+ A | - a | Visszaállít
2013. nov.
19
  Székelyek Nagy Menetelése: elkezdődött a zaklatás?
Kategória: Autonómia - Közzétette: fulldragon
szerző: Nagy D. István

Beidézte a Székelyek Nagy Menetelése szervezőinek egy részét a háromszéki csendőrség. A telefonon történt „behívás” a hatóságok szerint a közlekedés megzavarása miatt történt. A szervezők további zaklatásokra is számítanak.

A hatóság képviselői Lukács Lórántot, az október 27-i rendezvény nyújtódi menetoszlop vezetőjét, a Székely Nemzeti Tanács széki alelnökét keresték meg telefonon a múlt hét elején, majd miután a felszólításnak eleget téve bement a csendőrségre, figyelmeztetésben részesítették a forgalom korlátozása miatt.

Az egyenruhások úgy értékelték, a településen szervezett istentisztelet során a tömeg – elsősorban a távolról érkezők – elállta az utat, és emiatt az arra járó járművek nem tudtak rendesen közlekedni.

Lukács Lóránt ügyvédjével kereste fel a csendőrséget, szombaton – mivel elfoglaltságai miatt csak akkor ért rá – ott pedig, mint elmondta, már megírt jegyzőkönyvvel várták, miközben a telefonon csak beszélgetésre hívták.

A kihágásért csak figyelmeztetést kapott, de azért emlékeztették arra, hogy a bírság ebben az esetben ezertől tízezer lejig terjed.

Lukács nem tudta pontosan behatárolni, hogy mi volt a célja a csendőrség akciójának, – nem zárta ki a megfélemlítést – de a biztonság kedvéért nem volt hajlandó aláírni a jegyzőkönyvet, mivel szerinte a vád hamis, a résztvevők nem foglalták el az úttestet, annak ellenére, hogy Nyújtódon mintegy ötezren gyűltek össze.

Lukács Lóránt

Gazda Zoltán, a megmozdulás főszervezője szerint egyrészt furcsa a hatóság mostani reakciója, három héttel az eseményt követően, olyan körülmények között, hogy a menetelést követően pont a csendőrség parancsnoka volt az, aki gratulált az incidensmentes rendezvényhez, ugyanakkor a parancsnok meg is köszönte a sikeres együttműködést. Gazda portálunknak elmondta, hogy számára érthetetlen, hogy miért nem őt kérdezték meg, hiszen ő tartotta a kapcsolatot a hatóságokkal, és a problémákat is vele kellene tisztázni. Ennek ellenére nem hajlandó felvenni a kesztyűt, nem kereste meg a hatóság képviselőit, várja a következő lépéseket.Menetelők a rétyi keresztút és Maksa között

Az SZNT sepsiszéki elnöke úgy értékeli, a beidézés nem telefonon kellett volna történjen, hanem írásban, tehát elvileg meg sem kellett volna jelenni. Gazda összességében okafogyottnak tartja az egész vizsgálatot, aminek oka vélhetően, hogy a politikum nem nyugodott bele a ténybe, hogy a menetelés több mint sikeres volt, ezért hatósági vonalon igyekeznek zaklatással megfélemlíteni az embereket. Az elnök szerint ugyanakkor ezzel csak nekik tesznek szolgálatot, ugyanis ha folytatják ezeket az akciókat – és erre számítanak – azzal csak használnak az egész ügynek, valamint csak azt érik el, hogy keményebben lépjenek fel. „Úgy gondolom, ha tényleg kitartanak a zaklatás mellett, akkor csak a lelkesedést, az elhatározottságot erősítik, a jövő márciusra Marosvásárhelyre tervezett Székely Szabadság Napja megmozdulás ügyét viszik előre” – tette hozzá.

forrás:/szekelyhon.ro/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon