origó cikkhez Katt ide! â€â€¦A kutatók többsége azonban egyelőre óvatosabb, és véleményük szerint mégiscsak a tűzhányókban kell keresni a metán forrását…†- Szerintem ők sem találták meg a tutit… Jelenleg nincs a Marson vulkáni aktivitás, így a metán nem származhat ebből a forrásból, mint ahogy cellulóz lebomlásából sem… A marslégköri metán termelésére és pótlására az én első számú gyanúsítottjaim a meteorit és aszteroida becsapódások. Az ütközések egyik kisérő jelensége lehet egy kiterjedt izzó por és gázfelhő, amely azontúl, hogy hosszabb-rövidebb ideig grillezi a felszínt, jelentős kémiai folyamatok színterévé is válik. Az első lépcsőben a feszabadult vízpára szenved termikus bontást: 2H2O --> 2H2 + O2 lehetőséget teremtve ezzel a további kémiai reakciókra. 2H2 + C = CH4 metán, illetve O2 + C = CO2 széndioxid. A független szénatom nem a légkörből származik. A széndioxid sokkal kötöttebb annál, hogy ilyen buliba beszálljon. Viszont a kondritos meteoritok bőséggel terítik meg vele a felszínt, mert jelentős hányaduk ebből áll. 2012 március 19.-én Wayne C. Jaeschke amatőr csillagász talált valamit. Katt ide! Egy marslégköri anomáliát a bolygó déli horizontján, amely akár egy aszteroida becsapódásának felhője is lehetett… | ||
Vissza az elejére | | ||
horpad |
| ||
horpad Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 808 | Az általam sztromatolitnak vélt alakzatok bemutatására keresve sem találhattam volna jobb képet ennél: ESP_027366_2065 Sajnos az áttekinthetőség határt szab a teljes kinagyításnak, de semmi akadálya, hogy a jóval nagyobb JPEG változatát is lehívjuk: Katt ide! Figyeljük meg, mennyire ragaszkodnak az árkokhoz, mélyedésekhez… Ahol a víz is összegyűlhetett hajdan, és a legtovább maradhatott meg a Mars egyre zordabb és szárazabb környezetében. Az általánosnak mondható soros bordás dűne-alakzat kialakulásának körülményeire nincs egyértelmű magyarázat. Befolyásoló tényező lehetett ugyan a szél, a víz, a fagy, de ezek együttes hatása is kevésnek tűnik ehhez, és néha ellentmondásosak is. - Mintha egy ősi túlélési stratégia köszönne vissza ebben a rendezettségben… | ||
Vissza az elejére | | ||
phobos |
| ||
Regisztrált tag #446 Regisztrált: cs ápr 19 2012, 01:54Üzenetek: 23 | Erről 10 éve már nem hallunk? Katt ide! | ||
Vissza az elejére | | ||
horpad |
| ||
horpad Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 808 | Jó, hogy felvetetted a kérdést, Phobos…! Horváth András csapata azóta is próbál tovább haladni a maguk választotta úton. A klasszikus tanulmány (2006.november) publikálása Katt ide! mellett találtam egy újabb (2009.október.29.) kiadványt is. Katt ide! Ez pedig talán a legfrissebb (2012 április 29.) információ a kutatásaikról Katt ide! Szerintem nem biztos, hogy ez lenne a módja egy marsi létforma sikeres megtalálásának. - A marsbiológiai aktivitást nem elsősorban a pólusok mentén kell keresni... | ||
Vissza az elejére | | ||
phobos |
| ||
Regisztrált tag #446 Regisztrált: cs ápr 19 2012, 01:54Üzenetek: 23 | Szia Horpad! Jól tetted, hogy megkerested ezeket a tanulmányokat. Köszönet érte! Azt nem tudhatjuk itt a Földön, hogy egy idegen égitesten hol tud az élet megmaradni. Lehet, hogy a marsi pólusok mentén jobbak neki a körülmények, mint az alacsonyabb szélességek mentén. A segítségedet kérem. Az elérhető legnagyobb felbontású képeket hol találom a fenti tanulmányban említett területekről? <div class='spacer'></div> | ||
Vissza az elejére | | ||
horpad |
| ||
horpad Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 808 | Szia Phobos! A legegyszerűbb, ha lehívod a Hirise böngészőt, Katt ide! mert az minden képet megmutat a régiektől a legújabbakig, csupán a megfelelő kordinátákra kell ráhúzni. (De ha MOC, akkor előtte a W hosszúságot számold át E-re.: E° = 360° - W°, mert azzal dolgozik.) A keresett képedhez állítsd be az alábbi paramétereket, és láthatók lesznek azok, amik rátakarnak. Sajnos Hirise egy sem, de ctx annál több. Ez utóbbinak csak a JPEG2000-es változata (lehívás után jobbra lent) használható igazán, de azért abból a Hiview elég sokat ki tud hozni. | ||
Vissza az elejére | | ||
Oldal: >> | |