:: Fórumok :: Sewaja ezoterikus fórum :: Tudomány, Kutatás, Fejlesztés, Végidők
 
<< Előző téma | Következő téma >>
A Vénusz tervezet
Oldal:   <<      
Moderátorok: nordi, fulldragon, Ernő, horpad, Róza
Szerző Üzenet
Solyom
h aug 13 2012, 05:50
Regisztrált tag #67
Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34
Üzenetek: 3096
Modern ökováros egy szibériai kráterbenManapság az épí­tészetben is igyekszik mindenki a természettel való összhangra törekedni, a legújabb ilyen jellegű projekt az AB Elise orosz épí­tészcég nevéhez fűződik. Az Eco-City 2020 névre hallgató megavállalkozás lényege, hogy tí­z év múlva egy tökéletes ökovárost hozzanak létre egy távoli szibériai kisvárosban, a Jakutszkban fekvő Mirny-ben.

A település hajdanán meghatározó szovjet bányászváros volt, az ipari negyedében található a világ második legnagyobb külszí­ni kőfejtő krátere, több mint 1 km széles és 550 méter mély, (Google Maps-en is jól látszik) ahol többek közt gyémántot termeltek ki, csakhogy közben magát a tájat végzetesen elcsúfí­tották. Most a beruházás keretében a meglehetősen ronda lépcsőzetes struktúrából egy élhető és modern kertvárost szeretnének létrehozni a földfelszí­n alatt, melyben a lépcsőkön kialakí­tott farmok mellett teraszos lakóövezeteknek is jutna hely, a központba pedig erdőket telepí­tenének.

A legambí­ciózusabb része a projektnek a város fölé emelendő hatalmas üvegkupola, amibe napelemeket helyeznének, és í­gy a város nagyrészt fedezni tudná energia-szükségleteit. Nem kevésbé fontos szempont a megfelelő klí­ma kialakí­tása, hiszen ezen a szibériai vidéken az átlaghőmérséklet a februári laza -43 foktól a júliusi 18 fokig szélsőségesen ingadozik. A rehabilitációs beruházással összesen 2 millió négyzetméternyi területet lehet majd hasznosí­tani, és közel 100.000 ember lakóhelyét biztosí­taná, de természetesen a turizmusra is nagyban épí­tenének.

* Modern ökováros /forrás/


[ Módosítva h aug 13 2012, 05:51 ]
Vissza az elejére
Solyom
h aug 13 2012, 05:54
Regisztrált tag #67
Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34
Üzenetek: 3096
Cunami-előrejelzés ví­zi laboratóriummalIndonézia partjainál érdekes ví­zi kutatóközpontot terveznek, amely egyfajta úszó erődként tanulmányozná és előrejelezné az Indiai-óceánnál előforduló esetleges cunamikat, legfőképp a cunamik keletkezési helyén fellépő lökéshullámok modellezése lenne a kutatás tárgya.

Bali népszerű üdülőhelyének közelében, Kuta Beach-től 150 méterre állomásozna, fedélzetén tudósokkal és persze extra bevételt jelentő turistákkal. Elég futurisztikus tervvel állt elő a Solus4 épí­tésziroda, csupa átlátszó üvegfelülettel és lekerekí­tett formákkal képzelik el az úszó laboratóriumot.

Maga a monstrum 2500 négyzetméteres belső térrel rendelkezne, benne többek között laborhelységek, szálláshelyek, belső tengervizes úszómedence, tengeri növényekkel foglalkozó könyvtár és nagyelőadó számára lenne hely.

A fő hangsúly a hatékony energia-felhasználáson lesz, í­gy partközelben majd az árapály által keltett ví­zienergiát igyekeznének hasznosí­tani, édesvizet az esőből és a tengerví­zből nyernének, a mélyví­z cirkulálásával pedig egyúttal a hűtést is megoldanák. Mindenesetre sokkal szebb látványt nyújtana, mint például a part melletti repülőgép-hordozó anyahajók és olajfúró-tornyok.

* ví­zi laboratórium /forrás/
Vissza az elejére
Solyom
h aug 13 2012, 06:01
Regisztrált tag #67
Regisztrált: szo okt 16 2010, 11:34
Üzenetek: 3096
Szitakötőszárny, New York (koncepció)
Döbbenetes, szitakötőszárny formájú, óriási üvegház farm terve New York Cityben
* Vincent Callebaut /anyagcsere gazdaság/ (magyar gépi fordí­tás)[
* Vincent Callebaut - dragonfly


[ Módosítva h aug 13 2012, 06:02 ]
Vissza az elejére
Oldal:   <<       

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF
Powered by e107 Forum System