+ A | - a | Visszaállít
2010. okt.
30
  Tí­zezreket őrjí­t meg a különös zaj
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: Peety
Az új-mexikói morajlástól évtizedek óta szenvednek a helyiek, de a forrását máig nem sikerült azonosí­tani.

Az eltérő frekvenciájú és intenzitású jelek zavaró összességének, vagyis a zajnak, bármilyen hihetetlen, könyvtárnyi szakirodalma van. A zajszakértők kismillió osztályba tudják besorolni még az alig hallható dünnyögést is, attól függően, hogy hol keletkezik, mi okozza, és mekkora a frekvenciája.

A zajfigyelés tehát komoly tudomány, nem is alaptalanul. Tökéletes csönd ugyanis nem létezik. Minden részecske rezeg - legyenek azok gének vagy gépek -, a rezgés pedig mérhető zajt bocsát ki. Az összes bizarr, zavaró zajforrás közül a legkülönösebb az a rejtélyes búgás, melyet angolul csak The Humnak, vagyis mormolásnak vagy morajlásnak neveznek.

A legtitokzatosabb zaj: a taosi morajlás

Ez az állandó, zavaró alapzaj gyakran bizonyos helyekhez kötődik, az új-mexikói Taos városka lakói például egész életüket ebben a megmagyarázhatatlan búgásban élik le. A zaj annyira nem képzelődés, hogy a taosiak 1993-ban még egy petí­ciót is benyújtottak az Amerikai Kongresszusnak tudományos vizsgálatot és magyarázatot követelve.

A helybeliek egy háttérben működő dí­zelmotor hangjához hasonlí­tják az alacsony frekvenciás, soha meg nem szűnő, de hullámzó erősségű morajlást, mely annyira zavaró hosszútávon, hogy a taosiak kapásból több tucat bajukat fel tudják sorolni, melyet az állandó háttérmorajlás okoz. Legtöbben stresszre, fejfájásra, fülzúgásra, spontán orrvérzésre, álmatlanságra és általános rossz közérzetre panaszkodnak, de a pszichés zavar sem ritka.

Tudományos és laikus magyarázatok

A fenti panaszok hatására ki is vonult Taosba két tudóscsoport a Los Alamos-i Nemzeti Kutatóintézettől és a Amerikai Légierő Laboratóriumából az 1990-es években, de a nagy vizsgálódás csak aktatornyokat eredményezett.
A szakemberek ugyanis nem tudták azonosí­tani se a zajt, se annak okát. A taosiaknak azonban annál több magyarázata van: a legtöbben fű alatt végzett nukleáris kí­sérletekre gyanakodnak, mások az Amerikai Tengerészet michigani rádiótornyát hibáztatják. Az önjelölt geológusok a közeli hegyek vulkanikus morajlásával magyarázzák a zajt, de az elektromos, a mágneses és a szeizmikus rezgés is felmerült ötletként.

A spirituális lelkek UFO-kkal, időkapuval és szellemek jövés-menésével indokolják a morajlást, az összeesküvés-elméletek elszánt hí­vei pedig állí­tják, hogy mindannyian egy titkos emberkí­sérlet áldozatai. Elméletük szerint a taosi morajlás mesterségesen gerjesztett zaj, vagyis egyfajta akusztikai-pszichológiai fegyver, melyet rajtuk tesztelnek.

Angliában és Ausztráliában is hallani

A taosi zajt tehát, melyről egyébként felvétel is készült, akármennyit vizsgálták, máig nem tudták megfejteni. Tény, hogy vannak városok a világon, melyek különös alapzajjal rendelkeznek - ilyen Bristol vagy az ausztrál Bondi -, de az orvosok szerint az emberek többsége ezt a folytonos búgást nem hallja.
Egyes tudósok szerint a taosi morajlást is csak a tömeghisztéria miatt hallja boldog-boldogtalan, valójában mindössze a lakosok 2%-a érzékeli a zajt fizikailag és mérhetően.Denveri kutatók ellenben állí­tják, nekik sikerült bemérniük a furcsa háttérzajt, és az épp beleesik az ember hallástartományába, vagyis a taosiak nem hallucinálnak, hanem tényleg szenvednek, ezért mielőbbi segí­tségre van szükségük./Kovács Adrienn/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák