:: Fórumok :: Saját alkotások :: Irások
 
<< Előző téma | Következő téma >>
Ha nem lenne a HOLD a Föld halott kőgolyó lenne !!!
Moderátorok: nordi, fulldragon, Ernő, horpad, Róza
Szerző Üzenet
Baba
k jan 31 2012, 01:06
Regisztrált tag #241
Regisztrált: h jún 20 2011, 01:11
Üzenetek: 47
szerző:BabaNem hiszem hogy sokan gondolkoztak már el azon, mi is lenne akkor, ha nem lenne kí­sérőnk a Hold? Milyen következményei lennének ennek? Tény, hogy nem lennének azok a romantikus nyári andalgó séták a holdfényben. De a következmények ennél sokkal súlyosabbak.
Holdanyó évmilliárdok óta kí­séri Földünket. í‰s ennek számtalan következménye van, amelyet vagy nem ismerünk, vagy annyira része mindennapjainknak, hogy már észre sem vesszük.
Ha nem lenne Hold, nem lenne árapály sem. Ez első hallásra nem tűnik végzetesnek. De ha nem lett volna a Hold, egy földi nap mindössze négy óra lenne. A Hold tömegvonzása miatt fellépő árapály erők fékezték meg a Föld forgását, és fékezik még napjainkban is. Pár millió év múlva egy nap 30 óra hosszúságú lesz.

Ha nem lenne Hold, nem lennének évszakok sem. Tudósok megvizsgálták, milyen lenne a Föld dőlése a Hold nélkül. A mostani stabilnak mondható 23,5 fok egy hajdani hatalmas ütközés következménye. A Hold ezt a szöget stabilizálja. Ha nem lenne Hold, akkor a Föld egy részeg kacsaként imbolyogna Nap körüli pályáján, a dőlésszög elérné akár a plusz-mí­nusz 90 fokot is. Nem lennének évszakok, bolygónknak mindig más részét borí­taná a sarki jég. Talán az élet sem alakult volna í­gy ki.
Ha nem lenne Hold, nem lenne szárazföldi élet sem. Egy elmélet szerint százmillió évekkel ezelőtt az élet az árapály-zónákból húzódott ki a partokra. A tengeri növények lassan hozzászoktak, hogy a nap egy részében a szárazon vannak. Ehhez alkalmazkodtak egyre jobban, mí­g végül az élet benépesí­tette a szárazföldet.
Ha nem lenne Hold, talán nem lenne űrhajózás sem. Mert a Hold elég közel van ahhoz, hogy arra bí­ztassa az embereket, nincs is olyan messze, odáig el lehet jutni. A Mars vagy a Vénusz olyan távol van tőlünk, hogy talán nem inspirálna eléggé.Ha nem lenne Hold, talán nem lenne a nők havi ciklusa sem. Csak sejtéseink vannak arról miért is alakult ki. Egy elmélet szerint telihold fényénél remekül lehet vadászni, a férfiak ezért nincsenek otthon, a nőknek nem kell termékenynek lenniük. De újhold idején…
Ha nem lenne Hold, teliholdkor nyugalmasabb lenne a mentők és a rendőrök élete. Ez talán egy pozití­v példa. Máig ismeretlen okból az emberek teliholdkor megbolondulnak. Természetesen nem lesznek farkasemberek, de több a szülés, az öngyilkosság, az infarktus. Több a verekedés, több a bűncselekmény. Ezt a statisztikák pontosan igazolják. í‰s a magyarázatát nem ismerjük.
De szerencsére van holdunk. í‰s ez felvet egy kérdést: Lehet, hogy csak olyan bolygón alakulhat ki (értelmes) élet, amelyiknek van holdja?
forrás:Toochee[ Módosítva k jan 31 2012, 01:59 ]
Vissza az elejére
 

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF
Powered by e107 Forum System