:: Fórumok :: Földönkí­vüliek, idegen világok :: Beszéljünk a Marsról

<< Előző téma | Következő téma >>
Képek és szí­nek
Oldal:   <<        >>  
Moderátorok: nordi, fulldragon, Ernő, horpad, Róza
Szerző Üzenet
horpad
k aug 07 2012, 05:53
horpad

Regisztrált tag #120
Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06
Üzenetek: 808
Az első szí­nes fotó a Curiosity-től itt letölthető Katt ide!
- A közeljövőben dömpingre lehet számí­tani belőlük…
í‰s máris kezdődhet a gyilkos vita, vajon hamis vagy nemhamis, és hogy valójában milyen szí­nű is a marsi égbolt…

Vissza az elejére
yup
k aug 07 2012, 06:55
Regisztrált tag #409
Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25
Üzenetek: 139
Horpad!
Van egy kis bibi...
Nézd csak meg a csatolt képet! Láthatóan mindhárom részképet a Curiosity készí­tette. A balszélsőt mutatják, a Curiosity weblapján is ez látszik stacioner állapotban. ím amikor a weblapját betöltöd, akkor egy rövid ideig ez a három szeletből álló kép felvillan, majd csak a balszélső szelethez tartozó, láthatóan túlnagyí­tott képrészlet marad kinn a képernyőn, ráadásul nem is az eredeti felvételi alakban, hanem rombusz jellegű kivágással...
A középső képen látszik a magasabban levő marsi égbolt is. Szép... és úgy tűnik az én korábbi Spirit és Opportunity képeim szí­nei vannak a legközelebb hozzá, ráadásul láthatóan a sárgás por-aeroszol csak korlátozott magasságig észlelhető. (no, persze... )
Hogy hogyan tettem szert erre a képre? Gyors reflexemet kihasználva, amikor felvillant a kép (kb. 0.5 sec), akkor print screent nyomtam (ehhez készenlétbe kell helyezni, azaz előre megnyomni a ctrl+alt gombokat, és csak azután kattintani a weblapra, majd amikor megjelenik a kép, akkor már csak a prt scr billentyűt kell megnyomni).
<div class='spacer'></div>
Vissza az elejére
horpad
k aug 07 2012, 08:06
horpad

Regisztrált tag #120
Szia Yup! Már megszoktam, hogy időnként kedved támad bolondozni egy kicsit…
- Ez a szinkronozó nyitókocka a diavetí­téshez a követő képek mozaikjából összerakva.
Egy oldalfrissí­téssel bármikor elővarázsolható.
A középső hasáb (azzal a szép marsi égbolttal és korlátozott aerosol magassággal) például a 2/6-os kép
egy kivágott részlete, - ami ráadásul nem is fotó, csupán grafikai alkotás…
… na és mit szóltak mindehhez a másik fórumon?
Vissza az elejére
yup
k aug 07 2012, 08:49
Regisztrált tag #409
Igazad van, Horpad, tényleg a 6-os képsorozat második képének a balszéle. Ezt benéztem...
A 2-es számú kép szerintem nem grafika, hanem montí­rozás. Könnyen lehet, hogy egyébként az Atacama sivatagban készült...

[ Módosítva k aug 07 2012, 08:49 ]
Vissza az elejére
horpad
sze aug 08 2012, 01:06
horpad

Regisztrált tag #120
Az utolsó megjegyzést már igazán nem kellett volna, Yup!
Ez teljes egészében művészi alkotás: „Mars Rover Curiosity in Artist's Concept” Katt ide! a rovert bemutató animációk egyik kockája… Semmi köze az Atacama sivataghoz…
- í‰s még azt sem lehet rá mondani, hogy fantázia termék, mert az alkotója nagyon igyekezett megjelení­teni a Gale kráter valósághű látványát. Ez főleg a videók megtekintésénél derül ki.
Letölthető large változatban is Katt ide! ahol még a pixeleket is megszámolhatod.

Vissza az elejére
phobos
sze aug 08 2012, 11:39
Regisztrált tag #446
Regisztrált: cs ápr 19 2012, 01:54
Üzenetek: 23
í‰n úgy vártam a szí­nes kamerával készült első képet, mint zsidók a messiást.
Erre benyomnak nekünk egy olyat, amin a vörösön kí­vül más szí­n nincs.
Szerintem, megint hülyí­tenek bennünket úgy, hogy átszí­nezték a "clear" módot, vagy csak a 675-össel készí­tették a képet.

Vissza az elejére
yup
sze aug 08 2012, 12:55
Regisztrált tag #409
Ne keseredj el, Phobos. Lesz még rendes szí­nes kép. Utánanéztem, az első szí­nes képet a tájékoztatás szerint lekicsinyí­tette 64x64 pixelre, í­gy küldte le a Curiosity ide, majd itt megint felnagyí­tották egy kissé. Látszik is a nagyí­tás nyoma. Szerintem részben a drasztikus kicsinyí­tés, részben a porvédő fólia okozta, hogy ilyen vacak szí­nezettségű a kép. Amellett láthatóan nagy a szí­nekre vonatkozó vignettálás, de ez biztosan eltűnik, ha teljesen harcrakész lesz minden.
Vissza az elejére
horpad
p aug 10 2012, 01:16
horpad

Regisztrált tag #120

Azt hittem, a MARDI kamerát a leszállás után kikapcsolták, mert csak a landolást akarták vele dokumentálni…
De nem .!!!
- A mardi nem összeszerelt szí­nekkel dolgozik. Az alábbi kép szí­nvalósága szerintem legalább annyira hiteles, mintha mobiltelefonnal készült volna…. Katt ide!

Vissza az elejére
yup
p aug 10 2012, 05:45
Regisztrált tag #409
Figyelem!
Ez a kép roppant forntos információt hordoz.
í‰n az eredeti, nem világosí­tott tif képet használtam.
A fontos információ az, hogy a képen (alul) egy viszonylag homogén területen van napsütötte és árnyékos terület is. A napsütötte részen a talaj szí­nösszetétele: R/G/B=83/63/39, azaz 1/0.76/0.47 arányok, mí­g az árnyékos részen R/G/B=69/51/31, azaz 1/0.74/0.45. Az árnyékos részt gyakorlatilag csak a légkör/égbolt szórt fénye világí­tja meg, azaz a két rész megfelelő komponenseinek hányadosaiból kiderül, hogy milyen a szórt fény R/G/B összetevője. Ez pedig az előző értékekkel R/G/B=1/0.97/0.96, azaz gyakorlatilag fehér a szórt fény, egy ici-pici halovány sárgás árnyalattal, amit gyakorlatilag nemigen tud észrevenni a szem.
Ebből több érdekes dolog következik.
Egyrész jelentős a légköri szórás, ami feltehetőleg felszí­n feletti aeroszol miatt van. Másrészt az aeroszol nem a gyakorta emlegetett vasoxidos por,( mert annak a szórt fénye nem fehér, hanem vöröses-narancsos sárga), hanem valami más. Harmadrészt, és ez a talajra vonatkozik, itt a talaj szí­ne nem a korábbról unos-untalan ismert és emlegetett vöröses-barnás szí­n (melynek R/G/B összetevőinek aránya jellemzően 1/0.6/0.3 körüli), hanem inkább sárgás-barnás szí­n. Ezen a helyen a Mars nem vörös bolygó, inkább homokszí­nű vagy földszí­nű.
Vissza az elejére
phobos
p aug 10 2012, 10:56
Regisztrált tag #446
Regisztrált: cs ápr 19 2012, 01:54
Üzenetek: 23
Kapcsolódva Yup rgb-s vizsgálataihoz, nekem a hővédő pajzs lezuhanós képe piszkálta a kí­váncsiságomat.
A pajzsról több, még a földi szerelőműhelyben készült kép elérhető. Ezeket referenciaként lehet használni. A pajzs belső oldalát borí­tó fólia-szerű anyag a Földön még tökéletes sötétszürke, rajta a világos alakzatok pedig tiszta fehérek.
A lezuhanós képen a fehér megőrizte "ártatlanságát" de a szürke már elhajlott. Ilyen sebészi pontossággal a természet nem képes levágni a kék összetevőt úgy, hogy a másik kettőbe bele sem kóstol. Ráadásul itt a pajzs még csak 16m-re van a kamerától, tehát a köztük lévő (vagy nem lévő) por sem okolható a kék szí­n csorbí­tásáért.

Vissza az elejére
Oldal:   <<        >>   

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF