:: Fórumok :: Földönkí­vüliek, idegen világok :: Beszéljünk a Marsról

<< Előző téma | Következő téma >>
Amit a roverek láttak a Marson...
Oldal:   <<        >>  
Moderátorok: nordi, fulldragon, Ernő, horpad, Róza
Szerző Üzenet
horpad
cs máj 09 2013, 01:21
horpad

Regisztrált tag #120
Regisztrált: h febr 07 2011, 02:06
Üzenetek: 808

Az Opportunity is felébredt hosszú szendergéséből és gyorsan körülnézett...
Megfigyelhető, hogy a szél csak azokat a homokszemcséket macerálja, melyeket a rover kerekei előzetesen fellazítottak.
Ezek szerint a felszínt borító kéreggel már nem tud mit kezdeni...

Vissza az elejére
horpad
szo máj 11 2013, 01:10
horpad

Regisztrált tag #120

A Curiosity számára is véget ért a hosszú vakáció... Remélhetőleg a felvételek küldése most már folyamatos lesz.
A két azonos fotó kihagyhatatlan lehetőség a mikrokörnyezet változásainak kiértékelésére.
- Láthatóan csak a frissen bolygatott felszín módosult az eltelt két és fél hónap során, az érintetlen, kéregszerű felület továbbra is őrzi eredeti változatlanságát.
Mint mikor a májusi eső paskolja a kertet, és simítja el a felszínt, a Marson ugyanezt a napszél végzi el évmilliók alatt.
A képek teljes méretben Katt ide! illetve Katt ide!

Vissza az elejére
horpad
sze máj 15 2013, 01:18
horpad

Regisztrált tag #120

Ez a helyszín a nav kameráknak köszönhetően sztereóban is látható (szemüveggel).
- Bár időközben a rover elfordult.
Sol 272 Katt ide! illetve Katt ide!

Vissza az elejére
curiosity
p aug 16 2013, 03:11
Regisztrált tag #388
Regisztrált: p jan 13 2012, 03:57
Üzenetek: 90
Folytatván a topikot....A curiosity jelenlegi tartózkodási helye:

[ Módosítva p aug 16 2013, 06:55 ]
Vissza az elejére
curiosity
k aug 20 2013, 05:47
Regisztrált tag #388
Kopár, sivatagos,jellegtelen látvány a Mastcam felvételén....Vajon ki a fene akarna ide jönni?
Az Oppy valamivel szerencsésebb....Az Endevour crater némileg "látványosabb."...

Vissza az elejére
curiosity
sze aug 21 2013, 03:18
Regisztrált tag #388
Egy ideje figyelem a futómű, pontosabban a futófelületek állapotát. Úgy tűnik a Nasa is ezt teszi. Mintha a középső kerekek többet kapnának a kelleténél? Esetleg a landolásra vezethető vissza a deformációk megjelenése?

[ Módosítva cs aug 22 2013, 02:03 ]
Vissza az elejére
yup
cs aug 22 2013, 12:51
Regisztrált tag #409
Regisztrált: v febr 05 2012, 09:25
Üzenetek: 139
Kisebb-nagyobb benyomódásokat már én is észrevettem régebben is a többi keréken is, de ezek, amiket most bemutattál, Curiosity, elég szokatlanok. Lehet, hogy a középső kerék rugózásával valami gond van?
Nagyon úgy tűnik, hogy eléggé nekiütődött valaminek... bár az is lehet, hogy a nagy terepezésben ráhuppant valami kőre, pont a középső kerekével. Elvégre több, mint 1 tonna (még a Marson is kb. 400 kiló a súlya).

Más: az Oppynak van ideje egy kis bámészkodásra is. A sol3360-on az eget is bámulta, és mit látott..?
Sokat tűnődtem, hogy mi lehetett ez a fényes, hosszúkás objektum, ami szemmel láthatóan jóval nagyobbat mozdult el, mint a közelében látható csillag, de nem igazán jöttem rá. A mérete alapján akár a Phobos is lehet, de biztosan nem a Mars körül keringő műholdak egyike, mivel ahhoz nagy. A képen az átmérője (keresztméret) 10 pixel, azaz 2.7 m/km, ami a műholdak pályamagasságát tekintve (legalább 100 km a felszíntől) 270 m-nél is nagyobb mesterséges objektumot jelentene, ami nyilván nem a NASA műholdjainak mérete. A Phobos keringési távolságában ez a méret kb.20 km-es átmérőnek felel meg, ami elég jól közel van az illető hold méretéhez, de a fényes folt hosszúsága viszont 38 pixel, ami meg majdnem 90 km-t jelentene, de ez nem stimmel. Persze lehet, hogy a kép hosszú exponálással készült, de sajnos, nem találtam pds képet és adatot róla, úgyhogy nem tudom. Ami miatt arra gondoltam, hogy a Phobos, az az, hogy az animációban levő két kép közt 40 másodperc telt el az időbélyeg szerint, és a fényes objektum elmozdulása (31 pixel) kísértetiesen egyezik a Phobos keringési idejéből számított, pancam-kép pixel - idő egyenértékének megfelelő idővel, azaz egy pancam képen a Phobosnak kb. 31-32 pixellel kell elmozdulnia 40 másodperc alatt.

[ Módosítva cs aug 22 2013, 02:04 ]
Vissza az elejére
curiosity
p aug 23 2013, 11:35
Regisztrált tag #388
Szia Yup!
Alighanem jó a számításod, ( mint mindig), valszeg a holdacska húzott el az égen a rover kamerája előtt. Ilyen,és ehez hasonló,lencsevégre kapott objektumok eredetének tisztázása során, általában eszembe jut a "Star Trek" c. filmsorozat, amint az illető objektumot már fényév távolságból letapogatják az érzékelők, még azt is közölve, hogy van-e rajtuk biológiai aktivitás..... Milyen egyszerű lenne a dolgunk ilyen technikával...
Folytatva a kerék-ügyet....utána néztem kicsit jobban a témának, ( bevallom, Horpad kicsit lustává tett, hiszen minden infót feldolgozott elsőkézből,amit csak tudott...)...szóval a gondok nem most kezdődtek, és elsősorban a bal első kerékkel. Itt a helyzet még rosszabb, mint a középső kerekeknél:

A kerekek a repülőgépgyártásban használatos alumíniumból készültek, valamilyen vékony borítással,és"stopplikkal". Ez a kompozit nem látszik túlzottan időállónak, tekintve, hogy már a májusi posthoz mellékelt képen is "defektesnek" tűnik a bal első.... Nem tudom, milyen meggondolásból nem alkalmaztak kevlárt, vagy ahoz hasonló anyagokat, az illetékes szerint: "Nem számítottunk ennyire kemény kőzetekre..... Vajon miért nem?? Világos, hogy elsősorban üledékkel van dolgunk, de nem kell elfelejteni a meteoritokat, amik jócskán megdolgozhatták a területet.... A teljes cikkhez: Katt ide!

[ Módosítva p aug 23 2013, 12:24 ]
Vissza az elejére
curiosity
k aug 27 2013, 01:44
Regisztrált tag #388
Tovább vizsgálódva a Gale-kráterben....kövek,kőzetek evolúciója: Az irgalmatlan hőingadozás hatására egy idő után kénytelen-kelletlen, darabokra törik a legkeményebb kőzet is.

Ezek a törések viszont, még nem indokolnák azt, hogy a darabok eltávolodjanak egymástól...Vajon mi gerjeszti a mállási folyamatot? Talán mégiscsak létezik egy minimális tektonika, esetleg a szél borotválja ki a leválló darabkákat,vagy egyszerűen csak zsugorodnak a kövek a környezetükkel érintkezve? Persze,van egy kézenfekvő megoldás is: a tettes a jég....A jég az,ami képes repeszteni,és szétnyomni bármit,akár tonnás köveket is. De ide hogy kerülne??

Tudom, Yup..."a másik" fórumon felvetődött,hogy "mennyire ősiek a folyásnyomok...2-3 hónaposak?" Ezt az ötletet,azt hiszem,kizárhatjuk....

[ Módosítva k aug 27 2013, 03:15 ]
Vissza az elejére
curiosity
k aug 27 2013, 01:55
Regisztrált tag #388
Ismét egy 3D kompozit. Szemüveg szükséges...

[ Módosítva k aug 27 2013, 03:17 ]
Vissza az elejére
Oldal:   <<        >>   

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF