+ A | - a | Visszaállít
2011. okt.
26
  Barlangi holdbázis tervét jelentették be az oroszok
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerzö:Kereszturi íkos

A jelenleg becsült költségek töredékéért valósulhatna meg egy emberes holdbázis, ha azt a felszí­n alatti lávaalagutakba épí­tenék.
"Bárt az Egyesült íllamok juttatta az első embert a Holdra, Oroszország létesí­theti az első kolóniát kí­sérőnkön" - mondta Szergej Krikajlov kozmonauta az Orosz Űrügynökség sajtótájékoztatóján a napokban.
Fantáziarajz egy kiépí­tett holdi barlang bejáratáról (NASA)

Az oroszok az emberes holdbázist nem kí­sérőnk felszí­nén, hanem az alatt létesí­tenék. Az elmúlt években több olyan felvétel is készült, amelyek alapján a Hold felszí­ne alatt lávaüregek, természetes barlangok lehetnek. Az oroszok szerint ezek ideális helyszí­nek az emberes expedí­ciókhoz, és lényegesen olcsóbbá teszik bármilyen állandó holdbázis megépí­tését.Egy holdi lávacsatorna két beomlott tetőnyí­lása a Lunar Reconnaissance Orbiter-űrszonda felvételén (NASA)

Egy holdbázis létesí­tésének legdrágább része a szükséges anyagok és felszerelések Holdra juttatása a Föld felszí­néről. A bázis tömege azonban a töredékére csökken, ha a természetes holdi barlangokat használják fel a célra. Ott ugyanis nincs szükség a meteoritbecsapódások vagy a káros sugárzások, illetve a nagy hőingás elleni védelemre. Az oroszok szerint egy felfújható kabin tökéletesen megfelel, ennek tömege (és a feljuttatás költsége) pedig százada vagy még kevesebb, mint a fémből készült egységeknél.
A Kaguya-űrszonda fotója egy krátereknél mélyebb alakzatról, amely egy barlang beszakadt teteje is lehet (JAXA)

Oroszország az elmúlt időszakban az emberes űrrepülés terén csak a Nemzetközi Űrállomásra küldött legénységet, oda is gyakran amerikai, az útért fizető asztronautákat. Hosszabb távon azonban nem lehetetlen a fentiek megvalósí­tása, és Oroszország aktí­v visszatérése az emberes űrrepülés frontvonalába.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2011. okt.
26
  Szupervulkán készül kitörni? Viharos gyorsasággal fúvódik fel egy tűzhányó
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: fulldragon


Elképesztő sebességgel "fúvódik fel" dél-amerikai Uturuncu vulkán. A tudósok szerint a tűzhányó magmakamrája a normálisnál tí­zszer gyorsabb tempóban telik, félő, hogy a békés hegy a normál tűzhányónál akár ezerszer több anyagot robbanásszerűen kilövellő szupervulkánná alakul.


A hatezer méteres bolí­viai rétegvulkánt számos kutató vizsgálta meg, akik egybehangzóan állí­tják: a hegy úgy fújódik fel, mint egy ballon. Shan Da Silva, az Oregoni Egyetem professzora szerint az Uturuncu a Föld egyik leggyorsabban emelkedő hegye. "Jelenleg ennek a gyors emelkedésnek az okát keressük, valamint azt, hogy mi is alakulhat ki ebből." - idézi a Daily Mail da Silva szavait.

A dél-amerikai vulkán a réteg-, vagy sztratovulkánok kategóriájába tartozik, mely a leggyakoribb tí­pus. Egy sztratovulkán keverve tartalmaz megkeményedett lávát és vulkáni hamut. Az ezeket a vulkánokat kialakí­tó láva nagyon viszkózus, és még azelőtt lehűl és megkeményedik, mielőtt nagyon eltávolodna. Kitörési jellemzői viszont változatosak, akár egy kitörésen belül is több különböző szakaszból állnak. A rétegvulkánok sűrű magmája nehezebben talál utat a felszí­n felé, ezért a kitörések robbanásos jellegűek, a lávaömlést általában kisebb-nagyobb méretű törmelékek, tufa és hamu kidobása előzi meg, ilyen például a piroklaszt ár is.

Az Uturuncu magmakamrájának rendkí­vül gyors telí­tődése miatt azonban vannak, akik egy szupervulkán formálódásától aggódnak. Szupervulkánnak nevezik azt a tűzhányót, amely legalább 300 köbkilométer magmát önt a felszí­nre egy kitörés alkalmával - í­rja az origo.hu. A statisztika szerint ilyen esemény minden 100 ezer évben csak egyszer történik. Egy közepes szupervulkáni kitörés, mely mintegy 1000 köbkilométer magmát produkál, felér egy egy kilométer átmérőjű aszteroida becsapódásának pusztí­tó erejével.

Egy szupervulkán kitörése globális hatással bí­r a bolygóra nézve. A tudomány jelenlegi állásáa szerint a földön utoljára mintegy 74 ezer évvel ezelőtt volt ilyen kataklizma. Ekkor a Szumátra szigetén található Toba vulkán durrant el, a becslések szerint 2500 köbkilométernyi magmát zúdí­tott a felszí­nre, az atmoszférába került anyagok miatt pedig a kutatók szerint közel tí­z fokos átlaghőmérséklet-csökkenés állt be. A Toba számos faj kipusztulását eredményezte, a formálódó emberiséget is kishí­ján a kihalás szélére sodorta.
Shan Da Silva professzor szerint a gyors magmakamra-telí­tődés ellenére nem kell attól tartani attól, hogy az Uturuncu bármelyik pillanatban kitörne, viszont felettébb érdekes ez a fajta aktivitás egy viszonylag halott területen. A régió vulkánjai egyébként durván 300 ezer évig halmozzák a magmát kitörés előtt, a szóban forgó vulkán utolsó kitörése pedig körülbelül 300 ezer évvel ezelőttre datálható.

Az emlí­tett növekedést, amely a régió évi 1-2 centiméteres tágulását eredményezte, a kutatók körülbelül húsz éve vették észre. A szakemberek ősi, mára kiszáradt tavakat is keresnek, melyek a vulkán tágulásának, felfúvódásának indikátorai. A tudósok a szeizmikus aktivitást is figyelnek többek között és GPS adatokkal is dolgoznak, kí­sérletet téve arra, hogy meghatározzák: mióta is zajlik a növekedés és hová is vezethet.

forrás:/stop.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2011. okt.
26
  Dekódolták a 18. századi német titkos társaság kéziratát
Kategória: Háttérhatalom - Közzétette: fulldragon
í‰vszázadokkal megalkotása után egy nemzetközi - soraiban magyar szakembert tudó - kutatócsapat feltörte a Copaile Cipher-t. A rejtélyes könyv egy 105 oldalas, 75 ezer karakteres kézirat, amelyben latin betűk és absztrakt szimbólumok keverednek.

Az arany és zöld brokátba kötött rejtjelezett kötet egy 18. századi német titkos társaság (a szemész rend) szertartásait és politikai nézeteit tartalmazza. A dokumentum 1760-1780 tájékára keltezhető, végén egy, az egykori tulajdonostól származó bejegyzés (Philipp 1866) található. A kéziratban részletezett rituálékból kiderült, hogy a társaság tagjait érdekelte a szemészet és a látószerv sebészete, noha semelyikük sem lehetett hivatásszerűen orvos.

Kevin Knight, a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatója, valamint két, az Uppsalai Egyetemen dolgozó kollégája, Megyesi Beáta és Christiane Schaefer megvizsgálták a kéziratot, amelyet egy kelet-berlini akadémián találtak a háború után, és jelenleg egy magángyűjtemény részét képezi. A kutatók átí­rták a szöveget, amely gépileg is olvashatóvá vált. A szakemberek elemzésük során egy olyan Knight által készí­tett programot használtak, amely segí­tett meghatározni az egyes szimbólumok együttes előfordulásának mennyiségét.

A dekódolás megkezdésekor a csapat még nem ismerte a kézirat nyelvét, í­gy eleinte úgy gondolták, hogy a görög és a latin karakterek hordozzák a jelentést, í­gy azokat a szimbólumoktól leválasztva vizsgálták. A szöveg jelentését viszont nem sikerült í­gy megfejteni.

Miután nyolcvan nyelven átvizsgálták a klasszikus nyelvek betűit, rádöbbentek, hogy a görög és latin karakterek nem bí­rnak jelentéssel, csak azért í­rták be őket, hogy félrevezessék a kódfejtőket. Végül egyértelművé vált, hogy az absztrakt szimbólumok hordozzák a jelentést, ezért minden egyes jelet egy betűvel feleltettek meg, í­gy sikerült megfejteni a német nyelvű kéziratot. Az első megfejtett, németül í­rt kifejezések a következőek voltak: „a beavatás ceremóniái” és „titkos szekció”.


forrás:/mult-kor/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák