+ A | - a | Visszaállít
2013. okt.
25
  A „Snowden effektus” a támadó technológiák fejlesztésére készteti az országokat
Kategória: Háttérhatalom - Közzétette: fulldragon
szerző: Grigorij Milenyin

Az USA Nemzeti Biztonsági Hatósága által folytatott globális kémkedéssel kapcsolatos botrány arra kényszerítette az európai országokat, hogy más szemszögből vessenek pillantást az informatikai biztonság problémájára. Nevezetesen Svédország bejelentette, hogy felül szándékozik vizsgálni semlegesség politikáját a kibertérben.
A svéd parlament – a Riksdag – ragaszkodik ahhoz, hogy kiszélesítse a nemzeti programok pénzügyi támogatását, amiknek célja, hogy kidolgozzon egy speciális berendezést a kibertámadások végrehajtására. Ahogy a politológus, Alexander Vlaszov is megjegyezte, a „Snowden effektus” támadó taktikára kényszeríti még az olyan toleráns országokat is, mint Svédország:


- Svédország – gazdag és fejlett ország, megengedheti magának, hogy erre pénzt költsön. Sok más ország problémája abban áll, hogy kénytelenek olyan szoftvereket, hálózati és kiszolgáló hardvereket használni, amiket nem náluk, hanem a tengerentúlon hoztak létre.

Nekik további erőfeszítéseket kell majd tenniük, hogy a technikát be nem jelentett lehetőségekre is ellenőrizzék, és megpróbálják azokat valahogy likvidálni.

A szakértő megjegyzi, hogy az ehhez hasonló rendszerek célja nem az ország lesz, hanem a kibervandálok, akik megpróbálhatják megzavarni a kormányzati rendszert, vagy a csalók, akik az elektronikus banki rendszerekből való pénz ellopásával foglalkoznak.

Eközben az információbiztonsági problémákkal foglalkozó orosz szakértő, Alexander Tokarenko biztos abban, hogy Svédország által az ilyen rendszerek kifejlesztése nem túl valószínű, hogy megvalósítható terhelésnek mondható, még egy ilyen gazdaságilag eredményes ország számára sem:

- A támadás és a védekezés technológiáját a kibertérben párhuzamosan fejlesztik, ezért nem egyszeri infúzióra lesz szükség. Állandó jelleggel kell majd fordítani bizonyos pénzeszközöket erre. Kibírja-e ezt Svédország – azt nem tudom megmondani.

Másrészt a svéd parlament törekvése, hogy erősítse a támadó kiberrendszerek fejlesztését lehet, hogy nem is Stockholmból indul ki. Ahogy Alexander Tokarenko gondolja, Svédország már régen titkos amerikai protektorátus alatt áll, és a saját kiberfegyverek kialakítása nem több mint Washington felkészülése a jövőbeli támadásra a potenciális politikai riválisok ellen.

forrás:/ruvr.ru/


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon