+ A | - a | Visszaállít
2012. máj.
23
  Megoldódik a jeti rejtélye
Kategória: Kriptozoológia - Közzétette: fulldragon
A legkorszerűbb genetikai módszerekkel elemzik az állí­tólag a "jetitől", vagy a "nagylábútól" származó mintákat.
Amióta Eric Shipton brit hegymászó 1951-es Mount Everest expedí­ciója felvételeket készí­tett a havon levő óriási lábnyomokról, folynak a találgatások arról, hogy a Himalájában esetleg a tudomány számára ismeretlen teremtmények élnek. Azóta a világ számos térségéből jelentkeztek "szemtanúk", akik állí­tólag "találkoztak" ilyen lényekkel. Mí­g a Himalájában jetinek, az Egyesült íllamokban a nagylábúnak (Big Foot) nevezik, de a rejtélyes teremtmények állí­tólag élnek a Kaukázuson és Szumátrán is.


Az Oxfordi Egyetem és a Lausanne-i Zoológiai Múzeum most felhí­vással fordult mindazokhoz az intézményekhez és magánszemélyekhez, akik rendelkeznek kriptozoológiai anyagokkal, amelyeket genetikai vizsgálatnak vetik alá. Megvizsgálják a Lausanne-i Zoológiai Múzeum által őrzött mintákat is, amelyeket Bernard Heuvelmans francia-belga zoológus a "jetik" által látogatott helyszí­neken gyűjtött az 1950-es évektől 2001-ben bekövetkezett haláláig.

A kutatókat leginkább a szőrminták érdeklik, hogy megállapí­tsák, milyen fajtól származnak. A genetikai vizsgálatokat néhány hét alatt elvégzik, s ha a kutatók arra a következtetésre is jutnak, hogy a minták egy ismeretlen főemlősfajtól származnak, képesek megállapí­tani, hogy az milyen rokonságban áll az emberrel vagy a majmokkal.

Bryan Sykes, az Oxfordi Egyetem kutatója szerint a csoport már eddig is kapott a tesztelésekhez anyagot, mindenekelőtt vér- és szőrmintákat, valamint olyan tárgyakat, amelyet a "nagylábú" rágott meg. A brit kutató rámutatott, vannak bizonyí­tékok a neandervölgyi ember és a modern ember keveredésére, az európaiak génállományának 2-4 százaléka származik a Homo neanderthalensistől. Egyes elképzelések szerint a jetik a neandervölgyi ember leszármazottai, a projekt keretében í­gy a "előfordulási helyeiken" elvégzik a helyi lakosok DNS-vizsgálatát, hogy kiderí­tsék, nagyobb arányban van-e jelen genomjukban a Homo neanderthalensis öröksége.

A projekt sikeréről szólva Bryan Spykes elismerte, hogy kevés a valószí­nűsége egy új "jetifaj" létezésének, de mégis megéri a kutatás a fáradságot.
"Amennyiben nem végezzük el, sohasem tudjuk meg az igazságot" - tette hozzá Bryan Sykes.

A kriptozoológia olyan szóbeszéd vagy mitológia által leí­rt állatok "tudománya", mely állatok létezése kérdéses, de nem bizonyí­tható, vagy amelyeket általánosan kihaltnak tartanak, de olykor egyes szemtanúk mégis látni vélik őket. A kifejezés Bernard Heuvelmans-től (1916-2001) származik.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon