:: Fórumok :: Társalgó :: Csevegő
 
<< Előző téma | Következő téma >>
Érdekességek gondolatok.
Oldal:   <<      
Moderátorok: nordi, fulldragon, Ernő, horpad, Róza
Szerző Üzenet
nordi
k márc 22 2011, 08:42
a ' r e b e l l i s

Regisztrált tag #4
Regisztrált: h jan 11 2010, 02:14
Üzenetek: 960
Pila nemuritoare

La Muzeul National Tehnic "Dimitrie Leonida" exista o pila electrica, construita de Vasile Carpan, ce functioneaza fara intrerupere de 56 de ani * "Recunosc ca si mie imi este greu sa avansez ideea unui perpetuum mobile fara sa cad in ridicol, chiar daca obiectul exista", explica directorul muzeului, inginerul Nicolae Diaconescu * Inventia nu poate fi expusa pentru ca muzeul nu are bani sa achizitioneze sistemul de securitate cerut pentru exponatele speciale

De 56 de ani pilula indica 1 volt

O pila electrica, de productie romaneasca, furnizeaza energie de 56 de ani fara intrerupere. Inventatorul minunii a spus, cu o jumatate de secol in urma, ca ea va merge vesnic. Se pare ca avea dreptate.Romania poseda un perpetuum mobileIn Muzeul National Tehnic "Dimitrie Leonida" din Bucuresti exista un obiect de patrimoniu care sta intr-un seif metalic blindat, chiar in biroul directorului muzeului. Este vorba despre "Pila termoelectrica cu temperatura uniforma", cunoscuta sub numele de "Pila lui Carpan", realizata in 1950. Politia a interzis conducerii muzeului sa expuna acest obiect fara o masura de securitate exceptionala. Aparatul este de fapt un perpetuum mobile, adica un aparat care genereaza energie la nesfarsit fara interventie din exterior. Desi ar fi trebuit sa se opreasca de multe decenii, "Pila lui Carpan" se incapataneaza sa functioneze, asa cum a prevazut inventatorul ei.

Oamenii de stiinta nu pot explica inca cum este posibil asa ceva.Visul omeniriiConstruirea unui perpetuum mobile a fost visul de secole al omenirii. Un aparat care sa se miste la nesfarsit, fara sa primeasca impulsuri exterioare, ar rezolva definitiv setea de energie a civilizatiei actuale. In epoca moderna insa, acest vis a fost abandonat pe considerentul ca ar fi o utopie. Cei ce au continuat totusi sa caute solutia, au fost marginalizati, lumea oamenilor de stiinta considerandu-i nebuni. Perpetuum mobile nu poate exista. Cu toate acestea, un fizician roman s-a incapatanat sa-l construiasca. Si se pare ca a reusit.Nicolae Vasilescu Carpan a inceput sa lucreze la teoria unei pile electrice care sa genereze energie la nesfarsit inca inainte de Primul Razboi Mondial. "Pila" a fost brevetata in 1922. Pentru oamenii de stiinta de astazi este de neinteles cum a fost posibil ca un om de o rigurozitate stiintifica asa cum a fost Carpan sa se apuce de "o nebunie". Lucrarea teoretica se refera la dimensiunile pe care trebuie sa le aiba aparatul si materialele din care trebuie construit. Vasilescu Carpan sustine in aceasta lucrare ca pila inventata de el va furniza energie electrica la nesfarsit.Dupa ce teoria a fost gata, s-a apucat de lucru. Voia sa demonstreze printr-un prototip ca ceea ce calculase era corect.

Prototipul a fost gata in 1950. Era vorba, in fapt, despre doua pile electrice legate in serie, care pun in miscare un minimotor galvanometric. Acesta, la randul sau, misca o paleta conectata la un intrerupator. La fiecare jumatate de rotire paleta deschidea circuitul, pentru ca la a doua jumatate de rotatie sa-l inchida. Timpul de rotatie a elicei era calculat in asa fel incat pilele sa aiba timp de reincarcare, respectiv pentru refacerea polaritatii in perioada cat circuitul este deschis. Motorul si paletele aveau drept scop demonstrarea faptului ca pilele furnizeaza energie electrica.

Astazi nu mai este nevoie de asa ceva, deoarece exista aparate de masura si control performante.Iesit din comun este faptul ca o pila electrica (generator electric considerat stramosul bateriei -n.r.) nu poate trai mai mult de 5 ani, maximum 10 in cazul celor mai performante. Dupa care se poate arunca, deoarece unul din electrozi se corodeaza, iar inlocuirea lui inseamna, de fapt, o pila electrica noua. Generatorul electric al fizicianului roman s-a incapatanat insa sa functioneze si in ziua de astazi, dupa 56 de ani de la construire.O pila de proportii ar putea alimenta o nava spatiala

In exclusivitate pentru ziarul ZIUA, directorul muzeului, Nicolae Diaconescu, a scos sistemul din seiful metalic si ne-a permis sa-l masuram cu un aparat digital. Bornele pilei indicau, in data de 27 februarie 2006, un curent electric cu o tensiune de valoarea celei calculate de inventator, lucru inexplicabil pentru oamenii de stiinta.Pentru a intra un pic in detaliu, trebuie spus ca, spre deosebire de ceea ce se invata la fizica in clasa a VIII-a, "Pila lui Carpan" are un electrod din aur, altul din platina, iar electrolitul, lichidul in care sunt imersati cei doi electrozi, este acid sulfuric de puritate ridicata. Materialele din care este construita pila reprezinta doar un aspect al problemei. Conform calculelor lui Carpan, s-ar putea construi un aparat similar, de gabarit, respectand exact proportiile celui existent, aparat care sa dezvolte o energie mult mai mare. Un asemenea generator ar putea alimenta la nesfarsit o nava spatiala care sa calatoreasca in Cosmos, dupa cum spune directorul muzeului.

Pentru aplicarea inventiei trebuie facut insa un studiu preliminar de fezabilitate. Or, asa ceva nu este posibil, atata timp cat despre minunea lui Carpan nu stie decat un cerc restrans de oameni de specialitate. Au fost cateva comunicari stiintifice la Paris, Bucuresti si la Bologna, in care s-a prezentat pe larg inventia. In deceniile trecute, mecanismul minune a constituit chiar obiect de cercetare la Universitatea din Brasov si Politehnica din Bucuresti. Dar despre posibilitatea concreta a aplicarii inventiei inca nu s-a pus problema.Francezii au vrut sa puna mana pe prototip"Francezii s-au aratat foarte interesati de acest obiect de patrimoniu, prin anii '70, si au incercat sa intre in posesia lui. Muzeul nostru a reusit insa sa-l pastreze. Cu trecerea timpului a devenit din ce in ce mai clar ca pila electrica nu se opreste, iar in jurul ei s-a nascut legenda unui perpetuum mobile. Recunosc ca si mie imi este greu sa avansez ideea unui perpetuum mobile fara sa cad in ridicul, chiar daca obiectul exista. Oamenii de stiinta romani se straduiesc, fara succes, sa explice ce anume sta la baza acestui fenomen. Unii spun ca este vorba despre transformarea energiei termice in lucru mecanic, dar eu nu subscriu acestei ipoteze. Cred ca este vorba despre altceva. Oricum, vedem ca functioneaza, stim cum este construita, dar nu stie nimeni de ce functioneaza. De aceea exponatul, de o valoare exceptionala, are un regim special. Politia ne-a cerut insistent sa il scoatem din circuitul muzeal.


Aparatul nu poate fi expus decat intr-o vitrina din sticla cu sistem special de securitate. Aceasta in conditiile in care fiecare usa a muzeului are deja sistem de alarma, iar cladirea este pazita permanent. Deocamdata, Pila lui Carpan sta incuiata intr-un seif blidat, in biroul meu, din cauza ca nu avem bani pentru achizitionarea unei vitrine, asa cum ne-a cerut politia.
Teoretic, conform datelor furnizate de Nicolae Vasilescu Carpan, pila termoelectrica cu temperatura uniforma functioneaza impotriva principiului al II-lea al termodinamicii privind transformarea energiei termice in lucru mecanic, adica este un perpetuum mobile de speta a II-a.Daca este asa, atunci fizica pe care o stim ar trebui reevaluata, ceea ce ar fi intr-adevar uluitor in lumea stiintifica, cu urmari greu de imaginat. Trebuie doar sa ia cineva initiativa", a spus directorul muzeului, inginer Nicolae Diaconescu.


Sursa ziarul ZIUA


[ Módosítva sze ápr 27 2011, 01:30 ]
Vissza az elejére
nordi
k okt 18 2011, 01:24
a ' r e b e l l i s

Regisztrált tag #4
Regisztrált: h jan 11 2010, 02:14
Üzenetek: 960
nem tetszik....


[ Módosítva k okt 18 2011, 01:25 ]
Vissza az elejére
Róza
szo nov 19 2011, 02:25

Regisztrált tag #122
Regisztrált: h febr 14 2011, 09:30
Üzenetek: 40
Babonák

Régen a babonáknak fontos szerepe volt a mindennapi életben. Az öregek adták tovább a fiataloknak és megkövetelték szigorú betartásukat. Manapság már csak mint érdekesség tartják számon, néhány babonát is csak esetleg megszokásból tartanak be. Annak ellenére, hogy a mai generáció nagy többsége már nem hisz a babonákban, sőt le is nézik a babonás embert, vannak ví­dékek ahol még nem merűltek a feledés homályába (Erdély, Csángóví­dék, Magyarország egyes ví­dékei) és manapság is a babonák sokasága irányí­tja mindennapi életüket.

Ez a gyűjtemény egy kis izelí­tő a babonák világából, abból a világból amely lassan feledésbe merül és a népmesék sorsára jut.

Mint érdekességet és egykori néphagyományt, tartsuk meg emlékezetünkben és meséljük el majd gyermekeinknek, unokáinknak is...


- Ha alkonyatkor a felhő alól visszasüt a nap, eső lesz.
- Ha tyúk kukorékol, akkor meghal a gazdája.
- Nem volt szabad eladó lányoknak merőkanálból kóstolgatni az ételt, mert azt mondták, hogy megveri az anyósa.
- A lányok azt tartották, hogy ha saját izzadtságuk pogácsába sütik és azt a legénnyel megetetik, a legény halálosan beléjük szeret.
- Fiatal lány soha nem adhatott tüzes szenet legény pipájába, mert soha nem megy férjhez.
- Kenyérsütéskor a pitvart sokszor kellett seperni, hogy jól felhasadjon a kenyér.
- Régen azt mondták, ha valakinek viszket a púpja, akkor egy pap fog meghalni.
- Ha valaki állattal álmodik, az közeli halált jelent.
- Ha valaki álmában kotlóstyúkot lát, hamarosan meghal.
- Ha a gombát a tövénél megnézzük, nem nő tovább.
- Ha valaki egy ruhadarabot fordí­tva vesz fel, az szerencsét jelent.
- Ha fonákul öltözködik, a nap szerencsés lesz.
- Ha közel látszik a hegy, eső lesz.
- Ha a macska hosszában fekszik a szobában, halált jelent.
- Ha az asszony féltette az urát, megleste hova vizel az ura, utánna annak a közepébe leszúrt egy gombostűt. Ezután bátran ereszthette bárhová, mert nem volt ereje se kedve senkihez és semmihez. Ezt csak akkor lehetett feloldani, ha a férfi a felesége mellé feküdt, aki előtte beszúrta a tűt az ágyba.
- Az újszülött kisgyermeket első látogatásakor meg kell köpdösni, hogy egészséges legyen.
- Lakodalom napján az esős idő arra mutat, hogy a fiatalasszony pletykás lesz. Nem lesz jó élete, zavaros lesz, mint az idő.
- Ha a falon függő kép, óra vagy tükör elmozdul vagy leesik, meghal valaki a családból.
- Akinek bolha ugrott a kezére, annak vendége érkezik.
- Ha új fésüt veszünk, azzal előbb a kutyát vagy a macskát kell megfésülni, hogy el ne hulljon az ember haja.
- Nem jó sok diót enni mert megnő tőle az ember orra.
- Ha a lány a kí´risbogarat megszárí­tja, porrá töri, pogácsába süti, s a kinézett legénnyel megeteti, a legény utánnabolondul.
- Ha naptól ragyog Vince, dugig tele lesz a pince.
- Vasárnapkor szedett orvosság nem használ.
- Temetés után rögtön ki kell meszelni a házat, akkor a halott szelleme nem jön vissza.
- Hirtelen zápor lakodalom napján bő gyermekáldást igér.
- Ha az esküvő napján a menyasszony sí­r, jó fejős tehene lesz.
- Ha a naplemente nagyon vörös, szél lesz másnap.
- Ha azt akarja valaki, hogy sok kakasa legyen tyúkültetéskor,férfikalapból öntse a tojást a fészekbe.
- Ha teli edénnyel jönnek szembe az emberrel, szerencsés útja lesz.
- Ha az új asszony alatt a szék megcsikorog, akkor lesz gyermeke.
- A meddő menyecske kenyérdúcot egyen, az meghozza a gyermeket.
- ílmatlan gyermekkel pálinkás kenyeret etettek.
- Ha nyúl beszalad a faluba, tüzvészt jelent.
- Tyúkkal álmodni hí­rhallást jelent.
- Ha az ember halottal álmodik, eső lesz.
- Aki varrás közben megszúrja az ujját, az nagyon fog tetszeni a legényeknek.
- Ha a tyúk az udvar közepén kapirgál eső lesz.
- Ha cikázik a macska eső lesz.
- A bölcsobe egy ollót és egy seprűt tettek, melléje pedig egy Bibliát, amí­g a gyermeket meg nem keresztelték, hogy az ördögök ne lophassák el.
- Ha valakinek nagyon szép gyereke született, a ruhát fordí­tva adták fel rá, nehogy valaki szemmel verje.
- A baba bölcsőjébe fokhagymát tettek, hogy elűzze a rossz szellemeket.
- A gyermeket mielőtt kiengedték volna az utcára, az anyja a ruhája belső felével mindig megtörölte a gyerek arcát, nehogy valaki megí­gézze.
- Az az asszony aki gyermeket szült, hat hétig nem szabadott a kútból vizet merí­tsen, mert a ví­z megférgesedik.
- Azt tartották, hogy ha egy kí­sértet elé ledobnak egy zsebkendőt, elárulja hová ásta el a pénzét.
- A lakodalom napján ha meghalt valaki, nem hozott szerencsét a házasságra.
- Halottat nem szabadott áthozni a határon, mert elveri a jég a vetést.
- Mikor jégeső esik, a fejszét az udvar közepébe kell szúrni, hogy elálljon.
- Ha a férfiember vásárba készült és az úton asszonnyal találkozott, biztos lehetetett abban, hogy aznap nem lesz szerencséje.
- í‰jszaka kenyérrel álmodni vendéget jelent.
- Karácsonykor nem szabadott a szemetet kivinni.
- Ha a verebek vagy a tyúkok a porban fürdenek, eső lesz.
- újévkor mindig férfiember kellett előszőr a házba lépjen, különben azt tartották, hogy azt a házat egész évben elkerüli a szerencse.
- A küszöbre patkót szegeztek, hogy a szerencse ne hagyja el a házat.
- Az istálló ajtajára fehér keresztet festettek, hogy az ördög ne apassza el a tehén tejét.
- Babalátogatáskor a távozó vendég mindig letépett a ruhájából egy darabot, nehogy elapadjon az édesanya teje.
- A mezőről korsóban nem szabadott vizet hazavinni, mert elverte a jég a határt.


forrás:Székelyföld.info Katt ide!


[ Módosítva szo nov 19 2011, 02:57 ]
Vissza az elejére
nordi
p dec 23 2011, 07:28
a ' r e b e l l i s

Regisztrált tag #4
Regisztrált: h jan 11 2010, 02:14
Üzenetek: 960
[ Módosítva p dec 23 2011, 07:32 ]
Vissza az elejére
nordi
h febr 13 2012, 10:46
a ' r e b e l l i s

Regisztrált tag #4
Regisztrált: h jan 11 2010, 02:14
Üzenetek: 960
útjára indult az első román műhold


Elindult az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakétája fedélzetén az első román műholddal, a fellövésre az Egyenlí­tő közelében fekvő Francia Guyanán található Kourou európai űrközpontjában került sor hétfőn közép-európai idő szerint tizenegy órakor.

A Vega hordozórakéta fedélzetén összesen kilenc műhold van: két olasz, valamint 7 pikoszatelit (2 olasz, továbbá 1-1 magyar, román, lengyel, francia és spanyol űreszköz). A Vega négyfokozatú rakéta, melyből három szilárd üzemanyagot alkalmaz, mí­g a negyedik folyékonnyal működik. A VV01 nevet viselő misszió 1450 kilométeres körpályát céloz. A hasznos teher súlya 700 kilogramm.

A román Góliát 10X10X10 centiméter, egy kilogramm. Két wattot fogyaszt. A kockaműhold feladata a kozmikus sugárzás mérése, a mikrometeorok számlálása és fényképek készí­tése. Fényképezőgépe 3 megapixeles felbontású.

A műhold fejlesztésében bukaresti egyetemi hallgatók is részt vettek. Az oktatási tárca másfél millió lejjel támogatta a projektet. A kocka már 2008-ra készen állt, de az Európai Űrügynökség többször is elhalasztotta a fellövést.

A mai kilövés során a hordozórakéta, a Vega P80 szilárd üzemanyagú hajtóműve gyújt be először, és emelte fel a rakétát. 1 perc 54 másodperc alatt égette el üzemanyagát, és levált. A Zefiro-23 második fokozat egy másodperccel később gyulladt be, majd 3 perc 22 másodperc múlva vált le.Góliát ..az elsö roman mühold


Mintegy 16 másodperccel később a Zefiro-9 harmadik fokozat is begyulladt. A műholdakat védő burkolat 3 perc 43 másodperccel később vált le, majd ezt követte a Zefiro-9 leválása 5 perc 47 másodpercnél. Az AVUM folyékony üzemanyagú negyedik fokozat 5 perc 54 másodpercnél gyulladt be először, majd 48 perc 7 másodpercnél ismét.

55 perc 5 másodperc elteltével az olasz LARES műhold levált a felső fokozatról. Az AVUM harmadik begyújtását 66 perc 10 másodpercnél követte az ALMASat-1 és a hét CubeSat leválása 70 perc 35. másodpercnél. A Vega repülése 81 perccel az első fokozat begyújtása után ért véget.

A Vega program még a 90-es években indult, amikor számos európai ország lehetőséget keresett arra, hogy az Ariane rakétacsalád nyújtotta tartományt kiegészí­tse egy közepes, a kisebb felszállí­tandó terhek számára alkalmas rakétával. Az olasz űrügynökség (ASI) és az olasz ipar fejlesztette ki a koncepciókat, majd megkezdte a fejlesztés előtti munkát. A Vega 1998 júniusában vált hivatalosan az Európai Űrügynökség (ESA) programjává.

manna.ro/hirado.hu/[ Módosítva k febr 14 2012, 02:48 ]
Vissza az elejére
bizsu
szo ápr 07 2012, 02:42
Regisztrált tag #25
Regisztrált: k jún 01 2010, 07:05
Üzenetek: 29
Vigyázat ! Nordi csak megjátsza a cinikus szkeptikust.. Ne higgyetek neki !!!

A valóságban (facebook) ezoterikus lelkitársakat tart (Selina Nut, Lelkunk Utja ,Spiritiszta Csilla ...stb) és nyomja a nagy spirituális szövegeket az ezós spiritiszta csajokkal. A paramoralon pedig fikázza öket. Itt egy példa de rengeteg ilyen van még töle a fészen


Ildikó Cseszneki További szépet mindenkinek...♥
10 órája · Tetszik
Haris Jutka Ha ez nekem szol hát én nem igy oldom meg,én talán más gondolkodással bí­rok!!!!
10 órája · Tetszik
Hortenzia Látnok Médium Köszönöm.♥
8 órája · Tetszik
Galanics Márta Pedig ez í­gy van. Ismertem két hölgyet, addig átkozták egymás, valós és vélt sérelmek miatt, mí­g mindkettő nullára futott, nem hiszik tán pedig ezért van í­gy, a saját átkuk hullott vissza rájuk.
7 órája · Tetszik · 1
Nordi Nordimpex ebben az esetben az univerzális kompenzáció aktivitása mellett még a reciprocitás törvénye is nagyon felerösiti a negativ elementálok hatását...
kb. egy órája · Tetszik
í‰les Csilla-Asajah Spiritiszta ‎..ez í­gy működik valóban - saját magukat betegí­tették meg!:-(
8 perce · Tetszik

[ Módosítva k jún 12 2012, 06:32 ]
Vissza az elejére
fulldragon
h júl 22 2013, 10:14

Regisztrált tag #35
Regisztrált: v júl 04 2010, 02:40
Üzenetek: 411
Úton a királyi bébiKatalint kora reggel a St. Mary Kórházba szállították. Megkezdődött a vajúdás – írja a Sky News.

Friss: Két Bobby is posztol a kórház előtt: egy nő és egy férfi. A járókelők időről időre megállnak és fotózzák a kórházat. A magánklinikára az élő közvetítésből úgy tűnik, senki nem mehet be, csak külön engedéllyel. A két rendőr legalábbis csak úgy ebged be bárkit is, ha felmutat egy papírt, valószínűleg igazolást.

Katalint férje, Vilmos herceg is elkísérte. A hírt a Buckingham-palota is megerősítette: a hercegnő "a vajúdás korai szakaszában van" - írták közleményükben.

Az észak-londoni Paddington kerület St. Mary's Hospital nevű kórházának szülészeti magánklinikáján született 31 évvel ezelőtt Vilmos herceg, majd két évre rá öccse, Harry is. Katalin orvosai eredetileg július 13-ára, de legkésőbb július 15-ére várták a hercegi sarj megszületését.Az élö közvetitéshez Katt ide!


A magánklinikán luxusszállodákat megszégyenítő lakosztályt rendeztek be a hercegnőnek, műholdas televízióval, wifi-szolgáltatással, koktélbárral és naponta cserélt friss virágcsokor-költeményekkel. A kórház konyháján a legjobb séfek állnak készen arra, hogy a nap bármely szakában elkészítsenek bármilyen ételkülönlegességet, amelyet Katalin és férje éppen megkíván. Itt az első éjszaka 6265 fontba (2,2 millió forintba), minden további éjszaka 2200 fontba (750 ezer forintba) kerül.

A britek már hónapok óta "Royal baby"-lázban égnek, a kórház előtt pedig hosszú hetek óta táboroznak a sajtó munkatársai, hogy első kézből értesüljenek Nagy-Britannia leendő uralkodójának születéséről. Katalin hercegné terhessége alatt végig folytak a találgatások, hogy vajon kislány vagy kisfiú lesz-e a trónörökös.[ Módosítva cs aug 08 2013, 12:04 ]
Vissza az elejére
fulldragon
cs aug 08 2013, 12:01

Regisztrált tag #35
Regisztrált: v júl 04 2010, 02:40
Üzenetek: 411
A titokzatos ezredes kitálal


Listen to internet radio with Be Well Group on BlogTalkRadio


[ Módosítva cs aug 08 2013, 12:03 ]
Vissza az elejére
Oldal:   <<       

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF
Powered by e107 Forum System