+ A | - a | Visszaállít
2013. dec.
23
  Karácsony 45 évvel ezelőtt: emberek a Hold körül
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Tóth Imre

45 évvel ezelőtt, 1968 karácsonyán a világtörténelemben először emberek repülték körül a Holdat a NASA holdprogramja keretében útnak indított Apollo-8 űrhajó fedélzetén.
Az 1960-as években a két nagyhatalom az űrversenyben az ember holdraszállásának elsőségéért is küzdött egymással. A kérdés az volt, hogy vajon amerikai vagy szovjet űrhajós teszi-e meg az első lépéseket a Hold felszínén. .


Az 1968-ra már gőzerővel folyó amerikai Apollo holdprogram lépéskényszerbe került, mert olyan hírek érkeztek, hogy küszöbön áll az első szovjet emberes holdexpedíció. Amerika nem akarta elveszteni a „holdversenyt”, ezért az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal, a NASA átalakította az addigi repülési tervet, és 1968 karácsonyára az Apollo-8 küldetéseként emberek Hold körüli repülését tűzte ki célul

Florida, Kennedy Űrközpont 39-A indítóállás, 1968. december 21. 12:51:00 UTC: az Apollo holdprogram fontos állomásához érkezett. Három űrhajóssal a fedélzetén elindult a Hold felé Apollo-8 űrhajó. Frank Frederick Borman (sz. 1928) parancsnok, James (Jim) Arthur Lovell (sz. 1928), a parancsnoki modul pilótája és William Alison Anders (sz. 1933) másodpilóta, mint annak idején Kolumbusz és társai, elindultak az ismeretlen és veszélyes útra.

A Föld körüli pályáról a Hold felé vezetőre való áttérési manőverek, a Hold körüli pályára állás, majd a Hold vonzáskörzetének elhagyása, a navigálás, a parancsnoki modul irányítása, a hajtóművek kipróbálása, működtetése volt a küldetés fő feladata. Az Apollo-8 1968. december 24-én, magyar idő szerint a délelőtti órákban állt Hold körüli pályára. A pályamódosítások utáni végső pályán holdközelben 110,6 km magasságban volt az űrhajó a felszíntől, holdtávolban 112,4 km-re és egy keringést mintegy 2 óra alatt tett meg. 1968 karácsony szentestét három ember a Hold körül töltötte, s miközben a bibliai Teremtés Könyvéből olvastak fel részleteket, a Hold horizontján felkelt a Föld. Mindezt a televíziós közvetítések segítségével több milliárd ember hallhatta és láthatta.

Az első emberek, akik elhagyták a bolygónkat és többször körülrepülték a Holdat az Apollo-8 űrhajóval.Az elismerések hosszú sorában kiemelkedik az is, hogy a Time magazin az Apollo-8 űrhajósait az 1968-as év embereinek választotta.

Ez a közvetítés egyébként a művészeti és tudományos televíziózás legmagasabb szakmai kitüntetését, az Emmy-díjat kapta, amit a televíziós produkciók Oscar-díjának is szoktak nevezni. Az Apollo-8 legnagyobb hatású és legismertebb felvételei a Földről készültek a Hold távolságából visszatekintve bolygónkra.Ilyen volt a földfelkelte az Apollo-8 fedélzetéről 1968. december 24-én ( Apollo-8 Flight Journal, AS08-14-2383,)

Az Apollo-8 sikeresen teljesítette kitűzött feladatait, s több mint 6 napos űrutazás után 1968. december 27-én 15:51 UT-kor sikeresen leszállt a Csendes-óceánra, a Hawaii-szigetektől délre. A személyzetet és az űrkabint a Yorktown repülőgép-anyahajó vette a fedélzetére. Alig telt el hét hónap és 1969. július 21-én az Apollo-11 két űrhajósa, Neil A. Armstrong és Edwin E. Aldrin már a Hold felszínén sétáltak, beteljesítve ezzel a John F. Kennedy elnök által 1961-ben meghirdetett amerikai holdprogram fő célkitűzését, azaz először juttatni embert a Hold felszínére (l. kongersszusi beszéd 1961. május 25., majd Rice Egyetem, Houston, Texas, 1962. szeptember 12.).

Kevés emberről neveztek el még életében krátert a Holdon, de az égi kísérőnket először megkerülő Apollo-8 űrhajósainak, illetve az ember első holdraszállását megvalósító Apollo-11 holdexpedíció asztronautáinak nevét holdkráterek őrzik. Borman, Lovell és Anders-kráterek a Hold túlsó oldalán vannak az Apollo Medencétől (Apollo Basin) délkeletre.

forrás:/csillagaszat.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon