+ A | - a | Visszaállít
2013. okt.
30
  Székelyföd után Partium - Felpörgött az aláírásgyűjtés Partium autonómiájáért
Kategória: Autonómia - Közzétette: fulldragon
Az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete a Körös-parti nagyváros főutcáján gyűjt olyan népszavazást támogató aláírásokat, amelyekkel a polgárok kifejezik ama óhajukat, hogy a hatóságok szervezzenek referendumokat Erdély, ezen belül pedig a Partium autonómiájáról.

A Holnaposok sétálóutcai szoborcsoportja mellett felállított sátornál tartott hétfőn délelőtt román nyelvű sajtótájékoztatót Kristófi Kristóf, a városi szervezet elnöke és Moldován Lajos elnökségi tag. Elmondták, hogy az önkormányzat akadékoskodott, de végül sikerült minden engedélyt megszerezni az utcai aláírásgyűjtéshez.

A párt képviselői naponta 10-18 óra között várják a sátornál a Partium autonómiájával egyetértő polgárokat, hogy aláírásukkal támogathassák ezt az ügyet, nemzetiségtől és politikai meggyőződéstől függetlenül, a jól felfogott lokálpatriotizmus és regionalizmus szellemében. Egyelőre november 3-ig kaptak területfoglalási engedélyt, de nem hagyják abba azután sem az aláírásgyűjtést.

A két politikus röviden vázolta az újságíróknak az idén júliusban elkezdett akció célját, forgatókönyvét, lehetséges kimenetelét, s elmondták: maga az aláírásgyűjtés jórészt a Néppárt irodáiban zajlott, s azért jöttek ki az utcára, hogy a románok is szembesüljenek a témával és az autonómia támogatásának lehetőségével.

A sajtósok kérdéseiből is látszott: idegenkedés, értetlenkedés, fogalomzavar uralkodik a román közvélemény-formálókban, amikor az autonómia különböző formáiról van szó.

A minél szélesebb körű felvilágosítás érdekében az EMNP képviselői szórólapokat osztogattak az érdeklődőknek, ugyanakkor elkészült egy az akciót népszerűsítő weboldal is, és animációt is készítenek a többnyelvű tájékoztató anyagokból. Kristófi és Moldován a meg-megálló és kíváncsiskodó járókelőkkel is szóba elegyedtek.

forrás:/neppart.eu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon