+ A | - a | Visszaállít
2013. dec.
19
  Gyémántokat rejthetnek az Antarktisz hegyei
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
A kutatók azt állítják, hogy meggyőző bizonyítékokat találtak az értékes ásvány Déli-sarkvidéken való előfordulására.
A Nature Communications című folyóiratban közölt tanulmány szerint a kutatók olyan kőzettípusra bukkantak az állandóan fagyott régióban, amely közismerten gyémántot tartalmaz. A gyémántok magas széntartalmú anyagokból képződnek nagy nyomáson, szélsőségesen magas hőmérsékleti feltételek közt, a földköpeny kéregalatti rétegeiben, nagyjából 150 kilométer mélységben.


A drágakő rendszerint vulkáni kitörések során kerül a felszínre, általában a kimberlit nevű, kékes magmás kőzetbe ágyazva. A kimberlit - a vulkáni kitörés során keletkező kürtőszerű csatornákban lévő kőzet - jelenléte már számos hatalmas gyémántkészlet felfedezésében segített a világ különböző pontjain, köztük Afrikában, Szibériában és Ausztráliában - adta hírül a BBC News.

Nem biztos, hogy érdemes belevágni

A szakemberek most először találtak bizonyítékot a kimberlit előfordulására az Antarktiszon. A kutatócsoport három mintát is begyűjtött a jeges kontinens keleti részén elterülő Prince Charles Mountains hegycsoporthoz tartozó Meredith-hegy lankáin.

"Az, hogy I. típusú kimberlitről érkezett jelentés azért fontos, mert a gyémántok nagyobb valószínűséggel fordulnak elő ilyen típusú kimberlitkürtőkben" - mutatott rá Teal Riley, a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) geológusa.

Hozzátette, még az I. típusú kimberlitek közül is csupán csak mintegy 10 százalék az, amelynek kitermelésébe érdemes energiát fektetni, így a következő nagy lépést a mostani eredmények olyan irányú kiértékelése jelenti, hogy érdemes-e gyémántkitermelésbe vágni az Antarktiszon.

Nem nyúlhatnak hozzá?

A szakemberek ugyanakkor rámutatnak, hogy még ha bőséges gyémántkészletek is rejlenek a zord vidéken, bizonyos jogi akadályok lehetetlenné teszik azok kitermelését. Az antarktiszi környezetvédelmi szerződés határozottan tiltja a kereskedelmi célú ásványianyag-kitermelést a kontinensen, és kizárólag a tudományos célú munkálatokat engedélyezi.A szerződést azonban 2041-ben felülvizsgálják és esetleges változtatásokat vezethetnek be. "Nem tudjuk, hogyan fognak viszonyulni a szerződő felek a bányászat kérdéséhez 2041 után, vagy, hogy milyen technológiák fognak a rendelkezésünkre állni ahhoz, hogy az antarktiszi ásványok kitermelése gazdaságilag megtérülő legyen" - húzta alá Kevin Hughes, a BAS tudományos bizottságának tagja.

Hozzátette, további problémát jelent, hogy a szerződéshez nem csatlakozott nemzetekre nem vonatkoznak a benne foglalt rendelkezések, így az ásványi anyagok kitermelésére vonatkozó korlátozás sem.

forrás;/hir24/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon