+ A | - a | Visszaállít
2012. okt.
20
  160 ezer kilométeres izzó a Napon
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
Központi csillagunk egy aktí­v régiója október 14-én hajnalban tört ki egy villanykörte formájában, amely legnagyobb kiterjedésében elérte a Nap felszí­nétől számí­tott 160 ezer kilométeres magasságot.A roppant látványos napkitörés szerencsére nem a Földet célozta.Bár a fler idején az aktí­v régió nem a Föld felé irányult, azonban a következő bő egy hétben erre is lesz példa. Amennyiben akkor is előfordul napkitörés, az már hatással lehet bolygónk mágneses terére.

Forrás: NASA/Hí­r24

kapcsolódó: Hatalmas csik a napon... Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2012. okt.
20
  A változásban nincs semmi rossz, hozzátartozik az élethez
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: fulldragon
szerző:Galanics Márta

Amikor egy probléma kellős közepén állsz, a megoldás gyakran elkerül. Nézd meg a helyzetedet egy magasabb nézőpontból, és lehet, hogy meglátsz egy új kiutat.

Megrémültél egy látszólag leküzdhetetlen helyzettől? A félelmeid és a feszültségeid talán létrehoztak egy negatí­v kényszerképzetet, és folyamatosan a problémára gondolsz.

Bár szüntelenül valami megoldást keresel, úgy tűnik, egy sem közeledik feléd, és bekúszik tudatodba a reménytelenség. Akár nagy, akár kis problémáról van szó, ez a kártya arra kér, hogy egy pillanatra lépj hátra, hogy jobban megláthasd a kreatí­v megoldásokat.

Ahelyett, hogy folyamatosan a problémán dolgoznál, gondolatban lásd magad, amint a problémát az í‰g várakozó kezeibe helyezed. Mint amikor teljesen elengedsz egy borí­tékot, amelyet bedobtál a postán, teljes mértékben add át a problémát. Ezután képzeld el, hogyan láthatják problémádat a tündérek.

Hogy nézne ki az ő szemszögükből? í‰rezd a tőlük kapott hit és remény érezését, és tudd, hogy ezek a pozití­v érzelmek táplálják a probléma tökéletes megoldását.

Megerősí­tés: A szí­vem, az elmém, az életem és annak minden szereplője most tökéletesen nyugodt.

Megesik, hogy félünk a változásoktól, mert nem tudjuk, mit hoz a jövő. Ez azt adja tudtodra, hogy a beköszöntő változások a javadat szolgálják, új életre nyitnak kaput. Ne aggódj a jövőd felől, mivel a végén minden jóra fordul.

A változások oka részben az idő múlása. Mára mások a kedvteléseid, mint voltak fiatalabb korodban. A változásban nincs semmi rossz, hozzátartozik az élethez. Barátaid és hozzátartozóid szintén változnak az idő múlásával. Valamennyien megváltok attól, ami már nem működik az életetekben, s helyette új dologra adjátok a fejeteket. Noha e változások látszólag átformálhatnak egy barátot vagy családtagot, végül mégis közelebb kerültök egymáshoz. Ráadásul új barátokra is szert tehetsz.

Ugyanakkor még a kedvező változások is stresszel járnak, amelyek kihatással vannak az egészségre, az erőnlétre és a közérzetre. Ilyenkor még fontosabb, mint máskor, hogy törődj magaddal, eleget aludj, mozogj és pihenj.Egy kártyalap talán arra kér, hogy változtass meg az életedben valamit, ami elszomorí­t vagy megbetegí­t - tégy le, mondjuk, egy rossz szokásodról, vagy szakí­ts meg egy kártékony kapcsolatot. Az lesz a helyes döntés, ami legelőször jut eszedbe. Ha a szóban forgó változás nehéznek vagy ijesztőnek tűnik, kérd ki az angyalok, az egyszarvúak, barátaid és családtagjaid segí­tségét. A külső támasz igen fontos változások idején. Ha megtanulod élvezni a változásokat, az életnek is jobban tudsz majd örülni.

forrás:/facebook/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2012. okt.
20
  Az ördög üveggolyói
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: fulldragon
szerző:Nagy Nikoletta

Ausztráliában található az a vidék, amelyet gigantikus gránitgolyók, köztük egyensúlyozó sziklák is uralnak – a köznyelvben csak „Az ördög üveggolyóiként” hí­resültek el. Az őslakosok szerint ezek a mitikus szivárványkí­gyó megkövesedett tojásai.Az ausztrál őslakosok egyszerűen „Karlu Karlunak” („kerek sziklák”) hí­vják azt a vidéket, amelyet szent helyként tisztelnek évezredek óta. A Karlu Karlu még mindig az ő tulajdonukban áll – folytatva a számos generáción átí­velő tradí­ciót, vigyáznak az ördög üveggolyóira, amelyek számukra szakrális jelentőséggel bí­rnak.

A helyszí­n nem csupán a területet uraló Alyawarre törzsnek, hanem a Kayteye, Warumunga és Warlpiri törzseknek is szent. Hiedelmeik szerint a sziklák úgy alakultak ki, hogy Arrange, az í–rdögember a környéken sétált, közben egyfajta hajszálövet készí­tett (ez egyfajta tradicionális dí­szí­tőelem, amelyet csak a férfiak hordhatnak). A munka közben néha elejtett egy-egy hajcsomót, amelyekből aztán az ördög üveggolyói kialakultak. Egy másik monda szerint a sziklák tulajdonképpen a mitikus szivárványkí­gyó (amely rengeteg őslakos mitológiában megjelenik) megkövült tojásai.

Egy biztos: mindegyik keletkezéstörténet hatalmas mágikus erőt tulajdoní­t a szikláknak, amelyeket éppen ezért védelmezni kell, hiszen ha valaki kárt tesz bennük, az beláthatatlan következményekkel járhat. A környékről még a turistáknak is tilos köveket hazavinni. Eddig csupán egy feljegyzett eset volt, amikor egy golyót elmozdí­tottak a helyéről: 1953-ban John Flynn sí­rjára került az ominózus szikla, aki egy sürgősségi orvosi központot alapí­tott a közelben. Ez hatalmas ellentüntetéseket váltott ki az őslakosokból, a követ pedig hamarosan vissza kellett szállí­tani eredeti helyére.Ezek a tojások nem csak az őslakos mí­toszok tekintetében fontosak, hanem geológiailag is érdekesek: számos gömb precí­zen egymáson egyensúlyozva áll – az ilyen sziklákat egyensúlyozó köveknek nevezzük (balancing rocks). Méretük az akár hat méteres átmérőjűtől a kicsit kisebb, mint harminc centis átmérőjűig változhat.

Kialakulásuk során az olvadt kőzet lassan lehűlt, és a homokkő réteg alatt szilárddá vált. A keményedő gránitban ví­zszintes és függőleges törések jelentek meg, í­gy az négyszögletes sziklákká vált – ezeken a repedéseken szivárgott be a ví­z az évezredek alatt, és alakí­totta ki a jelenlegi, kör alakú golyókat.Az ördög üveggolyói véletlenszerűen elszórva helyezkednek el a széles völgyben, amelynek területén található a 2009 óta működő „í–rdög íœveggolyói Védelmi Rezervátum” (Devils Marbles Conservation Reserve). Azért volt fontos, hogy a helyszí­nt rezervátummá nevezzék ki, mert az ausztrál őslakosok számos legendája, tradí­ciója kapcsolódik a hí­res sziklákhoz.

A tojások olyan egyedülálló környezetet és élőhelyet biztosí­tanak az állatok és növények számára, hogy sok védett, máshol alig fellelhető faj él ví­gan a kövek között: í­gy például a rezervátum ad otthont a rendkí­vül ritka sziklafügének és számos varánuszfajnak is.
Tipp: Földünk para-normális vidékei
Az ördög üveggolyói napnyugtakor a legszebbek: ilyenkor a nap vörös szí­nbe burkolja az amúgy is narancsszí­nű gránitköveket. Ekkor a legjobb a fény a fotózáshoz is.

forrás:/A The Explorer World /
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2012. okt.
20
  Különös fehér szemcséket találtak a Marson
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző:Sik András

Az utóbbi napok kényszerpihenőjét lezárva a küldetés legújabb eredménye, hogy a robotkar sikeresen behelyezte a törmelékmarkoló lapáttal gyűjtött felszí­ni minta egy részét a hatkerekű jármű egyik anyagvizsgálati laboratóriumába.

Miután a rover közelében észrevett, kiesett csavarnak tűnő objektumról megnyugtatóan kiderült, hogy csak egy szigetelőanyag-darab, a Curiosity az eredeti tervek szerint folytatja munkáját a Gale-kráterben. így a lapáttal gyűjtött második mintát is kiszórta a felszí­nre, majd a küldetés 69. marsi napján (október 15-én) került sor a harmadik lapátolásra.A törmelékmarkoló lapáttal végzett három mintavétel kb. 5 centiméter szélességű nyoma egy kis méretű dűne oldalán, a Rocknest elnevezésű vizsgálati területen

A következő nap során ennek a törmelékanyagnak egy részét kiszórta a rover fedélzetén kialakí­tott megfigyelőtálcára, ahol az árboc tetején működő szí­nes főkamerával jó minőségű felvételt lehet készí­teni róla.
A harmadik lapátolás során gyűjtött anyagminta a kb. 8 centiméter átmérőjű, kerek megfigyelőtálcán

Végül pedig október 17-én felnyitották a Curiosity egyik legfontosabb tudományos berendezésének, a Kémia/ísványtan anyagvizsgálati laboratóriumnak (CheMin) a minta-behelyező nyí­lását, majd a robotkar sikeresen beleszórta a harmadik lapátolásból származó, összerázott és átszitált törmelék néhány grammnyi részét. így a küldetés irányí­tói a következő napokban végre ezt a rendkí­vül kifinomult műszert is elkezdhetik használni, s ezáltal minden korábbinál pontosabban meghatározhatják a felszí­ni anyagminta ásványi összetételét.

Mindezek mellett a lapátolás egy kissé váratlan eredményt is hozott: a dűne vöröses árnyalatú törmelékanyagában néhány világosabb szemcse látható, amelyeket a szakemberek először a lehullott szigetelőanyag-darabhoz hasonló eredetűnek gondoltak, de most már egyértelműen természetes felszí­ni képződményeknek tartanak, s további részletes vizsgálatukat tervezik.A 4 centiméter szélességű felvétel közepén a robotkarral végzett második lapátolás során felszí­nre bukkant, világos árnyalatú törmelékszemcsék egyike látható

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák