+ A | - a | Visszaállít
2013. nov.
01
  Reklámlobogó-e a székely zászló ?
Kategória: Autonómia - Közzétette: fulldragon
szerző: Gáspár Botond

Kétszer is felkeresték szerdán a marosvásárhelyi honosítási irodát a helyi rendőrség munkatársai. Az intézmény reklámlobogónak minősítette a székely zászlót, és ha 48 órán belül nem veszik le az épület homlokzatáról, akkor 30 és 50 ezer lej közötti bírságot helyeztek kilátásba.

A reklámanyagok kihelyezését és jóváhagyási kötelezettségét szabályozó 2013. június 25-ei 185-ös számú törvény 37-es bekezdésének 3-as számú paragrafusa alapján a marosvásárhelyi helyi rendőrség felszólította az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezetét, hogy távolítsák el a Klastrom (Mihai Viteazul) utca 40. szám alatti honosítási iroda homlokzatáról a zászlókat – hangsúlyosan kiemelve a székely zászlót. Ez a jogszabály ugyanis kimondja, hogy a „reklámzászlókat” legfeljebb 30 naptári napig lehet kitűzni, és egyszer lehetőség van meghosszabbítani további 30 nappal – erre hivatkozva kérik az EMNT-t, hogy 48 órán belül távolítsa el a lobogókat. Amennyiben a zászlókat engedély nélkül, vagy a kétszer harminc napos határidőnél hosszabb ideig függesztették ki, akkor 30 és 50 ezer lej közötti bírság szabható ki.


... ha én (reklám)zászló volnék...foto: Huszti István /index.hu/

„Reggel a helyi rendőrség két munkatársa hozott egy levelet, amelyben csak az 1994-es törvényre hivatkoznak. Megköszöntük, átvettük, és mivel mi nem párt vagyunk, hanem civil szervezet, ránk ez nem vonatkozik. Délután 3 óra körül visszajöttek a hivatalnokok, és hoztak egy másik levelet, amelyben már szerepelt a reklámanyagokra vonatkozó 2013-as törvény is. Megvizsgáljuk a törvény szabályozásait, és ha a jogász azt javasolja, hogy a zászlók kitűzéséhez engedélyeztetés szükséges, akkor levesszük és elindítjuk az engedélyeztetési folyamatot. Ha erre kerül sor, akkor kíváncsi leszek, hogy a hatóságok betartják-e majd a folyamat törvényes határidőit. A döntést csütörtökön (október 31-én – szerk.megj.) hozzák meg” – tudtuk meg a honosítási iroda vezetőjétől, Kirsch Attilától.
Korábban Kirsch elmondta, az épület magántulajdon, az EMNT bérli egy magánszemélytől, a Néppártnak pedig nincs székhelye, tehát ez nem a Néppárt székháza, és a zászlók nem köztéren vannak.

forrás:/szekelyhon/


Helyén marad a székely zászló


szerző: Gáspár Botond

Az EMNT és az EMNP zászlaját önként eltávolították a marosvásárhelyi a Klastrom utcai honosítási iroda homlokzatáról, a székely zászlót viszont nem. A két szervezet képviselői kijelentették: annak reklámzászlóvá való leminősítése az itt élő magyar közösség arculcsapása.


Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete nem fogja levenni székházáról a székely zászlót, mivel az az erdélyi magyarság összetartozásának szimbóluma – áll abban a közleményben, amelyet az EMNT és az EMNP helyi vezetői olvastak fel előbb magyar, majd román nyelven csütörtökön kora délután a Klastrom utcai honosítási iroda előtt.„Felhívjuk a helyi rendőrség figyelmét, hogy a székely zászló reklámzászlóvá való leminősítése az itt élő magyar közösség arculcsapását jelenti és nincs összhangban sem a román alkotmány 6-os cikkelyével, sem a polgármester által állandóan deklarált békés etnikai harmóniával. Felszólítjuk a városvezetést, hogy a város múltjára – és az itt élő magyar közösségre való tekintettel tanúsítson kellő tiszteletet a székely zászló iránt. (…) A székely zászló mindannyiunké és nemzeti identitásunk megőrzését az alkotmány 6-os cikkelye biztosítja, miszerint az állam elismeri és garantálja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyeknek az identitásuk megőrzését, kifejezését és fejlesztését” – áll a közleményben.

forrás:/szekelyhon/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon