+ A | - a | Visszaállít
2011. okt.
06
  Buborékokat fúj egy galaxis
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
Izzó gázbuborékokat fúvó törpegalaxist kapott lencsevégre a Hubble űrteleszkóp.
A Holmberg II csillagváros 9,8 millió fényévnyire található a Földtől, az M81 katalógusjelű galaxiscsoport tagja. A kutatók szerint a gázbuborékok, amelyek galaxisszerte szétszóródtak, szupernóvák, azaz felrobbant masszí­v csillagok nyomai.
A szupernóváktól eredő lökéshullámok átsüví­tettek a galaxison, felheví­tve a csillagközi gázt, amely a felvételeken látható bonyolult mintázatokba rendeződött.


A Homlberg II nem egy elegáns spirál- vagy elliptikus galaxis, hanem fura, szabálytalan alakú törpe csillagváros. így méltán került be Halton Arp amerikai csillagász által összeállí­tott Különleges galaxisok atlaszába, amely 366 csillagvárost tartalmaz.

A galaxisban "foltszerű" alakzatokban váltják egymást a tömött csillagképződési régiók és "kietlen pusztaságok", utóbbiakban viszonylag kevés az anyag.

Ezek a csaknem üres térségek valóságos menedékként szolgálnak a gázbuborékoknak, ahol hosszú ideig fennmaradhatnak. Egy olyan területen, ahol nagyobb a "népsűrűség", az objektumok gravitációs ereje szétszakí­taná a törékeny szerkezeteket.

A Hubble legújabb felvételein egy szuperfényes röntgensugárforrás is látható, amely három gázbuborék közepén foglal helyet. A feltételezések szerint ez egy közepes tömegű feketelyuk lehet, bár ennek bizonyí­tására további vizsgálatok szükségesek

Forrás: MTI
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2011. okt.
06
  íÓceánszerű vizet találtak egy üstökösön
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: fulldragon
Bebizonyosodott, hogy a Hartley 2 üstökös bolygónk óceánjaihoz hasonló összetételű vizet szállí­t felszí­nén. A Nature legújabb számában megjelent egyik tanulmány szerint nagy az üstökösök nagyobb szerepet játszottak a földi ví­z megjelenésében, mint ahogy azt korábban gondolták.

Néhány millió évvel megszületése után a Föld ugyanis sziklás és száraz felületével nem igazán tűnt ki a többi kőzetbolygó közül. Ahhoz, hogy kialakulhasson felszí­nén az élet létrejöttéhez szükséges környezet, bolygónak ví­zhez kellett "jutnia". A vizet pedig égi postásokként vagy az aszteroidák, kisbolygók vagy az üstökösök hozhatták.

Az üstökösök felé billen a mérleg, ha a tudósok arra az új felfedezésre épí­tik elméletüket, mely szerint egy üstökös ví­zkémiája azonos bolygónkéval. A Herschel űrtávcső mérései alapján ugyanis a Hartley 2 üstökös a Föld óceánjainak megfelelő összetételű deutériumot - hidrogén izotópot – tartalmaz.

Korábbi kutatások eddig csak aszteroidák esetében értek el hasonló eredményeket, más üstökösökön - a távoli Oort felhőben - kétszer annyi nehézvizet - deutérium-oxidot – azonosí­tottak, mint amilyen a Földön is előfordul. így sokáig azt az elképzelést tartották érvényesnek, hogy földi ví­znek csak a 10 százaléka származhat kométákról.

A Hartley 2-n mért adatok felülí­rják az eddig érvényes elgondolást: a földi ví­z egy nagyobb része ezek szerint biztos, hogy az üstökösökről érkezhetett. A kutatók ezután azt sem tartják kizártnak, hogy az óceánokhoz hasonló azonos izotópösszetétel sokkal gyakoribb a Naprendszerünkben, mint ahogy korábban feltételezték.

forrás:/BBC NEWS/Discovery News
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2011. okt.
06
  Idegen űrhajó lebegett az öböl felett?
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: fulldragon
Méretes, hangtalanul mozgó, több fényforrással rendelkező azonosí­tatlan objektumot vettek videóra szeptember végén Kanadában.A videót a YouTube-ra feltöltő felhasználó leí­rása szerint a fénylő repülőtárgyat körülbelül egy kilométeres távolságból figyelték meg. Az azonosí­tatlan objektum balról jobbra haladt hang nélkül, majd néhány perc elteltével visszafordult, majd eltűnt a fák vonalában.

forrás:/stop.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2011. okt.
06
  A háttérben kell keresni a Mona Lisa rejtélyének kulcsát
Kategória: Egyéb őrültségek - Közzétette: fulldragon
Egy kanadai orvos szerint a háttér két oldalának felcserélésével oldható meg Da Vinci leghí­resebb alkotásának rejtélye.
A Louvre falán látható alkotás évszázadok óta foglalkoztatja, s tartja izgalomban a közvéleményt és a szakembereket. Legutóbb egy kanadai doktor és amatőr művészettörténész, bizonyos Donato Pezzutto állt elő saját elméletével Leonardo leghí­resebb festményével kapcsolatban.A férfi szerint ha megfordí­tjuk a háttér jobb és bal felét és összeillesztjük őket, akkor azt a közép-itáliai tájat kapjuk, amely megfelel Da Vinci saját térképével. A művész 1502-1503-ban, a portré megfestése idején készí­tette el Val di Chiana topográfiáját.

forrás:/mult-kor/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák