+ A | - a | Visszaállít
2013. okt.
06
  Neked vajon hány forintot ér meg az egészséged?
Kategória: Életmód - Közzétette: fulldragon
szerző: Koncz H. Akela

Európában három vezető "civilizációs" megbetegedés sújtja az embereket: a szív- s érrendszeri betegségek, a rákos-daganatos betegségek s a cukorbetegség. A statisztikai adatokból kiderül, hogy az európai lakosság jelentős részét veszélyeztetik a legnagyobb rizikófaktorok: a túlzott só- s cukorfogyasztás, melyet a túlzásba vitt telített zsír s vörös hús fogyasztása követ. Az előzetes várakozásoknak megfelelően az dohányzás s az alkoholfogyasztás is a vezető rizikófaktorok között szerepel. Azt is ki kell emelni, hogy az ételeink mérgezettek, a vizeink szintén toxikusak.

Ráadásul egész egyszerűen az emberek nem foglalkoznak az egészségükkel s ezt a kevés idejükre vagy kevés pénzükre fogják, persze ha már kész a baj s egy súlyosabb betegség beüt, akkor már minden időt s minden pénzt megadnának a gyógyulásra. Ha mindez nem volna elég, ma már a legváltozatosabb táplálkozással sem lehet gyakran bevinni a szükséges tápanyagokat a szervezetünkbe, mert a zöldségek s gyümölcsök tápanyagtartalma 50-90%-kal csökkent a műtrágyázás által egyre jobban tönkretett termőföldek miatt. A húsok higéniai s kémiai helyzetéről inkább szót sem ejtek.

Pedig helyes, változatos táplálkozási szokásaink teljesen megvédenek minket minden fajta betegségtől, a szervezetünk köszöni szépen, kiválóan s egészségesen működik, ha megkapja a megfelelő szükséges anyagokat, amiből tud építkezni s magát megfelelően fenntartani. Ha csak homok van várépítéshez s nem kövek, akkor abból egy olyan vár keletkezik, amit egy nagyobb szél el is fúj...

Viszont szolgálhatok annál is inkább egy jó hírrel, mert összeírtam egy kis kutakodás után három olyan táplálékforrást, amelyekkel nem csupán a fent említett három leggyakoribb civilizációs életveszélyes megbetegedést lehet elkerülni, hanem szinte minden betegség ellen hatékony védekezési eszköz a gyógytriumvirátus. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem helyettesít, nem helyettesíthet mindent ez a három sem, így a változatos táplálkozás, stresszmentes mentalitás, legalább minimális testmozgás s az önmérgezés (dohányzás, nagymértékű alkoholfogyasztás, agyoncukrozott s agyonsózott ételek-italok, aszpartám, stb) elkerüle elkerülhetetlen a várt egészségi állapothoz. S igen, pénzbe kerülnek az alábbi dolgok, nem olcsó, ám nem is drága kategória, mint egy szívmütét, rákos daganatok kezelése vagy az inzulin injekciók. Neked vajon hány forintot ér meg az egészséged?

Tökmagolaj (Napi 2X1 evőkanál)
Mivel a tökmagolaj igen sok antioxidánst tartalmaz, kiválóan véd a szabad gyökök káros hatásaitól. A szív- é érrendszeri betegségektől véd a kedvező zsírsav-összetétele, (kb. 46% zsírsavat tartalmaz, ennek amelynek 57%-a többszörösen telítetlen) rengeteg Omega3 zsírsav található benne. A vér koleszterin-össszetételét kedvezően befolyásolja. Jó hatással van a prosztatára, a húgyhólyagra és a simaizmokra. A benne található nyomelemek: foszfát, nátrium, kalcium, magnézium, szelén, vas, cink, réz, mangán. A benne levő vitaminok: E, B1, B2, B6, A, C, D.

Erdei méz /Mézharmat/ (Napi 3X1 evőkanál)
Magas ásványi anyag tartalma miatt fogyasztása jó étrendi hatású. Sok vasat, rezet, cinket, foszfort s mangánt tartalmaz, kevesebb arányban ként, magnéziumot, kovát meszet, nátriumot, káliumot, klórt, ám alkaloidok s gyantaanyagok is vannak benne, a legváltozatosabb cukorösszetevőkkel

(glükóz, fruktóz, szacharóz, valamint maltóz, fruktomaltóz, melizitóz s oligoszacharóz kisebb mennyiségben) rendelkezik, ezért értékesebb a virágméznél, sokkal sötétebb is a színe. Emellett tartalmaz még enzimeket, szerves savakat, vitaminokat, adenozin-monofoszfátot (AMP). Savasság szempontjából almasav s citromsav honol benne főleg. Az összes méz vitamintartalma nagyon változó. Úgy látszik, hogy ez az ingadozás a növénytől, a mézbe jutott virágportól, a méz korától s kezelésétől függ. Némelyik mézben kevés C-vitamint, a B-vitamincsoportból tiamint, riboflavint, pantoténsavat, piridoxint s elenyésző nikotinsavat találtak. A C-vitamint újabban kétségbevonják.

Az erdei méz azoknak ajánlható, akik nehéz fizikai munkát végeznek, vagy ásványi anyagok hiányában szenvednek, vérszegényeknek nagyon hasznos. Kiváló szamárköhögésre, tüdő- s légcsőbajokra, de csonterősítő szerként is alkalmazható. Értisztító, koleszterinszint karbantartó/csökkentő hatása is ismert, égúti és húgyúti gyulladások gyógyítására is használják, mert fertőtlenítő és vizelethajtó tulajdonsággal rendelkezik, ráadásul idegnyugtató hatású is.

Szőlő (Napi 3X1/2 fürt)
Nagy víztartalma (79 g/100 g) hozzájárul a napi folyadékszükséglet fedezéséhez. 10 dkg szőlő 5,4 gramm élelmi rostot (cellulózt s pektint) tartalmaz, amely kedvező hatású az emésztésre s a bélműködésre. A szőlő leve segíti az anyagcsere bomlástermékeinek bélből való kimosását, ezért alkalmas tisztítókúrára is. Vitaminok közül az A, az összes B-vitamin, C- K-vitamin-, folsav- s biotintartalma jelentős, amely kedvező hatású az immunrendszerre, segíti az anyagcsere-folyamatokat, növeli az állóképességet.

Az ásványi anyagok közül sok káliumot, foszfort s cinket tartalmaz, ezen kívül még akad benne vas, magnézium, réz, szelén. Minél sötétebb a szőlő, annál nagyobb antioxidáns-tartalommal (resveratol, kvercetin) bír, amely védi a sejteket a szabadgyökök károsító hatásától, gyulladáscsökkentő, óvja a szív- és érrendszerünket, valamint csökkenti a daganatok kialakulásának kockázatát. Ez visszavezethető oda is, hogy a gyümölcsszemekben többfajta polifenol tálható, melyek gyulladásgátló hatásúak s fokozzák a szervezet ellenálló erejét – nem véletlen, hogy a szőlőt hagyományosan a lábadozó betegek "gyógyszerének" tartják. Ezek közül a kémiai vegyületek közül több az addig ismert legerősebb antimutagén hatást fejtette ki állatkísérletekben, emellett antioxidáns aktivitással is rendelkezik.
A polifenolok segítenek még a vérnyomás és vércukorszint szabályzásában, valamint rugalmasan tartják a véredényeket.

b. A szőlő magja közel 50 százaléknyi olajat tartalmaz, amely préseléssel kinyerhető, ennek olaja jellemzően többszörösen telítetlen zsírsavakból áll, 72 százaléka linolénsav. Különösen gazdag E-vitaminban. Kutatók megállapították, hogy mind a szőlőszemek belsejéből, mind a héjából készült kivonat többféle vírust – köztük a gyermekbénulást okozó vírust s a herpeszvírust is igen erélyesen inaktiválta. Ez a tulajdonsága a polifenolok családjába tartozó tanninnak köszönhető, ami a vírus felszínéhez kötődve megakadályozza annak a sejtreceptorhoz való kapcsolódását, ezáltal a fertőzés kialakulását.
A vörös szőlőben található polifenolok s tanninok azonban az arra érzékenyeknél migrént válthatnak ki.

Azt is hadd tisztázzam, mik azok a szabad gyökök illetve mik azok az antioxidánsok, mert sokan nem tudják vagy teljesen félreértelnezik.
A szabadgyök úgy keletkezik, hogy az oxigén atomot körülvevő elektron párok közül az egyik elveszik a környezeti káros hatások által, így oxidáció lép fel, mivel keletkezik egy üres hely, amit szabad gyöknek hívunk, aminek egy reakciós, agresszív célja van: elektront akar rabolni a környezetéből, ezért élő szövetekben hatalmas kárt tesz, mert a sejt is károsodik, ám az is, amelyikben ”párra lel” az elveszett elektron. A legnagyobb probléma az, hogy ilyen elektronrabláskor lánreakció indul el egy sejtben s az DNS-szintig károsodik - a rák kialakulásának alapfeltételei valósulnak így meg.
Ha egy csoport sejt DNS szintig van többször s folyamatosan károsodva, akkor átalakulnak s teljesen más sejtek lesz, mint a többi sejt, azaz nincsenek már szinkronban a szervezet többi sejtjével, nem is működnek velük együtt, a harmónikus, szervezetet szolgáló kommunikáció megszűnik köztük e innentől már maguk növekedésével foglalkoznak, még ha el is pusztítják a gazdaszervezetet. Ez a rák.

Az oxidációt az úgynevezett antioxidánsok (pl. C, E, A vitaminok, flavonoidok, telítetlen zsírsavak, egyes enzimek, stb)) optimális bevitelével lehet megelőzni, semlegesíteni, melyek akár többszörös elektrontöbblettel rendelkeznek, elektront adnak, hogy ne az egészséges sejtek károsodjanak. Életmentő sokszor ezeket helyreállítani, melyekkel a rákos sejtek elburjánzását is teljesen kiszűrhetjük!
A Természet tökéletesen védekezik ez ellen, a növények, a zöldségek s gyümölcsök héja teli van antioxidánsokkal. Ezért is a fenti folyamatot ismerjük az alma megrohadása vagy a vas berozsdásodása által. Ugyanez történik a szervezetünkben, berozsdásodunk: az öregedésben (ráncok megjelenése is) a szabadgyökök – valamint a mitokondriumok, a sejtek energiagyárai – játsszák a legnagyobb szerepet.

(paramoral)
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon