+ A | - a | Visszaállít
2013. aug.
22
  Önmagát fűtő és hűtő üvegház - A magyar kreativitás újabb bizonyitéka
Kategória: Alternativ energiák - Közzétette: fulldragon
szerző: LFS

Ismét magyar, ismét forradalmi, ismét mutatja, hogy Magyarország többet érdemel ennél a két semmirekellő pártnál (mszp és fidesz), akik a tehetséges embereket arra kényszerítik, hogy nagy számban hagyják el ezt az országot!

Akvapónia

A Debrecenben élő Gönczi Péternek támadt egy ötlete. Mi történne, ha az ősi módszert a magyar, változó időjárási viszonyok között is meg tudná valósítani? Méghozzá kicsiben, gazdaságosan.

Az ötlet egy olyan üvegházról szólt, amelyet nem szükséges kapálni, gyomlálni, vegyszermentes, egészséges, olcsó fenntartási költségekkel, hiszen télen önmagát fűti, nyáron pedig önmagát hűti! Tehát lehetővé teszi a folyamatos növénytermesztést! Emellett még a heti egyszeri halétkezést is biztosítja!

Akvakultúra = hal és Hidropónia = víz.
A két szó egybeolvasztásával alakult meg az Akvapónia kifejezés. Mind a két ősi kultúrát használták külön-külön, de együtt és ilyen szélsőséges időjárási körülmények között még sosem. Ez volt Gönczi Gábornak az alapötlete.

A növények az üvegházban a megszokottal ellentétben nem földben, hanem kavicságyon nevelkednek. Ennek hatására nem kell kapálni, gyomlálni.

A növények tápanyagellátását az akvakultúra, vagyis a halak biztosítják. Egy nagy akváriumban halak vannak, melyek vizét (a halak szerves ürülékével) naponta a növényekre szivattyúzzák. A víz keresztülfolyik a kavicsokon, majd a szivattyúval visszajut az akváriumba, lényegében így keringetve a vizet.

A magokat csupán rá kell szórni a kavicsokra, és már el is lettek “ültetve”.

Szélsőséges időjárási körülmények
Mivel Magyarországon a tél rendkívül hideg, a nyár pedig forró is lehet, szükségessé vált kitalálni, hogyan ellensúlyozható mindez? A válasz pedig az üvegház tájolásában és a belül kialakított vízzel teli hordókban rejlik.

Az üvegháznak az egyik oldala “üveg”, a másik szigetelt. A hőt az egyik oldalon egymásra helyezett vízzel teli hordók veszik fel, ha hűl az idő, visszaadják a hőt a zárt közegnek. Nyáron ugyanez a hűtést szolgálja.Az üvegház még kísérleti szakaszban van, az eredmények biztatóak, a feltaláló folyamatosan fejleszti, vonja le a következtetéseket, és javítja rendszerét. 2013 februárjában készült felvételei az üvegház belsejéről mindenki számára betekintést nyújtanak – a kételkedőknek is.


Ingyen közreadott tervrajzok!
Gönczi Péter első interjúi alkalmával úgy nyilatkozott, ingyenesen közzé fogja tenni a tervrajzokat, hogy bárki megépíthesse otthon saját kis passzív üvegházát, csökkentve a már gusztustalanul magas zöldségárakat – miközben egy kibaszott agrár ország vagyunk!

Saját weboldalán (CC) liszensz alatt bárki letöltheti a terveket. (A Creative Commons licence jelentése: a szabadalmi terméket szabadon felhasználhatod, de a szerzőt mindig fel kell tüntetned, valamint kereskedelmi célokra nem használhatod!) A letöltéshez: Katt ide!

Tanulság
Ebben az országban megannyi kiváló elme, gondolkodó, feltaláló van! Nem véletlenül létezik annyi világhírű magyar találmány! Hogy miért tart itt országunk? Egyetlen oka van: a kizsákmányoló, romboló, semmihez nem értő politikai elit, amely már 23 éve ül Magyarország nyakán!
Mikor már nem marad egyetlen valódi gondolkodó sem az országban, akkor lehet majd imádni a pártokat örök szerelemmel!

forrás:/xbeszolok/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon