+ A | - a | Visszaállít
2013. dec.
15
  Ötéves terv a Google-tól: mikrofonok a plafonba és csip az agyunkba
Kategória: Háttérhatalom - Közzétette: fulldragon
szerző: THEA

Scott Huffman, a Google fejlesztési igazgatója szerint öt éven belül mikrofonok lesznek a mennyezetbe szerelve és chipek az agyunkba, hogy ezáltal gyorsabban tudjunk keresni a világhálón.
A London Independent által készített interjúban Huffman elmondta, hogy a Google olyan koncepciókon dolgozik, amik a mennyezetről lelógó, a verbálisan feltett kérdésekre reagáló mikrofonokon alapulnak
.

„Valahogy úgy képzeljük el, mint egy személyi asszisztenst, aki félbeszakítva emlékeztet, hogy „ideje indulni”. Pontosan azokat az információkat fogja közvetíteni, amiket keresünk,” mondta Huffman.
"Öt év múlva… a Google pontosan úgy fog válaszolni kérdéseinkre, mint egy ember.”

Amikor arról kérdezték, hogy vajon nem jelent-e majd komoly kihívást megvédeni egy ilyen rendszert az NSA és hasonló szervezetek tolakodó megfigyelési taktikáitól, Huffman fölényesen annyit mondott, hogy az emberek nyugodtan bízzák a Google-ra (egy olyan cégre, amelyik szabad kezet adott az amerikai titkosszolgálatnak, hogy a felhő hálózatukon tárolt adatok között kutakodjon) az információik védelmét.

Huffman azzal dicsekedett, hogy a rendszer hamarosan arra is képes lesz, hogy összeállítsa a felhasználó által mikrofonon kért, számára érdekesnek számító sportesemények összefoglalóit, majd azt megjelenítse a tévé képernyőjén, vagy elintézze helyette az utazásokkal kapcsolatos tervezést.

„Megkérdezhetem például a Google asszisztenst, hogy melyik éttermet ajánlja, ahol francia konyha van, de nem túl drága. A Google erre azt válaszolja majd, hogy „Rendben, akkor ide menjetek,” és mire beülök az autómba, már az adott étteremhez navigál a GPS. Nagyon izgalmas számunkra a lehetőség, hogy a különféle eszközök tudjanak egymással kommunikálni,” mondta.

„A Google úgy gondolja, hogy képes lesz az emberek adatigényeit olyan módon kielégíteni, hogy az eredményeket egyenesen a felhasználók agyába elhelyezett mikrocsipekre küldi,” áll a cikkben. Hoffman szerint ez egy üdvözletes koncepció.

Bár sok ember szemében az agyba ültetett mikrocsip rémisztő és mindenképpen disztópikus lépés, a transzhumanizmus (az ember szellemi és fizikai képességeinek a tudomány és technológia segítségével történő fejlesztése) követői számára ez egy komoly előrelépésnek számít. Szerintük az ilyen jellegű fejlesztéseket elutasítók a tudomány és fejlődés ellenségei.

A Google féle „utópia” megvalósulásához elengedhetetlen, hogy az agyba ültetett mikrocsipek olyan széles körben elterjedjenek, mint ma a mobiltelefonok. Mindezt természetesen a kényelem nevében fogják népszerűsíteni, biztosítva a felhasználókat, hogy a Google fantasztikus biztonsági rendszere megóvja az adatokat a kíváncsi szemektől (a titkosszolgálatok kivételével persze).

Ahogyan arról már korábban írtunk, a Google célja, hogy idővel minden párbeszédet halljon, létrehozva ezáltal a „tárgyak Internetét” (Internet of things), amelyben minden eszköz a hálózat része és ezzel potenciális megfigyelőeszköz is.

A párbeszédeket lehallgató és elemző okos utcai lámpáktól az Xbox-on át a mobiltelefonokig, az egész környezetünket arra készítik elő, ahogy azt David Petraeus, a CIA volt igazgatója megfogalmazta, hogy igazi áldássá válhasson a „titkos államvezetés” számára.

forrás:/idokjelei/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák