+ A | - a | Visszaállít
2011. okt.
28
  A kí­nai hadsereg hozzáférhetett két amerikai műhold vezérléséhez
Kategória: Egyéb őrültségek - Közzétette: fulldragon
Két amerikai műhold vezérléséhez férhettek hozzá rövid időre számí­tógépes kalózok, feltehetően a kí­nai hadsereg megbí­zásából - áll a washingtoni kongresszus elé terjesztendő jelentéstervezetben, amelyet kiszivárogtatott csütörtökön az amerikai sajtó.

A gazdasági és biztonságpolitikai ügyekkel foglalkozó kí­nai-amerikai bizottság által készí­tett jelentés szerint - amely november 16-án kerül a kongresszus elé - hackereknek valószí­nűleg sikerült feltörniük az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) által irányí­tott Landsat-7 és Terra EOS AM-1 műholdak információs rendszerét. Az utóbbi esetében "sikerült megtenniük minden lépést, amellyel irányí­tásuk alá vehették a műholdat, de nem adtak neki parancsokat" - áll a jelentésben.

Két-két alkalommal törtek be mindkét tudományos műhold számí­tógépes rendszerébe. 2007. október 20-án a NASA és az amerikai földtani Intézet (USGS) által közösen működtetett Landsat-7 Föld-figyelő műhold rendszerébe történt 12 perces vagy még hosszabb beavatkozás, és hasonló időtartamú betörés volt 2008. július 23-án is a jelentés szerint. A szintén a Földet figyelő Terra EOS AM-1 programjába két vagy több percre hatoltak be 2008. június 20-án, és kilenc vagy több percre még abban az évben, október 22-én.

Fantáziarajz a EOS AM-1 műholdról

A jelentés készí­tői arra figyelmeztetnek, hogy az effajta beavatkozások különösen veszélyesek lehetnek abban az esetben, ha nemzetbiztonsági rendeltetésű műholdakkal történnek. Irányí­tásukhoz hozzáférve a támadók megrongálhatják vagy működésképtelenné tehetik az űreszközöket - hangsúlyozza a jelentés.

A dokumentum szerint "a kí­nai katonai hatóságok szorgalmazzák az ilyen kalóztevékenységet, főként ha annak célpontjai űrbeli infrastruktúrák földi irányí­tó központjai". Kí­na rendre tagadja a terhére rótt kibertámadásokat, például a Google elleni júniusi hackerakciókat is.

forrás:/mti/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2011. okt.
28
  Lefényképezték az egyik leglátványosabb csillagközi felhőt
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon

szerzö: Kereszturi íkos

Ví­zesésre emlékeztet az a csillagközi gázfelhő, amely tí­z fényév hosszan nyúlik el a világűrben. Az érdekes alakzat az Orion-köd térségében van, és bár pontos eredete nem ismert, feltehetőleg születő csillagokkal áll kapcsolatban.
Látványos csillagközi gázfelhőt örökí­tettek meg nemrég az Orion-köd térségében. Az Orion-köd egy aktí­v csillagkeletkezési zóna, amelyben az új égitestek születésével párhuzamosan sok érdekes jelenség zajlik. A képen a HH-222 jelű objektum látható. A hatalmas, közel 10 fényév hosszú gáznyúlvány egy csillag lökéshullámától keletkezhetett, miközben a csillag egy kis sűrűségű gázanyagban száguldott - ez azonban nem magyarázza meg a kép bal felső részén látható, kavargó alakzatokat, amelyek rádiósugárzást is kibocsátanak.A Ví­zesés-köd. (Z. Levay (STScI/AURA/NASA), T.A. Rector (U. Alaska Anchorage) & H. Schweiker (NOAO/AURA/NSF)

Az is elképzelhető, hogy a Ví­zesés-ködnek is nevezett felhő anyaga egy kettős csillagrendszerből lökődik ki, ahol az egyik tag egy kompakt égitest, tehát fehér törpe, neutroncsillag esetleg fekete lyuk volt.A fent bemutatott HH-222 objektum környezete, az Orion-köd

Az Orion csillagkép a következő hónapokban, a hideg téli estéken figyelhető meg az égen.

forrás:/origo/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2011. okt.
28
  Megismétlik a fénynél gyorsabb részecskék kí­sérletét
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
szerző: hvg.hu

Nemrégiben érkezett a hí­r, hogy a fénynél gyorsabb részecskéket találtak a tudósok. A neutrí­nók, amelyek eszerint gyorsabban haladnának a fényt alkotó fotonoknál, azonban még korántsem biztos, hogy valóban megdöntik a relativitáselmélet alaptézisét.

Einstein teóriája szerint a fénynél nem lehet nagyobb sebessége semminek. Most ugyanis megismétlik az egy hónappal ezelőtti kí­sérletet, amelyben neutrí­nók gyorsabban haladtak állí­tólag a fénynél.

Pénteken azok a tudósok, akik az egy hónappal ezelőtti, világraszóló kí­sérletet végezték, bejelentették, hogy újra elvégzik a tesztet, méghozzá másféleképpen, mint korábban.

Mindezzel az őket ért kritikákra reagáltak a kutatók, sőt most azt is lehetővé akarják tenni, hogy mielőtt publikálnák eredményeiket, más fizikusok is megoszthassák a tudományos közvéleménnyel téziseiket.

Az Opera elnevezésű kí­sérlet egyik résztvevője, a BBC-nek nyilatkozó Sergio Bertolucci szerint az egyik legfontosabb dolog most az, hogy a kí­sérlet messzemenő hatásait alaposan megfontolják, és „ne bolondozzák körbe” a világot előzetes eredményeikkel.

A korábbi kí­sérlet szerint az európai részecskegyorsí­tóból, a Nagy Hadronütköztetőből, Genfből egy neutrí­nónyaláb valamivel előbb elérte a 732 kilométerre lévő „célállomást”, az olaszországi Gran Sasso laboratóriumot, mint azt a fény tette volna.Márpedig Einstein relativitáselmélete szerint a fénynél nem lehet gyorsabban haladni. í‰ppen ezért a kí­sérletet bí­rálók szerint valamilyen „rendszerhiba” történhetett az egy hónappal ezelőtti teszt során. A CERN kutatási igazgatója, Bertolucci szerint most a kí­sérletet az eredetitől eltérő körülmények között akarják megismételni. Más időzí­téssel és ütemezéssel küldik most a sugárnyalábot Gran Sassóba, hogy kiszűrjék ezeket a „rendszerhibákat

forrás:/hvg/


kapcsolódó:Ujabb csapás a fénynél gyorsabb...... Katt ide!
A relativitáselmélet újabb kí­sérleti megerősí­tése Katt ide!
Einsteinnek már megint igaza volt Katt ide!
Idöutazás újratöltve, avagy Einsteinnek mindig igaza van ? Katt ide!
Einstein tévedett - van "élet" a fénysebességen túl Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2011. okt.
28
  Jetiszőr, jetifészek: megdönthetetlen bizonyí­tékok a jeti létezésére
Kategória: Kriptozoológia - Közzétette: fulldragon
Szerző: hvg.hu

Lábnyomot a sárban, szőrszálakat és egy száraz ágakból készült fészket is találtak orosz jetivadászok egy szibériai barlangban.

A jetivadászok végre szokatlan és kielégí­tő bizonyí­tékokat találtak arra, hogy a jetik valójában léteznek - í­rja a Wall Street Journal. A "cáfolhatatlan bizonyí­tékok" között van egy ágakból és aljnövényzetből álló jetifészek, farönkökből álló jeti-konstrukció, a jeti határterületét jelző fák, összetört ágak, lábnyomok, sőt fehér jetiszőröket is találtak.

Az oroszországi Tastagolban október elején egy nemzetközi konferenciát is tartottak a jetik természetéről, a kemerovói területi hatóságok pedig tavaly hivatalos jetifigyelmeztetést adtak ki, mondván, a pusztí­tó nyári erdőtüzek nyomán a titokzatos lény arra kényszerülhet, hogy az erdőn kí­vül keressen élelmet magának.

A helyi hatóságok í­géretet tettek, hogy mindent meg fognak tenni azért, hogy kapcsolatba lépjenek a lénnyel, akiről azonban mindeddig még nem készültek fotók. A szibériai Kemerevo egyetemén felállí­tanak egy állandó központot is a jetik kutatására, sőt a kemerevói elöljáró egymillió rubel dí­jat is felajánlott annak, aki jetit talál.

Tekintse meg a jeti-bizonyí­tékokat: Katt ide!

A hatóságok az intézményesült jetivadászattól a turizmus fellendülését is várják, a terület ugyanis mindeddig legfeljebb a szénbányáiról és a hegyeiről volt hí­res.

forrás: /hvg/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák