+ A | - a | Visszaállít
2013. nov.
12
  Startra kész Magyarország - Irány a Design Terminál
A Design Terminálban mutatkoznak be Magyarország leginnovatívabb technológiai vállalkozásai november 14-17. között. A Startra kész Magyarország! olyan témákat jár körül, mint a mesterséges intelligencia, a robotika, a neurotechnológia, vagy a 3D nyomtatás. Most induló startupok és vezető nemzetközi cégek hazai leányvállalatai együtt mutatják meg, hová tart a világon és hazánkban a technológia.

A Design Terminál, mint a magyar kreatívipar ösztönzéséért felelős ügynökség szabadon látogatható, különleges rendezvénysorozatán több mint húsz hazai és nemzetközi vállalkozás, labor, intézmény közreműködésével megismerkedhet a nyilvánosság a legújabb fejlesztésekkel. Kiderül, hogyan befolyásolják majd életünket a következő évek technológiai újításai, de szó lesz arról is, miként kerülhet a jövő sikercégei közé egy magyar vállalkozás.

A négynapos, ingyenes interaktív kiállítás során bemutatkozik többek közt a magyar fejlesztésű beszélő robot, aki a beteg gyerekeket motiválja gyógyulásuk során. Kiderül, hogy lehetnek-e érzései egy mesterséges lénynek, és hogy hogyan lehet kommunikálni a robotokkal.

A 3D nyomtatás technológiájának különböző felhasználási területeivel is megismerkedhetnek a látogatók. A Design Terminál workshopokkal, élő bemutatókkal várják az érdeklődőket, asztali és ipari 3D nyomtatókat tekinthetnek meg működés közben, majd ki lehet próbálni a 3D modellezést, szkennelést és nyomtatást is. A munkamódszerek módosulását is szem előtt tartva, workshop mutatja be az egyre népszerűbb alkalmazási területeket, azok együttműködési lehetőségeit, és azt, hogy mi teszi lehetővé, hogy eredeti közegükön túl is elterjedjenek.

Mindemellett alternatív hajtású kerékpárt, agyhullámait felismerő és rögzítő eszközt, sőt a 3D test szkennert is kipróbálhatják a látogatók. Megtekinthetnek biokompozit anyagból készült modelleket, beszédsérült emberek mindennapjait könnyítő mobilalkalmazást, de akár egy közös virtuális térben is mozgathatnak majd több ezer kilométerre lévő gépeket.

A City X Project egy olyan oktatási program, amely lehetővé teszi, hogy a világ különböző pontján élő gyerekek együtt hozhassák létre saját jövőképüket. A program kerettörténete szerint emberek, egy Földhöz hasonló, idegen bolygón szálltak le, amelynek fővárosából, City X-ből nagy nehézségek árán egy térképet jutattak vissza hazájukba, hogy az ott lévő fiatal tervezők csapata segítsen a városrendezési feladatok ellátásában.

A gyerekek a programban, rajzolás, gyurmázás, a 3D-s tervezés és 3D-s nyomtatás segítségével egy saját elképzelt várost építhetnek fel, és megoldást kereshetnek saját környezetükben tapasztalt problémákra.

Ezekből a várostervekből tanulságos képzeletbeli jövőkép rajzolódik ki, amelyet egy különleges installációval mutatnak be a Design Terminálban.
A szervezők célja, hogy ezek az ötletek és sikeres vállalkozások inspirálóan hassanak a nagyközönségre, ugyanakkor közelebb kerüljenek az eddig idegen, sokszor nehezen érthető és sokak számára láthatatlan technológiai újításokhoz.

forrás:/OrientPress/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon