+ A | - a | Visszaállít
2011. okt.
25
  Zombik márpedig vannak!
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: fulldragon
szerzö:cotcot

Szeretjük azt hinni, hogy a durva horrorfilmek mögött perverz, beteg elmék állnak. Ez az esetek nagy részében persze igaz is – szeretnénk például végignézni a Fűrész-sorozat stábjának egy brainstormingját, amikor is újabb és újabb hányingerkeltő kivégzési ötleteken agyalnak -, de azt kevesen tudják, hogy bizony a horrorfilmek meglepően nagy hányada megtörtént eseményeken alapul. Ilyenkor azonban – szemben mondjuk a drámával, vagy a háborús akciófilmmel – nem verik nagydobra, hogy honnan szerezték az alaptörténetet, azt meg pláne nem, hogy hogyan í­rták át. Ezen filmek közös vonása, hogy nem törekszenek az eredeti események pontos rekonstrukciójára, csupán laza alapanyagként használják az erről megjelent újságcikkeket, hí­reket, szóbeszédet. Nézzünk öt közismert filmet – lesz egy-két meglepetés.

Psycho

Ez az a film, amely tényleg úgy épült be a legendáriumba, mint Hitchcock agyszüleménye – pedig bizonyos értelemben nem az. Tökéletes dramaturgia, feszültség, pszichológiai hitelesség, szóval le sem tagadhatná, érthető tehát, miért tulajdoní­tják neki a történetet.

A Psycho azon kevés megtörtént eseményeken alapuló filmek egyike, amely kevésbé durva, mint a valóság. Az anyja holttestét őrizgető sorozatgyilkos, Norman Bates „eredetije” Ed Gein, akit 1957-ben tartóztattak le.

Két gyilkosságot sikerült rábizonyí­tani, plusz rengeteg sí­r meggyalázását: olyan frissen elhunyt nőket hantolt ki, akik emlékeztették az anyjára, megnyúzta őket, bőrükből lámpaernyőt, ruhát készí­tett, azt remélte, hátha í­gy ő is nővé válik.
Természetesen elmegyógyintézetben töltötte élete hátralévő részét. Olyan filmeket ihletett még egyébként, mint A texasi láncfűrészes mészárlás és a Bárányok hallgatnak.

Cápa

Nem szí­vesen kockáztatjuk meg, hogy ví­zfóbiát alakí­tsunk ki az olvasókban, de bizony a Cápa is megtörtént eseményeken alapul.

Peter Benchley, a regény és a forgatókönyv szerzője egy valóban létezett és megölt fehér cápából merí­tett inspirációt.

Az ugyan nem hét és fél, csak kétméteres volt – arról is megoszlanak a vélemények, fehér cápa volt-e -, de í­gy is sikerült heteken át rettegésben tartania New Jersey tengerpartját 1926 nyarán.

í–t embert támadott meg, négyen meghaltak. Végül elfogták, felvágták és megtalálták az emberi maradványokat a gyomrában.

Ilyet azelőtt még nem láttak, mintha tényleg bosszút akart volna állni valamiért.


Két test, egy lélek

David Cronenberg pszichológiai horrorja egy ikerpár életét és bizarr halálát dolgozza fel: mindketten nőgyógyászok, akiket a szakmai megszállottság, a drogok és egy szí­nésznő végül öngyilkosságba kerget.

Na meg főleg az, hogy képtelenek elszakadni egymástól. Az í­ró-rendezőt egy 1975-ös újsághí­r ihlette meg, amely a történtekre természetesen nem adott magyarázatot, a halál körülményeit viszont annál részletesebben í­rta le: Stewart és Cyril Marcus (tényleg nőgyógyászok, tényleg ikrek) holttestét összeölelkezve találták meg, csont és bőr volt mindkettő, és nem csak az oszlástól.

Mindketten az elvonási tünetekbe haltak bele, amikor felhagytak az antidepresszánsokkal – azaz ipari mennyiségben pumpálták magukba a gyógyszereket. Cronenberg filmje (kettős főszerepben Jeremy Ironsszal) ugyanolyan nyomasztó, mint az eredeti cikk, mégis szinte megnyugtató magyarázatot ad a rejtélyre.A kí­gyó és a szivárvány

Wes Craven 1988-as horrorfilmje már csak azért is figyelemreméltó, mert kevés film szól arról, hogy vajon van-e valóságalapja a zombimí­tosznak – miközben ugye zombifilmekkel Dunát lehetne rekeszteni.

A filmben egy antropológust elküldenek Haitibe, hogy mintát vegyen egy vudurituálékhoz használt szerből, amellyel vegetáló, a gazdának engedelmeskedő zombit lehet csinálni bárkiből. A forgatókönyv egy erősen eltúlzott, de az eredetire azért emlékeztető feldolgozása Wade Davis kutatási anyagának.
A tudós sokáig élt Haitiben és állí­tólag tanúja volt a szertartásnak: egy természetes vegyülettel tetszhalált idéztek elő felnőtt embereken, akiket egy hipnotikus tánccal „újraélesztettek”, hogy aztán a rí­tus vezetőjének minden parancsát teljesí­tsék. Beszámolt egy emberről, Clairvius Narcisse-ról, aki két évig élt zombiként. Ennek hitelességéről azóta is vitáznak.í–rdögűzés Emily Rose üdvéért

Ez a 2005-ös film nem egyszerű horrorfilm, már csak azért is, mert vállalja, hogy megtörtént eseményeken alapszik és úgy ragaszkodik a hitelességhez, hogy közben nyitva hagyja a kérdést: betegségről vagy tényleg démonokról volt szó? í‰ppen ezért legalább olyan ijesztő és nyomasztó, mint az í–rdögűző.
Emily eredetije Anneliesse Michel, egy tizenhat éves német lány, akin 1968-ban fedezték fel a megszállottság jellegzetes tüneteit. í‰vekig szenvedett, részlegesen lebénult, éhezett, rendszeresen, rohamszerűen kárt tett magában. Végül két „szakértő” pap érkezett, hogy segí­tsen.

íllí­tották: több démon szállta meg a lányt. Tí­z hónapon át próbálták elűzni őket. Anneliesse végül eldeformált testtel, a felismerhetetlenségig torzult arccal halt éhen, ezalatt a tí­z hónap alatt ugyanis alig adtak neki enni. A szülőket és a papokat perbe fogták, végül mind megúszták fejenként hat hónap börtönnel.
.
forrás:/cotcot/


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2011. okt.
25
  Kétezer éves kozmoszrejtélyre kötöttek csomót
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: fulldragon
Kétezer éves szupernóvarejtélyt, egy csillagrobbanás első dokumentált esetét oldották meg az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA űrteleszkópjai segí­tségével.Az asztronómusok Kr.u. 185-ben rejtélyes "vendégcsillagot" észleltek, amely nyolc hónapon át ragyogta be az égboltot. A szakemberek csak az 1960-as években jöttek rá, hogy szupernóva-megfigyelés első dokumentált esetéről van szó, és a kí­naiak által észlelt égi objektum egy távoli csillag erőszakos halálát adta hí­rül.

Az RCW 86 katalógusjelű ókori szupernóva 8000 fényévnyire van a Földtől, ám mí­g "tartózkodási helye" közismert volt, rengeteg titok övezte az égitestet.

Az egyik rejtély, hogy a csillag gömb alakú maradványai sokkal nagyobbak, mint az várható lenne.

Ha ma robbanna fel, s a szupernóvát infravörös fényben észlelnék, akkora területet foglalna el az égen, mint a telihold. A NASA infravörös műholdjainak, a Spitzer és a WISE űrteleszkópoknak a legújabb felvételei arról tanúskodnak, hogy a csillagrobbanás az űr egy olyan szegmensében történt, ahol viszonylag kevés volt a gáz és a por. Ennek köszönhetően a csillagrobbanás maradványai sokkal gyorsabban terjedhettek és sokkal messzebbre juthattak el, mint egyébként feltételezhető.

"A szupernóva-maradványok igazán nagyra +felfúvódtak+, és igen gyorsan terjedtek. Kétszer-háromszor nagyobb volt, mint azt egy szupernóva esetében feltételeznénk, és végre megfejthettük ennek az okát" - hangsúlyozta Brian Williams, az í‰szak-Karolinai íllami Egyetem csillagásza, az Astrophysical Journal online kiadásában részletesen ismertetett új tanulmány vezető szerzője.

A kutatók - a Spitzer és a WISE adatait a Chandra NASA-műholdnak, illetve az Európai Űrügynökség XMM-Newton röntgencsillagászati űrteleszkópjának a felvételeivel egybevetve - megtalálták a puzzle hiányzó részeit. Kiderült, hogy az RCW 86 az úgynevezett Ia tí­pusú szupernóva, amely a Naphoz hasonló csillag viszonylag békés halálával jött létre. Ez a tömör csillag, egy úgynevezett fehér törpe folyamatosan szippantottal el egy másik égitest anyagát. A folyamat egészen addig tartott, amí­g a fehér törpe át nem lépte az úgynevezett Chandrasekhar-határt (a Nap tömegének 1,44-szeresét), és saját gravitációja alatt össze nem roppant. Az ekkor beinduló szénfúzió a csillagot teljesen szétszakí­totta, fényes szupernóvaként robbant fel.

A vizsgálatok első í­zben mutatták ki, hogy a fehér törpék képesek "kitakarí­tani" a körülöttük lévő teret, egyfajta "üreget" képezve, mielőtt felrobbannának.

"Az +üreg+ léte magyarázhatja meg, hogy az RCW 86 maradványai miként terjedhettek a +kitakarí­tott+ térben olyan gyorsan és olyan messze" - emelte ki Williams.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák