:: Fórumok :: Földönkí­vüliek, idegen világok :: Beszéljünk a Marsról

<< Előző téma | Következő téma >>
Képek és szí­nek
Oldal:   <<        >>  
Moderátorok: nordi, fulldragon, Ernő, horpad, Róza
Szerző Üzenet
yup
p aug 10 2012, 11:48
Regisztrált tag #409
Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25
Üzenetek: 139
í‰s szerinted kamerahiba(pl. a Bayer-mintából szí­nes képet előállí­tó algoritmus hibája, vagy beállí­tási hiba), netán szándékos 15%-os kékcsökkentés?
Vissza az elejére
phobos
p aug 10 2012, 01:35
Regisztrált tag #446
Regisztrált: cs ápr 19 2012, 01:54
Üzenetek: 23
í‰rdekes ez a tí­pusú kamerahiba, ami csak a kék fényt csökkenti digitálisan és sohasem a pirosat. í‰s persze a fehér (nem beégett) területekre nincs hatással csak a sötétebbekre.
úgyhogy amí­g ezek az új kamerák nem mutatnak az alábbiakhoz hasonló talajszí­nt, addig én nem hiszek ennek a szabadkőműves bandának.

(nagyobb kép: jobb-egérgomb és megjelení­tés)
Vissza az elejére
horpad
h aug 13 2012, 01:24
horpad

Regisztrált tag #120
Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06
Üzenetek: 808

Yup és Phobos !

Ezen az oldalon ugyanaz a kép látható két féle feldolgozásban (alul) Katt ide!

Akkor most szerintetek melyik közelí­t jobban a valósághoz,: a ”Color”, vagy a ” White-balanced”…?

Vissza az elejére
yup
h aug 13 2012, 10:41
Regisztrált tag #409
Szia Horpad!

Az első, a raw szí­nes változat feltehetően azokat a szí­neket mutatja, amelyeket in situ láthattunk volna a kép készí­tésekor a Gale kráterben. Ha a kimérhető szí­neltolódást korrigáljuk, azaz a szürkeárnyalatokat szí­negyensúlyba hozzuk, akkor láthatjuk a képet földi napfény megvilágí­tása esetén. A NASA által fehéregyensúlyozott képként közreadott kép erősen túlhajtott szí­nkiegyenlí­téseket mutat, nem finom szí­negyensúly beállí­tású, hanem ú.n. auto-strech módosí­tás, amelyben minden szí­n a lehetséges legnagyobb kontraszttal szerepel, í­gy természetesen a valós szí­nekhez képest helytelen szí­nezés lép fel. Ha valódi fehéregyensúlyt állí­tunk be, akkor az alábbi képet kapjuk (földi spektrumú megvilágí­tás):

Az egy külön érdekesség, hogy ha a Marson a légkör nagyon kitisztul, akkor milyen szí­neket láthatunk majd a felvételeken. Mivel ilyenkor a szí­ntorzulást okozó aeroszol szinte teljesen eltűnik (pl. tau=0.2 esetén), ezért a felszí­nre érkező napfény sokkal kékesebb lesz, mint a Föld felszí­nén, kb. 10-20%-kal kékesebb lesz a fény, és kb. 5-6%-kal zöldesebb. Azaz az ismert marsi képek szí­neihez képest meglehetősen eltérő, több kék szí­nt tartalmazó képeket láthatunk majd. Pl. a fehér nem fehér lesz, hanem kékesfehér, a vöröses árnyalatok a lila felé egy kissé eltolódnak, a sárgás szí­nek pedig kissé fakóbbak lesznek.

Marsi tiszta légköri spektrumú megvilágí­tás:

Kí­sérletképpen az alábbi képen bemutatom, hogy pl. milyen lenne a Gale kráterről készült panorámakép egyik részképe tiszta marsi légkör esetén. (nem kell megrökönyödni, a horizont ilyenkor sötétkék, hiszen nemigen van fényszóró aeroszol. Persze, lehet, hogy egy kissé sötétebb lesz a valóságban, de az már kevéssé lényeges)
Az eredeti kép:

A tiszta légkörös kép kb. ilyen lenne (figyelem! ez komponált kép! A hegylánc elől eltüntettem a fátyolosságot okozó aeroszol hatását, a horizonton az eget pedig sötétkékre módosí­tottam):

Amúgy egyelőre 1:0 a javamra a JPL -lel szemben Spirit és Oppy szí­nes képei kapcsán.

[ Módosítva h aug 13 2012, 10:48 ]
Vissza az elejére
phobos
sze aug 15 2012, 03:34
Regisztrált tag #446
Ezt a képet már beillesztettem egy oldallal korábban. Pár perce vettem észre benne egy nem kicsi átverést.
Kí­váncsi vagyok, hogy észreveszitek-e.

A jutalom sportcsokiért majd Yup-nál lehet jelentkezni...
Vissza az elejére
yup
p aug 17 2012, 12:57
Regisztrált tag #409
Hello Phobos!
Szerintem van több hiba is, én azt annak tudom be, hogy azt í­rták a képhez, hogy illusztráció. (aminek az értelmét jelen esetben kissé homályosnak vélem...)
Te milyen átverést találtál?
Vissza az elejére
phobos
sze aug 22 2012, 03:37
Regisztrált tag #446
Hogyan vágnak át bennünket? A képlet igen egyszerű:
A vörös szűrősnek nevezett kép nem azzal készült, hanem az egyik infravörössel. Infravörös tartományban a legtöbb sötét szí­nű anyag kivilágosodik. Ez gyönyörűen megfigyelhető a lenti sötét szí­nű vásznon és a szí­ntábla mögött lévő barna lemezen is. A két utolsó szürkeárnyalatos fotó 100%, hogy IR-ben készült, de a 750-es IR-nek mondott már 100%, hogy nem. A felső sor utolsó, 675nm-es kockája viszont nem vörös szűrős, hanem IR. Azon a vászon és a paraván is kivilágosodott. Hiába szí­nezik nekünk vörösesre, attól az még infrafelvétel.

Ebből már levonható az a szomorú következtetés, hogy úgy hamisí­tják a nekünk szánt szí­nes képeket, hogy a vörös csatornához még hozzáadnak a közeli IR sávból is, ami azzal jár, hogy szinte minden tereptárgy vörösebb lesz a valóságosnál.
Vissza az elejére
horpad
p szept 07 2012, 04:12
horpad

Regisztrált tag #120
Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06
Üzenetek: 808

A Curiosity képfeldolgozásai egyenlőre itt követhetők Katt ide! napra készen.

Csupán a példa kedvéért Katt ide!

Vissza az elejére
phobos
szo szept 08 2012, 01:53
Regisztrált tag #446
Horpad! Jó, hogy megtaláltad ezt a cí­met: Katt ide! Köszönet érte!
Az alábbi kép is onnan származik...

Kérdés hozzád és minden kedves érdeklődőhöz: Mi a bibi ezzel a képpel?

í–sszehasonlí­táshoz itt a földi felvétel ugyanerről a lemezről.

Vissza az elejére
curiosity
szo szept 08 2012, 03:45
Regisztrált tag #388
Regisztrált: p jan 13 2012, 03:57
Üzenetek: 90
Szia Phobos!
Mintha a "curiosity"-felí­rat rózsaszí­nesebb lenne a Marsi körülmények között....ergo: kissé sok a piros komponens talán...
viszont a kis rover-figura ott is fehérnek tűnik... üdv!

[ Módosítva szo szept 08 2012, 03:46 ]
Vissza az elejére
Oldal:   <<        >>   

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF