+ A | - a | Visszaállít
2013. dec.
13
  Péntek, 13 - ilyenkor jobb fel sem kelni az ágyból
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: fulldragon
Péntek van, és tizenharmadika. Egyesek szerint ilyenkor jobb fel sem kelni az ágyból, mások direkt ilyenkor lottóznak, hogy szerencséjük legyen.

A tizenhármassal kapcsolatos babona eredete egész az ókorra nyúlik vissza, amikor a tizenkettes szám a tökéletességet szimbolizálta - gondoljunk csak a tizenkét hónapra, vagy a tizenkét apostolra - míg azt megbontó tizenhármas a szerencsétlenséget. Az egyik legrégebbi babona szerint, ha tizenhárman ülnek egy asztalnál, akkor közülük hamarosan meghal valaki.

Ez a hiedelem onnan ered, hogy az utolsó vacsorán Jézus volt a tizenharmadik apostol, akit nem sokkal később feszítettek keresztre.

A pénteknek legalább annyira rossz híre van, mint a tizenhármasnak, ez volt a boszorkányok, a fekete mágia napja. A pocsék marketing okát a keresztény világban érdemes keresni, szerintük ugyanis több baljós esemény pénteken esett meg.

Arról nem is beszélve, hogy a XIX. századig ez a nap volt Európában a hóhér napja, ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket.

Így aztán a péntek, és a tizenhármas egymást erősítik. Ilyenkor állítólag nem hat az orvosság, nem szabad házasságot kötni, új állást elfogadni, hosszabb útra indulni.

Egyedül a húsvétot megelőző nagypéntek számított kivételnek, amely nap szentsége ellensúlyozta a péntek szerencsétlen voltát.

A statisztikák szerint viszont ez a nap pont olyan, mint a többi, sőt, mivel a babonások ilyenkor még jobban figyelnek, kevesebb baleset történik. De az is bizonyítható, hogy a pénteken, tizenharmadikán született emberek, kicsivel sem pechesebbek tizenkettedikén, vagy tizennegyedikén született társaiknál.

forrás:/u18/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon