Kezdőlap Fórum Kezdölap 2014 Epsion Tájékoztató A Mars titkai Zene |
:: Fórumok :: Földönkívüliek, idegen világok :: Beszéljünk a Marsról |
|
<< Előző téma | Következő téma >> |
Marsi vegyes |
Oldal: << >> | |
Moderátorok: nordi, fulldragon, Ernő, horpad, Róza
|
Szerző | Üzenet | ||
xiriux |
| ||
Regisztrált tag #356 Regisztrált: cs dec 08 2011, 11:35Üzenetek: 24 | Komolyra fordítva a szót... Tűnődtem egy darabig, horpad, hogy az általad berakott, a fotoszintézis hatékonyságát a hőmérséklet függvényében bemutató grafikonon mi a kék, mi a zöld és mi a vörös görbe. Hosszas kutakodásnak az lett az eredménye, hogy mindhárom görbe a klorofill fotoszintézisének hatékonyságát mutatja be, csak a kék a hideg égövön élő növényekben levő klorofillét, a zöld a mérsékeltövi és szubtropikus, a vörös pedig a magas hőmérsékletekkel megáldott helyeken (pl. sivatagok, félsivatagok, bizonyos trópusi övezetek) honos növények fotoszintézisét mutatja. Ez az ábra elvileg nem mond ellent annak az elvi, hőmérsékleten alapuló lehetőségnek, hogy a Mars egyenlítői övezetében, védettebb fekvésű kráterekben ne létezhetne fotoszintézises élettevékenység. Persze, sok egyéb is kellene hozzá, de pusztán a hőmérséklet mint környezeti tényező alapján nem lehet kizárni ebben az övezetben a fotoszintézist. Két dolog jut erről az esezmbe: - kb. 1 éve láttam a NatGeo csatornán egy kis összeállítást arról, hogy a messze(?) jövőben hogyan gondokják a Mars terraformázását a NASA-nál. Első lépésként zúzmókat telepítenének az egyenlítői övezetbe, majd néhány évtized múlva már fenyőfákkal, hidegövi örökzöldekkel folytatnák, és egyre inkább terjeszkednének a sarkok felé. stbstb Azaz a fotoszintézis lehetőségét a Marson eleve nem zárják ki. - a nemrégiben elindult Curiosity marsrover több olyan felszerelést is visz, amelyek alkalmazásával eredményesen lehet fotoszintetizásó pigmentek után kutatni a Marson (UV lézer a klorofillok UV-stimulált spektrumához, fotoszintetizáló pigmentek elnyelési spektrumához illeszkedő színszűrők, színszűrős nagylátszögű és mikroszkopikus felvételek készítésére alkalmas kamerák) | ||
Vissza az elejére | | ||
horpad |
| ||
horpad Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 808 | Lebuktattál, xiriux! A diagramot egyébként innét csórtam: Katt ide! Jó kis oldal, érdemes átfutni rajta. í‰n személy szerint nem hiszek abban, hogy a Marsból valaha is sikerülhet egy második Földet csinálni. Ez csak a futuristák showműsora, amelyre a hálás közönség mindig vevő szokott lenni. (ílmodni jó…) Még ha feltételezzük is, hogy project akadálytalanul beindul, Achillesnek akkor is van még egy másik bokája, - a rendkivül alacsony légköri nyomás. Mely azon túl, hogy minden 24 órában közel 100 fokkal lóbálja meg a hőmérsékletet, szolgál még egyéb kellemetlenséggel is. Hiába hevülnek a déli forróságban akár 25°C-ra is a besugárzott felületek, az árnyékos odalak akkor is mélyen fagypont alatt maradnak. Nem tudom az 500 év múlva telepítendő fenyőfáknak ez hogy fog majd tetszeni, de azt látom, hogy a sziklák sorra hasadoznak a nagy hőfeszültségek miatt. Vannak erről lementett képeim, csak elő kéne keresni őket. | ||
Vissza az elejére | | ||
horpad |
| ||
horpad Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 808 | íœnnepi jókívánságok a Vörös Bolygóról… | ||
Vissza az elejére | | ||
horpad |
| ||
horpad Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 808 | A Mars valódi arculatának bemutatása 5 percben. [ Módosítva k dec 27 2011, 02:48 ] | ||
Vissza az elejére | | ||
horpad |
| ||
horpad Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 808 | Sajnos az Oppy-t is egyre jobban belepi a mikroszemcsés vörös por. - Stuart Atkinson honlapjáról: Katt ide! Igazán jöhetne már egy porördög, hogy rendesen lesöpörje … De a küldetés ilyen hosszú elhúzódásának mindenképpen örülni kell. | ||
Vissza az elejére | | ||
nordi |
| ||
a ' r e b e l l i s Regisztrált tag #4 Regisztrált: h jan 11 2010, 02:14Üzenetek: 960 | Marsi közetek a Földön A vörös bolygóról származó meteoritzápor hullott tavaly júliusban Marokkóra - ez az ötödik alkalom, amikor a tudósok kémiailag bebizonyították az égi vendégek marsi eredetét. A vizsgálatok eredményeit kedden hozták nyilvánosságra a szakértők. A tűzgömböt ugyan észlelték tavaly júliusban, ám csak december végén sikerült felfedezni a kőzetdarabokat. A tudósokat és a meteoritgyűjtőket lázba hozta az esemény, a kőzetdarabkák ugyanis vagyonokat érnek, hiszen a legritkább leletekhez tartoznak a Földön. A meteorit-szakértők most 7 kilogrammnyi összegyűjtött kőzet esetében bizonyították a marsi eredetet, a legnagyobb meteorit 1 kilogramm súlyú. A csillagászok meggyőződése szerint évmilliókkal ezelőtt valamilyen nagy kozmikus objektum csapódott a Marsba kőzetdarabokat kiszakítva a felszínből. Ezek vándorútra indultak, keresztül-kasul bejárva a Naprendszert, és a hosszú űrutazás után egyikük a Földön landolt. Amikor az égi vándor a légkörbe ért, kisebb darabokra hasadt fel, ezek egyike számtalan részre töredezett, amikor becsapódott a talajba. A leletek rendkívül fontosak a tudósok számára, akik minél többet szeretnének megtudni az esetleges életről a Marson. Eddig azonban sem a NASA, sem az Orosz Űrkutatási Szervezet szondáinak nem sikerült akárcsak egy parányi marsi kőzetet a Földre hozniuk. A Marsról származó kőzetminták többsége sok millió évvel ezelőtt érkezett a Földre, de a legfrissebbek is több évtizedesek, vagyis szennyezettek a földi életformákkal és anyagokkal. Az új kőzetminták, amelyek fél éve érkeztek, bár szintén szennyezettek, de mégis tisztábbak, így alkalmasabbak a tanulmányozásra. Legutóbb 1962-ben találtak "friss" marsi meteoritot. Eddig összesen 110 kilogramm olyan kőzetet gyűjtöttek össze, amelyek a vörös bolygóról származnak. A friss mintákat a gyűjtőktől dílerek vásárolják fel, akik nagy haszonnal értékesítik a kőzeteket unciánként (1 uncia 28,35 gramm) 11-22 ezer dolláros áron. Ez azt jelenti, hogy a marsi kőzetek tízszer drágábbak, mint az arany forrás:/mti/ [ Módosítva sze jan 18 2012, 01:08 ] | ||
Vissza az elejére | | ||
xiriux |
| ||
Regisztrált tag #356 Regisztrált: cs dec 08 2011, 11:35Üzenetek: 24 | Naa, Horpad, nem olyan vészes az a porosodás. Az általad beidézett kép elég sütőtökpürés (NASA brand), de a sol2228-on még ilyen volt az Oppy (ld. alább). <div class='spacer'></div> | ||
Vissza az elejére | | ||
horpad |
| ||
horpad Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 808 | Látom …… hosszú árnyék, késő délutáni napsütés. De gondolom a képeid nem ezért sötétebbek a szokásos átlagnál. Inkább a monitorod mehet magasabb fényerővel. Viszont a színek aránya a sarokszegmensek alapján igazán tökéletes. Ha képet teszel fel a PCd-ről, javasolnám az alábbiakat: Megnyitás után azonnal kérj egy előnézetet. Ekkor már látható a piszkozatban – amit később elküldesz – a beillesztési parancssor. A szögletes zárójelek előtti és utáni részt egyszerűen töröld ki. Utána, ha gondolod, adhatsz hozzá egy középre illesztést, vagy beteheted a sorok közé is. Nem tudom ez mennyire etikus, de én így szoktam csinálni… Ja, és a képméret max 800 pixel lehet, mert ilyenkor nincs automatikus átméretezés. | ||
Vissza az elejére | | ||
xiriux |
| ||
Regisztrált tag #356 Regisztrált: cs dec 08 2011, 11:35Üzenetek: 24 | í, nem a monitorom miatt sötétebbek az interneten (és a NASA berkeiben) látható képeknél. Egész egyszerűen a nyers pds képek linearizálása miatt, mint azt már egy másik fórumon is írtam többször is (alias yup). Ez a bizonyos linearizálás okozza azt, hogy a képeimen a megvilágítottság, így a színek árnyalatai is szerintem sokkal inkább közel járnak a valósághoz, mint az ú.n. hivatalos true color képeken, mivel tapasztalatom szerint azok úgy készülnek, hogy a nyers pds képeket linearizáltnak veszik, pedig nem azok (kevés kivétellel). Ezért a sötétebb árnyalatok szineltolódásosan világosabbak lesznek, a világos részek kontrasztszegényen "laposak", és az egész képre ráül egy narancsos fátyol is, amit csak fokozhatnak a tristimulus színtér értékeinek (XYZ) előállításakor használt algoritmus bizonytalan faktorai illetve additív állandói. Kösz a képbeillesztési tanácsot, nem gondoltam volna, hogy az előnézetet lezárva ottmaradnak a kép mellett a parancsok, amiket nem is én tettem oda, hanem a fórummotor. en P.S. Ez a kép igazából azért sötétebb tónusú, mert a rover az autoexpozíciót a legfényesebb részletre állította be, és az a színtárcsa. Nézd me, az szinte tökéletesen van exponálva (1%-os túlexpozícióval...). | ||
Vissza az elejére | | ||
horpad |
| ||
horpad Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 808 | Bocs.! Tudom, hogy ízlések és pofonok nem egyformák… De azt is, hogy háromnál több komponenssel dolgozol… Nem lehetséges, hogy ilyenkor az ’Y’ összetevő százalékos aránya is automatikusan lecsökken? - Le szoktam tölteni a képeidet, hogy adhassak rájuk egy kis fényt, mert számomra úgy élvezetesebbek voltak. Persze, ahogy minden más, ez is szubjektiv, de néha teret kell hagyni a szubjektivizmusunknak is…. (Beazonosítottalak én Téged már a legelején… A csudának kellett új névvel előjönnöd! A réginek megvolt a maga varázsa, patinája. Százak olvasták élvezettel a kettőnk barátságos ütésváltásait egy másik fórumon.) | ||
Vissza az elejére | | ||
Oldal: << >> | |