+ A | - a | Visszaállít
2013. okt.
18
  Veteményes kert ásás nélkül? Van ilyen!
Kategória: Életmód - Közzétette: fulldragon
Összeállította: Nagy Adrienn agrármérnök

Az ásás nélküli veteményes (angolul NO DIG Garden) az egyik legegyszerűbb és az egyik természetközelibb ágyáskialakítási módszer. A technológia alkalmazása olyan környéken ajánlott, ahol rossz minőségű a talaj, vagy intenzív gyomosodás jellemző.

Az ágyások kialakítása előtt ki kell jelölni a kert helyét, melynek minimum napi 5 órában napsütésesnek kell lennie. Következő lépésben a talaj felszínét érdemes kiegyenesíteni, a mélyedéseket első sorban biohulladékkal (fakéreg, hullott levél, gally, papír) érdemes feltölteni, ami a lebomlást követően komposztként gazdagítja kertünket.

Leejtős domboldalban is kialakítható veteményes teraszok kiépítésével. A vízszintesbe hozott szinteket ágakkal, kövekkel, téglákkal szegélyezhetjük.

Ezt követően a gyomos, füves területet le kell kaszálni – a levágott növényi részeket hagyjuk az ágyás helyén, hogy az is a komposzt része legyen.

foto: /jennylitchfield/

A talajra – főként, ha annak felszíne durva agyag, vagy köves – újságpapír-, levél- vagy szénaréteget terítve előkészítjük a kiválasztott területet.

Hogyan építsünk ásás nélküli ágyást?

Kezdjük egy réteg újságpapírral (5-20 oldalt helyezzünk egymásra), helyette használható karton, nem fényes csomagoló papír, legalább 5 mm vastagságban. Mindezt jól áztassuk el vízzel a következő lépés előtt. Ha intenzív növekedésű gyom, például bogáncs, vagy borostyán nő a területen, akkor plusz rétegeket kell leteríteni, annak érdekében, hogy ne törjön fel a termesztett növények közé.


Fotó: permabloggernet

Ezek után ki lehet jelölni az ágyás határait téglák, deszkák elhelyezésével, magasságuk 20-25 cm közzé essen. Szerves trágya képezi a következő réteget, ami 20 mm vastagságban szórjunk ki. E fölé kerül a 20 centiméteres szalmaréteg, rá még egy réteg trágya, amire záró szintként 10 cm komposztot helyezünk.

Vetés előtt nem szükséges ülepedésre, vagy bomlás beindulása miatt időt hagyni, ez csak a szalmabálás ágyások esetén ajánlott. A kihelyezett rétegeket nedvesítve máris ültethető a veteményes.

forrás:/eletszepitok.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon