+ A | - a | Visszaállít
2013. nov.
30
  Tiltott zászló, kötelező himnusz
Kategória: Autonómia - Közzétette: fulldragon
Módosító indítványt terjesztett a parlament elé három szociáldemokrata szenátor: a román nemzeti jelképek használatának szabályozását olyképp szeretnék módosítani, hogy tilossá váljék az állami intézményeken más államok zászlóinak vagy a székely zászlónak a kitűzése.

Az indítvány fő kezdeményezője, Alexandru Petru Frătean Maros megyei szociáldemokrata szenátor tegnap jelentette be, hogy másik két kollégájával módosító indítványt iktattak a törvényhozásban. Az aláírók között szerepel Gabriela Firea (aki tagja volt a Tőkés László állami kitüntetésének megvonását javasoló becsületbíróságnak), valamint Şerban Nicolae szenátor.
Frătean úgy érvelt, hogy korábban prefektusként Maros megyében többször szembesült azzal: önkormányzatok a román alkotmány által el nem ismert jelképeket tűztek ki. Az indítvány kötelezővé tenné a román zászló állandó jelleggel való kitűzését az állami intézményeken, és szankciókat ír elő, ha más államok lobogóját is kihelyezik. Újságírói kérdésre, hogy az indítvány a székely zászlóra is vonatkozik-e, a szenátor elmondta: a bírságok olyan államok zászlaja esetében is alkalmazhatók, amelyeket Romá­nia nem ismer el, már megszűntek, de olyan „egységek” lobogójának a használata is tilos, amelyek „magukat államnak tartják”. Kifejtette, azért van szükség az indítványra, hogy egyértelmű legyen a román nemzeti jelképek használatának szabályozása.

A három szenátor a zászlóhasználat szabályainak megváltoztatása mel­lett azt is kötelezővé tenné, hogy a közoktatásban a diákok minden reggel énekeljék el a román himnuszt.

forrás:/3szek.ro/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon