Kezdőlap Fórum Kezdölap 2014 Epsion Tájékoztató A Mars titkai Zene |
:: Fórumok :: Földönkívüliek, idegen világok :: Beszéljünk a Marsról |
|
<< Előző téma | Következő téma >> |
A homokdűnék világa |
Oldal: << >> | |
Moderátorok: nordi, fulldragon, Ernő, horpad, Róza
|
Szerző | Üzenet | ||
horpad |
| ||
horpad Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 808 | Lehet, hogy az alábbi kijelentés a meglepetés erejével fog hatni, de több száz Hirise felvétel áttekintése után mégis megkockáztatom: Az ilyen jellegű homokdűnék többségét nem a szél építette, még csak nem is a hajdani nagy talajrengések idején, azok hatására szaladtak össze. Létezésüket kizárólag az egykor jelen lévő folyékony víznek, és a felszínen ma is bőséggel megtalálható vízjégnek köszönhetik. Kezdjük talán egy távlati képpel, egymástól elkülönülő dűnemezők egy kráter aljában: A legfeltűnőbb talán az, hogy mindegyik egy mélyedést foglal el. í‰s ez más képeken is jellemző. Ha pedig képzeletben körbe rajzoljuk őket, egy-egy virtuális vízvonalat kapunk. Ez pedig nem lehet véletlen. Számomra olyan a látvány, mint visszamaradt pocsolyák egy kiadós zápor után. Mert valójában itt is az történhetett. Az alábbi kép pedig a földi párhuzamot próbálja meg ábrázolni egy jégself bemutatásával. Forrás: Katt ide! De ne feledjük, a marsiaknak ennél sokkal nagyobb termikus presszúrát kell elviselniük naponta. Mégis túl fogják élni földi társaikat, amelyeket a globális fölmelegedés előbb-utóbb el fog tüntetni a bolygónk felszínéről. | ||
Vissza az elejére | | ||
curiosity |
| ||
Regisztrált tag #388 Regisztrált: p jan 13 2012, 03:57Üzenetek: 90 | Kedves ír.....ööö...Horpad! Lenne egy kérdésem : Véleményed szerint milyen idő-intervallumba lehetne tenni a stabil,folyékony víz eltűnésének folyamatát? Nyilván, itt összefüggések vannak, a légkörnek drasztikusan változnia kellett, ez esetben egy nagyméretű becsapódás lehet a felelős, vagy egyszerűen a magnetoszféra hiánya miatt lassan "elszökött" , esetleg hosszabb folyamat, a bolygó magjának hűlése, stb. Arra is gondoltam, mi van akkor, ha ( mivel ez a Földön is előfordult, nemegyszer ) éppen egy Marsi "jégkorszakba" csöppentünk? üdv! | ||
Vissza az elejére | | ||
horpad |
| ||
horpad Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 808 | Van a dűnékre egy elképzelt forgatókönyvem: Ott vannak a Tharsis vulkánjai. Egy 30 km-es átmérőjű kalderából a kitörés alkalmával elképzelhetetlen mennyiségű vízgőz képes kiszabadulni. í‰s minden kitörést özönvíz szerű esőzésnek kellett követnie. Ha csak százezer évente számolunk egyet, kétmilliárd év alatt ez akkor is igen nagy szám. Találtam már olyan tengeszint feletti magasságokban is jégmaradványokat, amelyek semmilyen más módon nem kerülhettek oda. (Például ez is: PSP_003331_1580 , ha van kedved kinagyítani). Figyeld meg, valamennyi dűne mélyedésekben, lapályokban helyezkedik el, ahova s víz is összegyűlhetett. Hogy mikor lehetett az utolsó kitörés, ne kérdezd, mert nem tudom. De történhetett már a késői hideg korszakban is, mert egy globális éghajlatváltozás előidézéséhez ennyi nem biztos, hogy elég. | ||
Vissza az elejére | | ||
xiriux |
| ||
Regisztrált tag #356 Regisztrált: cs dec 08 2011, 11:35Üzenetek: 24 | Nna, horpad, helyben vagyunk. Megmondom őszintén, a liquefaction elméleted kifejtése során csak arra volt akkor időm, hogy elolvassam, de az említett kincsnek szűkében lévén (évvége volt...) nem tudtam hozzászólni. Szóval amit most kezdesz pengetni, az számomra sokkal valószínűbb forgatókönyv, mivel a liquefaction mint kéregrengést kísérő jelenség csak rövid ideig tarthatott, ám az általad demovideóval is bemutatott, t.képpen állóhullámok szerint rendeződő felületi alakzatok csakis jóval hosszabb és kb. állandó frekvenciájú rezgés által tudnának létrejönni. Nem beszélve arról, hogy elég szapora frekvenciájú kéregrengéseknek kellett volna lenni ottanság, ami véleményem szerint képtelenség. Gondold meg, hogy a rezgés frekvenciájának a négyzetével arányos a maximális gyorsulás, így emiatt ízzé-porrá zúzódott volna azon a területen a kéreg. Véleményem szerint a most elővezetett gondolat közelebb lehet a valósághoz, és már csak azért is, mert figyeld meg, hogy nagyon sokszor mélyedésekben, kráterekben stb. találhatók ezek a düne-alakzatok. Ahol a víz/jég is könnyebben megmarad. | ||
Vissza az elejére | | ||
horpad |
| ||
horpad Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 808 | Xiriux! A rengések kisérőjelenségeit próbáltam meg egykalap alá venni ’liquefaction’ címszó alatt. - De a rezgések világához én másképpen közelítenék. Ha a dűnék hossztengelye a nullátmeneteknél van, akkor az a hullámhossz fele. A hullámhossz pedig egyenesen arányos a terjedési sebességgel, és fordítottan a ferkvenciával. Ismert, milyen nagy a sebességkülönbség a ritka légkörben, és a szilárd közegben való terjedés között. A Meridiani apró és sűrű homokdűnéi, ahol most épp az Opportunity botladozik, a szélsebességhez igazodtak, mivelhogy az is rajzolta őket. A nagyobb osztási távolságú dűnék esetében viszont a rezonancia sokkal inkább valószínűsíthető volt. A frekvencia értékét pedig a távolságokból akár te is kiszámíthatod a kőzetekben terjedő hangsebesség ismerete alapján. - Nem volt ez azért annyira elrugaszkodott gondolat… í‰rdekes, hogy régebben egyszer már összekapcsoltam a dűnéket a jéggel, de akkor annyira egyedül voltam a véleményemmel, hogy inkább rémülten elhallgattam. Most viszont azt látom, hogy az idő egyre inkább engem igazol. Itt a legfrissebb kép a Hirise albumból (ESP_025136_1650).Előnézethez Katt ide! 2011 dec 7.-én készült. Később fogom feldolgozni, most csak ennyi látható belőle. Fontosnak tartottam a tágabb környezetét is bemutatni, mivel szerintem ez most kivételesen nem összegyűlt esővíz, inkább a lejtőn lecsorgó olvadéknak tűnik, amely rövid időn belül meg is fagyott. Akár több alkalommal is több rétegben. Utána aztán már bőven maradt ideje évmilliókon keresztül hasadozni, darabolódni. Viszont a ctx kamera >>B01_009840_1654_XI_14S008W<< felvétele teljes hosszában megmutatja a csatornát, a kifolyásokkal együtt. Kár, hogy csak 5.2 m/pixel felbontással. A JP2 változat letöltéséhez Katt ide! . | ||
Vissza az elejére | | ||
horpad |
| ||
horpad Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 808 | … folytatva a Beer kráter déli peremének feltárását. Folyó, amely egész keresztmetszetében átfagyott, a jég pedig az évmilliók során darabokra hasadt. A teljes hosszának bemutatásához már elő kellett venni egy mroctx felvételt, mert csak arra fért rá. Nem hinném, hogy a látvány különösebb kommentárt igényelne, legfeljebb újabb kinagyított részleteket. Ezt meg tudom ígérni…. Hoztam ezen kívül még egy kis szuvenírt is. Katt ide! . Csodálatos sziklák az Antarktiszon – jégből. Tony Travouillon fotoalbumában pedig még ennél is több van belőlük. Katt ide! Sajnos a Marson ilyen látványban soha nem lehet részünk. Az ottani víz már a kezdetektől piszkos, iszapos és zavaros volt, és így is fagyott meg…. | ||
Vissza az elejére | | ||
xiriux |
| ||
Regisztrált tag #356 Regisztrált: cs dec 08 2011, 11:35Üzenetek: 24 | Naaa, Hopad, azért nem mindig és nem mindenütt poros a marsi jég. Te is ismered az ESA mellékelt felvételét, amivel , hogy stílszerűen fejezzem ki magam, megtört a jég, és a NASA is elkezdte elismerni, hogy van víz eredetű jégképződmény is ott. Ezután következtek a vízfolyások nyomai és egyebek, majd a sárkráterek és társaik. Nyilván lesz más is. Az egyébként a képből látszik, hogy amikor a jégfolt kialakult, akkor ugyancsak folyt az a víz, amúgy a kráterlejtőn látható hó/zúzmara légköri vízgőz jelenlétét feltételezi (no persze, nem sokat, de ahhoz eleget, hogy ez a kis lecsapódás kialakuljon). [ Módosítva h jan 30 2012, 12:08 ] | ||
Vissza az elejére | | ||
horpad |
| ||
horpad Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 808 | Azt hittem, hogy már beszéltem erről a kráterről, de rájöttem, hogy az egy másik fórumon volt. Akkor most áthozom: „…A Louth-krátert a Viking Orbiter már 1978 március 11.én (570B12) "megtalálta". Attól kezdve ki sem került a kamerák kereszttüzéből, rengeteg felvétel készült róla, és készül még ma is. Csak éppen a nagy hírverés maradt el, így a közönség ezekről nem értesülhetett. Ezért tudták ESA-ék olyan lazán leütni a magas labdát 2005 februárjában a Mars Express alábbi színes felvételével…†Ezek nem valódi színek, Xiriux! Mindig a céliránynak megfelelő színezést kapják. A jövőben a Marsot kerülő turistajáratok utasai soha nem lesznek képesek ezt a látványt megörökíteni az ablakon keresztül, mert ez nem valós. A marskutatásnak is meg van a maga fejlődéstörténete a kezdetektől, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ahogy mi sem léphetünk át csak úgy egyszerűen a pubertánskoron, amikor a memoárunkat fogalmazzuk. Az első maflás talán a Mariner4 első képeivel érkezett 1965-ben, amikor kiderült, hogy a felszíne ugyanúgy kráterektől szabdalt, mint a Holdé. Azt hiszem, szükséges lesz a Mars vízrendszeréről egy összefoglalót írni a közeljövőben a vizes topikba. í‰s akkor talán még a laikusok is a felszín valóságát fogják látni a műholdképeken keresztül. | ||
Vissza az elejére | | ||
xiriux |
| ||
Regisztrált tag #356 Regisztrált: cs dec 08 2011, 11:35Üzenetek: 24 | Ne marháskodj, Horpad! Csak nem azt akarod nekem bemagyarázni, hogy a jégfolt valójában sárgás-barnás mocskos színű...? Amúgy nem tudom, mi alapján jelented ki ilyen halálos biztonsággal, hogy a Mars Express színes fotói nem közelítik a valós színeket. Mintha csak egy másik fórumon olvasnám ezt... P.S. Tanulmányozd gondosan a Mars Express színes kamerájának leírását, és akkor lehet, hogy elbizonytalanodsz eme kijelentésedben. Persze, kisebb-nagyobb színtorzulások lehetnek, de nem olyan hanis színezések, mint a marsroverek L2L5L7 összetételű színes kompozícióikban. | ||
Vissza az elejére | | ||
horpad |
| ||
horpad Regisztrált tag #120 Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06Üzenetek: 808 | Ne higgyél Te ennyire ESA-ék színvalóságának. (…hány éves vagy Királyfi?) A magazinoknak szánt képeiket úgy agyon szokták színezni, mintha legalábbis utazási prospektusok lennének. Valahogy ki kellett fejezniük, hogy az ottan vízjég, merthogy valóban az. Erre pedig a színezés volt a legalkalmasabb. Na ehhez például mit szólsz? Ez is HRSC… Akkor a 3d-s animációkról ne is beszéljünk. Ezen a filmen Katt ide! úgy megforgatják azt a szerencsétlen krátert kb 2perc környékén, mintha a Mars Express legalább háromszor körbe repülte volna… | ||
Vissza az elejére | | ||
Oldal: << >> | |