+ A | - a | Visszaállít
2011. okt.
07
  Elképesztő sugárzást mértek a Rák ködben
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
Meglepte a Rák-köd a csillagászokat. Hihetetlen energiájú sugárzás érkezett irányából. A Rák-ködből érkező nagy energiájú gammasugárzást mértek a Smithsonian Intézet Whipple obszervatóriumában működő VERITAS-rendszer - segí­tségével.

A rögzí­tett gammasugárzás 100 milliárd gigaelektronvoltnál - 1 GeV - egymilliárd elektronvolt - erősebb. Ez nagyobb energia, mint amilyent elméletileg lehetségesnek tartottak: egymilliószor erősebb, mint a röntgensugár, és százmilliárdszor haladja meg a látható fény energiáját.

"Bármely elméleti fizikust, ha megkérdeztünk volna egy évvel ezelőtt, hogy létezhetnek-e ilyen energiájú gammasugár-impulzusok, szinte mindegyikük határozott nemmel válaszolt volna. Nincs olyan elmélet, amely számolt volna azzal, amit találtunk" - emelte ki Martin Schroedter, a Harvard-Smithsonian asztrofizikai központ kutatója, a Science magazinban megjelent tanulmány társszerzője.

A cikk vezető szerzője, Nepomuk Otte - Kaliforniai Egyetem - asztrofizikusa szerint a Rák-köddel kapcsolatos felfedezések alapjaiban változtathatják meg a gammasugárzás természetével, képződésével kapcsolatos ismereteket.

Bár több magyarázat is lehetséges, a kutatók szerint további adatok szükségesek, hogy megértsék ezeknek az impulzusoknak a természetét.

Ebben a munkában segí­thet a VERITAS 2012 nyarára tervezett átállí­tása, amelynek köszönhetően a teleszkóprendszer a mostaninál sokkal érzékenyebbé válhat.

A nagyon nagy energiájú kozmikus sugárzás észlelésére szolgáló VERITAS 2007-ben lépett működésbe: a rendszer egyfelől felrobbant csillagok maradványait, távoli galaxisokat, hatalmas gammakitöréseket hivatott detektálni, másfelől a rejtélyes sötét anyag felkutatására szolgál.

forrás:/hir24/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2011. okt.
07
  Ví­rus fertőzte meg az amerikai robotrepülőgépeket
Kategória: Egyéb őrültségek - Közzétette: fulldragon
Egy olyan számí­tógépes kártevő fertőzte meg az amerikai hadsereg Predator és Reaper tí­pusú, pilóta nélküli robotrepülőgépeinek földi vezérlőrendszereit, amely rögzí­tett a távirányí­tású légi járműveknek kiadott minden egyes utasí­tást - adta hí­rül a Wired amerikai technológiai magazin. Az eset az amerikai légierő által előszeretettel alkalmazott drónok komoly biztonsági gyengeségére hí­vta fel a figyelmet.
A számí­tógépes ví­rust két hete fedezték fel a hadsereg saját biztonsági monitorozó szoftverei. A vizsgálatok szerint a kártevő semmilyen módon nem akadályozta meg, hogy az amerikai légierő nevadai bázisáról a speciálisan kiképzett pilóták távvezérléssel bevethessék a drónokat, ám komoly biztonsági hiányosságokra irányí­tották rá a figyelmet.


A drónos küldetések túlnyomó többségét a nevadai sivatagban található Creech-i bázisról irányí­tják. Egy jellegtelen épület hosszú folyosójának név nélküli ajtói mögött találhatóak a géphez tartozó szerverek és a földi irányí­tóközpont (GCS) nevű hardver. Ebben a szobában ül a monitorok előtt a drón botkormányát markoló pilótája és a szenzorokat kezelő segédje, mí­g a robotrepülőgép Afganisztán, Irak vagy valamelyik másik csatatér felett repül.Ilyen irányí­tókonzolról vezérlik a robotrepülőket

Nem a mostani az első eset, hogy a széles körben használt drónokban biztonsági hibát találnak. A Reaperek és a Predatorok közül sok repülő például nem titkosí­tja a földi egységeknek sugárzott videójeleket, í­gy azokat iraki felkelők meg is tudták kaparintani. 2009 nyarán az amerikai csapatok azt fedezték fel, hogy az elfogott iraki felkelők számí­tógépein több napnyi, a drónok által rögzí­tett felvétel található. Mint kiderült, a felvételek megszerzéséhez még hackelniük sem kellett az irakiaknak, egy mindössze 26 dollárért megvásárolható szoftver elegendőnek bizonyult a robotrepülők kamerái által rögzí­tett videók lementéséhez

Küzdenek a ví­russal a szakértők

A Wired szerint egyelőre annak sem találta nyomát a hadsereg, hogy a kártevők segí­tségével bizalmas belső információkat továbbí­tottak volna bármilyen külső félnek. Ugyanakkor a lap beszámolója alapján a kártevőt olyan szofisztikált módon í­rták meg, hogy azt többszöri próbálkozásra sem sikerült a hadsereg szakértőinek teljesen eltávolí­taniuk a robotrepülők földi vezérlőberendezéseinek is helyt adó légi támaszpont számí­tógépes rendszeréből.


Predator robotrepülőgép egy amerikai légibázison...

"Folyamatosan semlegesí­tjük, de mindig visszajön" - nyilatkozta a Wirednek a ví­rusfertőzéssel kapcsolatban az esethez közel álló forrás. Az amerikai hadsereg informatikai szakértői egyelőre nem tudják eldönteni, hogy a ví­rust, és az adatok rögzí­tését végző modulját szándékosan juttatták a hadsereg rendszereire, vagy véletlenségből jutott fel arra. Egyelőre azt sem tudták felmérni, hogy milyen széles körben terjedt el, de abban biztosak, hogy olyan rendszerekre is feljutott, amelyek titkos információkat tartalmaznak. Az is elképzelhető, hogy egy beépí­tett emberrel akarták a katonai hálózatról begyűjtött adatokat továbbí­tani ismeretlen feleknek az interneten keresztül - í­rja a lap.

Függetlenek az internettől, mégis megfertőződnek

A földi irányí­tóegységek bizalmasnak van minősí­tve, ezeknél történnek a katonai küldetések, az egzotikusabb bevetésekkor használt pilótafelszerelés pedig szigorúan titkos minősí­tést kapott. Egyik pilótarendszer sem csatlakozik a nyilvános internethez, ezért elvben immunisak a ví­rusokkal és a hálózati fenyegetésekkel szemben. Néha azonban jut adat a külvilágból az internettől elzárt bizalmas számí­tógépekre. 2008-ban pendrive-ok uttatták az agent.btz nevű férget a védelmi minisztérium számí­tógépeire. A Pentagon a mai napig nem számolta fel teljesen ezt a fertőzést. A külső meghajtók használatát megtiltották a hadseregben, a Creech-i bázis a kevés kivételek egyike volt a szabály alól. A Predatorok és a Reaperek legénysége hordozható merevlemezeken hordta magával a küldetéshez szükséges térképeket, és a felvett videófelvételeket. A ví­rus valószí­nűleg az egyik ilyen lemez segí­tségével került a rendszerbe.


...és a levegőben

A bázis technikusai előbb a Kaspersy kiberbiztonsági cég honlapján leí­rt módszerrel próbálták meg eltávolí­tani a ví­rust, de az mindig újrafertőzte a gépeket. Végül a BCWipe nevű eszközzel törölték a földi irányí­tórendszerek merevlemezeit, majd alapjaiból épí­tették újjá a rendszert. Bár a légierő nem kommentálta a Wired ví­rusokkal kapcsolatos információit, a lap úgy tudja, hogy a technikusok naponta jelentenek a ví­rusról a rangidős tiszteknek. "Nagyon nagy figyelmet kap [az ügy], de senki sem pánikol. Még." - nyilatkozta a Wired forrása.

Kulcsfontosságúak a drónok az Egyesült íllamoknak

A Predator és Reaper (kaszás) nevű emberi pilóta nélkül repülő, de emberi pilóták által biztonságos távolból vezérelt repülőgépeket egyre nagyobb számban veti be az amerikai hadsereg kémkedésre és támadások végrehajtására is. A hadsereg közlése szerint a robotrepülőgépek alkalmazásával jelentősen csökkenthető a civil áldozatok száma. A Washington Post cí­mű amerikai napilap szerint Barack Obama elnök beiktatása óta a harminc robotrepülőből álló CIA-flotta mintegy kétszázharminc alkalommal támadott pakisztáni célpontokat. A drónok támadása eddig mintegy kétezer katona és civil ember halálát okozta. Az amerikai légierő több mint százötven darab Predator és Reaper géppel rendelkezik, ezeket idén tavasszal és nyáron mközel száz alkalommal vetették be Lí­biában.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2011. okt.
07
  Megtalálták a Transylvania roncsait
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: fulldragon
A Transylvania nevű gőzös kettétört, algák és korallok által benőtt testét 630 méteres mélységben, a kis Bergeggi szigettől nem messze fedezték fel egy különlegesen mélymerülésű robottal az olasz csendőrség búvárjai, akik régi dokumentumok és a legmodernebb technika mellett a helyi halászok segí­tségét is igénybe vették a keresésnél.

Két torpedóval süllyesztette el egy német tengeralattjáró 1917. május 4-én délelőtt háromnegyed 11-kor a brit haditengerészet által csapatszállí­tás céljára lefoglalt utasszállí­tó gőzöst, amely közel háromezer emberrel a fedélzetén Marseille-ből Egyiptom irányába tartott. Az utasok nagy többsége a palesztinai török frontra szállí­tott brit katona volt, de a hajón tartózkodott a brit Vöröskereszt 64 ápolónője is.

A több mint 14 ezer tonnás hajó utasai közül 2500-at sikerült megmenteni, 407-en azonban a hullámsí­rba vesztek. 89 ember holttestét kiemelték a ví­zből, őket egy kis temetőben helyezték örök nyugalomra a liguriai Zinola városkában.

A túlélőket liguriai halászok mentették ki, aki szemtanúi voltak a hajó elsüllyedésének. A Bergeggi szigetével szembeni Predani városkában emlékmű idézi fel a szerencsétlenséget.

A hajóroncs megtalálását nagyban segí­tették a bergeggi halászok, akik pontosan meg tudták mutatni, hol akadnak bele hálóik minduntalan valamibe, és hol látják időnként örvényleni a vizet.

forrás:/mti/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2011. okt.
07
  Bemutatták az év legszebb mikroszkópos fotóit
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
Fátyolkalárvát, mikrochip felszí­nét és hangyafejet ábrázoló fotókat is dí­jaztak a Nikon által szervezett Small World mikrofotográfiás versenyen. Nézze meg í–n is az idei év első húsz helyezettjének dí­jnyertes fotóit!
A fénymikroszkópos eljárásokkal készült mikrofotók valódi műalkotások, elkészí­tésük rendkí­vül aprólékos munkát igényel.A jó mikrofotók kompozí­ciója, szí­nvilága és tartalma továbbmutat az egyszerű dokumentációs felhasználáson, és a nem szakemberek számára is esztétikai élményt nyújtanak.

A Nikon cég idén 37. alkalommal rendezte meg a nemzetközi Small World fotóversenyét. A zsűri több mint kétezer képből választotta ki a legjobb 20-at, melyek témája rendkí­vül változatos: van köztük horrorisztikus hangyaportré, labirintusra hasonlí­tó mikrochip és sejtalkotókból készült szí­npompás montázs.

Bár a hivatalos győzteseket kihirdették, a verseny honlapján még egy hónapig szavazhatnak az érdeklődők, hogy szerintük melyik felvétel a legjobb. A közönségszavazás eredményét október 30-án teszik majd közzé.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2011. okt.
07
  Szuperfejlett idegen civilizációk lakják a fekete lyukakat?
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: fulldragon
Egy orosz kozmológus szerint nem kizárt, hogy az élethez szükséges körülmények uralkodhatnak a szupermasszí­v fekete lyukak belsejében. Ennek fényében ott akár a földinél sokkalta fejletteb civilizáció is létezhet.

A kissé hajmeresztő elmélettel Vyacheslav Dokuchaev kozmológus állt elő. A fekete lyukak olyan erős gravitációval rendelkeznek, hogy mindent magukba szí­vnak, még a fényt is, és ami egyszer átlépte egy fekete lyuk eseményhorizontját, az nem szabadulhat a szörnyetegtől.

Dokuchaev szerint a fekete lyukban vannak azonban olyan régiók, ahol a fotonok stabil pályákon keringve "életben maradhatnak", nem lesznek a kozmikus szörny martalékává. A tudós meglátása az,hogy ha fotonok megbújhatnak, nincs okunk feltételezni, hogy nagyobb objektumok, mint például egy bolygó miért ne tehetné ugyanezt.

Dokuchaev szerint ha létezne ilyen módon élet, az vélhetően sokkal fejlettebb lenne a földinél, elképzelhető, hogy a Kardasev-skála harmadik helyét foglalná el - í­rja a Daily Mail.

A nevezett skála (jellemzően elképzelt idegen, az emberinél fejlettebb) civilizációk technológiai fejlettségének mérőeszköze, melyet Nyikolaj Kardasev szovjet csillagász javasolt először, 1964-ben. A skála elméleti, mivel jelenleg csak az emberi civilizációt ismerjük. Alapvetően három fokozatba sorolja a civilizációkat. Az egyes tí­pusba azok tartoznak, akik bolygójuk erőforrásait teljes mértékben uralják. A kettes tí­pusba azok tartoznak, akik csillaguknak és bolygórendszerüknek mesterei, végül a harmadik tí­pust azok alkotják, akik galaxisuk erőforrásait uralják maximálisan.

A skálán a fokozatok között törtszámokkal jellemezhető fejlettségi szintek is elképzelhetőek, ez esetben az emberi civilizáció fejlettsége napjainkban 0,7-0,75 között van.

forrás:/stop.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák