+ A | - a | Visszaállít
2013. szept.
06
  Egy magyar találmány olyan tisztává teszi a körút levegőjét, mint a svájci Alpoké
Kategória: Alternativ energiák - Közzétette: fulldragon
Mindig azt mondtam, hogy az élethez három dolog kell: élelem, víz és levegő. Evés nélkül akár egy hónapig, víz nélkül egy hétig is ki lehet bírni, na de levegő nélkül...? – mondja mosolyogva Schlemmer László, a Supair-Lux Kft. ügyvezető igazgatója. A Haditechnikai Intézet egykori fejlesztési igazgatója ezredesként ment nyugdíjba 2001-ben, de szeretett volna valami hasznosat csinálni. A több találmányáról is ismert dr. Földi Tivadarral, a BME egykori tanárával dolgozták ki az új elven működő légszűrő berendezés alapjait, ami ventilátor, vagy bármilyen más mozgó alkatrész nélkül, molekulaszinten gyűjti össze a levegőből az egészségre káros szennyeződést.

A berendezés alapötlete Földi Tivadartól származik; neki volt egy elmélete, ami arra utalt, hogy a készüléknek az általa elképzelt elven működnie kell. A találmány tehát tulajdonképpen Földi nevéhez fűződik, de ő 2006-ban, három évvel a fejlesztés kezdete után meghalt. Schlemmer felvásárolta az örökösöktől a szabadalomrészét, hogy maga dolgozhasson tovább a találmányon. „Amit nem tudtam, azt menet közben igyekeztem hozzátanulni” – mondja.

Schlemmer két éven át finomította a légszűrőt, hogy megfelelően működjön. A prototípust még egyedül építette, de azóta sikerült partnert is találnia a fejlesztéshez, így sikerült szabadalmaztatni a találmányt, és biztosítani a kutatás-fejlesztés anyagi hátterét. Ennek eredménye az asztmás és allergiás betegek életét is megkönnyítő SA termékcsalád.

Füstszűrős

A Supair-Lux molekulaszinten szedi össze a levegőből a szennyeződést, és a működési elve miatt ionizátorként is működik. A légszűrő nemcsak a füstöt, hanem az aeroszol- és illatanyagokat is összegyűjti a levegőből, akárcsak a dízelkorom mikroszemcséit.

Az eszköz teljesítményfelvétele a levegő szennyezettségének függvényében változik. Száz köbméter levegő megtisztításához például 12 wattra van szükség egy óra alatt, de ahogy a levegő tisztul, és csökken a töltéshordozó szennyeződések száma, úgy a teljesítményfelvétel is csökken. Ha a levegő ismét szennyezettebb lesz – például mert valaki rágyújt vagy süt-főz a gép mellett –, a teljesítmény ismét megugrik 2-3 wattal, ahogy a készülék tisztítani kezdi a levegőt. Ilyenkor a szűrő nemcsak a szennyező anyagot köti meg, hanem a szagokat is eltünteti.

A cégnél többféle mérést is végeztek, amik igazolták, hogy Földi elmélete helyes volt. A légszűrő egy óra alatt 42 százalékkal csökkenti a baktérium, és 75 százalékkal a gombaspóra jelenlétét a levegőben.

A technológiáról és a működésről készült videóhoz Katt ide!

A készülékből egyelőre négy alaptípus létezik: az SA 25, az SA-50, az SA-100 és az SA-200. (A számok azt mutatják, hogy az adott készülék hány légköbméter levegőt tisztít meg óránként.) Az egyik mérést az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat végezte, és az ő eredményeik is azt igazolták, hogy a berendezés működik.

Kórházakban is használnák

Schlemmerék az egészségügyben is szeretnék használni a készüléket. Az Orvos és Kórháztechnikai Intézet és az ÁNTSZ is elvégezte az akkreditált méréseket, és megszerezte a szükséges minősítő papírokat is. A cégnél gondolkoznak rajta, hogy a nagyobb kórházak fenntartóival is felvennék a kapcsolatot, így ott is méréseket végezhetnének. Ezekben az intézményekben egy efféle eszközt már csak a baktériumokban gazdag levegő miatt is érdemes lenne üzemeltetni. A kórházakban található baktériumok gyakorlatilag kiirthatatlanok, mivel ebben a környezetben ellenállóvá váltak az antibiotikumokkal szemben.

Schlemmer szerint több, légzési nehézségekkel küszködő ismerősének is javult az állapota, miután használni kezdték a készüléket. Ez ugyan nem bizonyítja, hogy a készülék a gyógyászatban is használható lenne, de a beteg szubjektív érzete mellett azt is fontos lenne megvizsgálni, hogy a gyógykezelés során az orvos is észreveszi-e a javulást. Épp ezért telepítettek öt gépet egy miskolci magánklinikára, hogy orvosi referenciát is szerezzenek.

forrás:/utajovobe.eu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon