+ A | - a | Visszaállít
2011. okt.
27
  í“riási aszteroida jön, már csak napok vannak hátra...
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
Számí­tások szerint november 8-án húz el Földünk mellett a 2005 YU55 nevű aszteroida. A körülbelül 55 millió tonnás égitest közelebb lesz, mint a Hold, ha becsapódna bolygónkba, 65 ezer atombomba erejének megfelelő pusztí­tást okozna.

A YU55 nevű aszteroida csupán 325 700 kilométerre kerüli majd el a bolygónkat, azaz közelebb lesz, mint a Hold, melynek átlagos keringési távolsága a Földtől 384 ezer kilométer. Az égitest 400 méter átmérőjű, a becslések szerint mintegy 55 millió tonnát nyom.

A repülőgép-anyahajó méretű aszteroida mozgását a tervek szerint folyamatosan monitorozni fogja a NASA a kaliforniai Goldstone-ban található Deep Space Network hetven méteres antennájával. Az égitest figyelését november 4-én, helyi idő szerint délelőtt fél tí­zkor kezdik egy kétórás etappal, amit november 6 és 10 között napi négy órára növelnek.

November nyolcadikán bekapcsolódik a megfigyelésbe az arecibo-i radarközpont is. A csillagközi lövedék az előrejelzés alapján helyi idő szerint november 8-án hajnali három óra 48 perckor lesz a legközelebb otthonunkhoz

A goldstone-i és az areciboi megfigyelések a tudósok reményei szerint képet adnak majd az aszteroida felszí­néről, fizikai tulajdonságairól - olvasható a nasa.gov-on.

A YU55 gravitációs hatása elhanyagolható lesz a Földre nézve, és nem hat ki sem az árapály változásra, sem semmi másra. Ezt megelőzően utoljára 1976-ban járt ekkora objektum ilyen közel a Földhöz, de a tudósok nem tudták pontosan belőni az áthaladás időpontját. Legközelebb 2028-ban kerül sor a mostanihoz hasonló randevúra.
A Nasa animációja a YU55 elhaladásáról:

A tudósok már régóta próbálnak kidolgozni egy olyan módszert, mellyel meg lehetne akadályozni, hogy a potenciálisan veszélyes aszteroidák ütközzenek a Földdel. Az egyik legnépszerűbb ötlet egy nukleáris töltet felrobbantása a közeledő aszteroidán, mellyel lehetséges lenne az égitest pályamódosí­tása.

Egy másik ötlet tükrökben látja a megoldást. Ezen teória szerint egy űrhajóflotta fényvisszaverő tükrökkel a Nap sugarait a közeledő aszteroidára irányí­taná, felmelegí­tve annak felületét, és az ily módon felszabaduló gázok változtatnák meg a pályáját.

Forrás: /stop.hu//nasa/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2011. okt.
27
  Furcsán táncoltak a felhők - megfejtették a rejtélyes videót
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: fulldragon
Szerző: hvg.hu

Pár hónapja elterjedt a Youtube-on egy videó, amely táncoló felhőket örökí­tett meg. Most született egy elmélet a rejtély megoldására.
Amint azt most a Discover Magazine „Bad Astronomy” rovata most elemzi, karfiol alakú felhők, a cumulonimbus tí­pusú felhők rejtélyét sikerült megoldani. Ilyen felhők akkor keletkeznek, ha a meleg levegő gyorsan emelkedik a magasba. Feltételezve, hogy a videó nem hamisí­tvány, az amerikai szájt utánanézett, hogy is keletkezhet ilyen táncoló felhőcsoport.


A Discover Magazine-nek nyilatkozó szakértő, Walter Lyons, a WeatherVideoHD meteorológusa képes volt megfejteni a rejtélyt. A válasz a jégkristályok tulajdonságaival magyarázható: ezek között sok hosszú, tű alakú van. Márpedig ezek a változó elektromágneses térben azonos irányba képesek „beállni”.


Minthogy a felhőzetben előfordulhat, hogy az elektromágneses mező folyamatosan változik, például villámláskor, í­gy a jégkristályok „beállása” is módosul. A változás annak köszönhető, hogy az elektormágneses hatás időnként megszűnik, ezért a tű alakú kristályok gyorsan visszarendeződnek, pontosabban mindenféle irányba megint szétszóródnak.

A kristályok külső felszí­ne ugyanis képes elektromos töltést tárolni, akárcsak ha egy üvegrudat megdörzsölünk egy ronggyal.

A jégkristályok mindeközben a fénnyel is „játszanak”: egyfelől tükrökként, másfelől prizmaként viselkednek, í­gy a legkülönbözőbb formációk előállí­tására képesek. í‰ppen ezért amit a Földről látunk, valójában nem a felhő táncolása, hanem csak a jégkristályok polarizációjának változása, egy látszólagos effektus.

forrás:/hvg/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák