+ A | - a | Visszaállít
2013. nov.
25
  Ming a Föld legöregebb állata
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: fulldragon
Egy 507 éves sellőkagyló lehetett a Föld legöregebb állata, amíg tudósok véletlenül meg nem ölték, miközben meg akarták állapítani a korát.

A Ming névre keresztelt lényt eredetileg 405 évesnek tippelték, és ahogy minden fiatalabb kagylót, ezt is a mélyhűtőben tárolták. Miután a Bangor Egyetem tudósai kivették a jégről, és alaposabban vizsgálgatni kezdték, a kagyló megdöglött, írja aTelegraph.

A puhatestű az Észak-Atlanti óceánból került elő, és a legidősebb állat, amellyel ember találkozott. 2006-ban találták Izland partjainál, 1499-ben születhetett. Nevét a kínai Ming dinasztiáról kapta, amely a puhatestű születése idején uralkodott. Legalábbis a tudósok azt hitték, hogy az idő tájt született, de miután kinyírták, kiderült, hogy hét évvel Amerika felfedezése után. És azóta ott feküdt a víz mélyén, nem törődve az angol polgárháborúval, a felvilágosodással, az ipari forradalommal, sem a két világháborúval.

A kagylók nyaranta növesztenek egy-egy évgyűrűt héjukra, amikor a víz melegebb és több a táplálék. Ha kettényitják őket, a héj belső felén könnyedén meg lehet számolni az évgyűrűket, úgy, mint a fák esetében.

Az évgyűrűk a héj külső felén is láthatóak, de ott könnyebben megsérülnek, ezért a kutatók inkább a héj belső felét elemzik. Ming rekordja a Guinness-könyvbe is bekerült.
A legérdekesebb azonban nem az állat kora, hanem mindaz, amit a tudósok leolvashatnak majd a héjáról. Az adatokból valószínűleg arra is következtetni lehet majd, milyen volt a tengerek hőmérséklete és szintje több száz évvel ezelőtt.

forrás: /index.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon