+ A | - a | Visszaállít
2011. okt.
04
  Mikrorakéták segí­thetik a gyógyulást
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
Olyan szupergyors, aprócska sugárhajtóművet fejlesztettek ki német kutatók, amely a testnedvekben haladva nagy sebességgel képes eljuttatni a gyógyszereket célpontjukhoz.
Az emberi szervezetben alkalmazott mesterséges mikrojetek meghajtó anyaga ma sok esetben mérgező vegyület, például hidrazin. Bár kis mennyiségben használják a mikrorakéták meghajtására, fontos, hogy ártalmatlan legyen az üzemanyag.


Samuel Sanchez és csoportja platinával bevont fémlapokat úgy formázott negyven-ötven mikrométer hosszúságú tubussá, hogy a platina a belső felületre kerüljön. Amikor az aprócska rakétákat meleg, gyenge hidrogén-peroxid oldatba helyezik, a platina katalizálja a vegyület lebomlását ví­zzé és oxigénné. Ez gázbuborékok képződésével jár, amelyek a tubus végén lépnek ki, és az ellenkező irányba mozdí­tják el a mikrojárművet.

A folyamat eredménye egy olyan mikrorakéta, amely a saját hosszának kétszázszorosát képes megtenni másodpercenként, gyorsabb mint a legfürgébb baktérium. A tubust mágneses tér segí­tségével tudják irányí­tani, sebességét pedig a folyadék hőmérsékletével változtathatják. A testnedvek élettani hőmérsékletén, 37 Celsius fokon csak 0,25 százalékos hidrogén-peroxidra van szükség az apró sugárhajtómű meghajtásához.

Eredményükről a drezdai Leibniz Intézet (IFW) munkatársai a Journal of the American Chemical Society cí­mű folyóiratban számoltak be.

forrás:/inforadio/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2011. okt.
04
  Csapatban vonulnak az UFO-k? - elképesztő fénymozgás az égen
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: fulldragon
beküldte:nordi

Rengeteg fényes pont az égen
Megszámolni sem lehet mennyi beazonosí­tatlan fénypont haladt el Colorado fölött hétfő este. A repülő tárgyak megfontolt sebességgel, egyenletes tempóban mozogtak az égen.


Hétfőn este a coloradoi Wheat Ridge nevű település fölött rögzí­tették az alábbi felvételt, melyen jól látható a sok fényes pont az égen. A felvétel készí­tője maga teszi fel a kérdést, hogy UFO-t láttak-e.

Forrás:/ Pécsi Stop/

Nincs ebben semmi meglepö: itt van az ösz, és az ufók csapatokben húznak a melegebb égtájak felé (nordi)
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák