+ A | - a | Visszaállít
2013. dec.
18
  Rengeteg új tavat találtak az Antarktika alatt
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: fulldragon

Az American Geophysical Union múlt heti, szokásos évi kongresszusán amerikai kutatók bejelentették, hogy új, aktív tavakat és üregeket találtak az Antarktika alatt, és jobb képeket is készítettek ezekről a belvizeket tartalmazó medencéket összekötő járatokról.Fotó: Greg Babonis / LiveScience

„Több ezer helyet azonosítottunk az Antarktikán, ahol hidrológiai változások történetek” – mondta Greg Babonis glaciológus (gleccserekkel foglalkozó tudós) a konferencián. Szerinte azért érdemes megérteni az Antarktisz területén lévő vízfolyásokat, mert így könnyebben jósolhatóak a későbbi jégleválások.

A NASA ICESat műholdfelvételei alapján 2003 és 2008 között 120 ezer helyen változott meg érezhetően a felszín. Pontokkal jelölték azokat a helyeket, ahol a jég vastagodott vagy vékonyodott. Ezek közül a becslések szerint ötezer pont olyan, ahol a jég alatt víz lehet: olyan elzárt tó, mint amilyen például a Vosztok-tó vagy a valószínűleg egészen fiatal Whillans-tó.

Eredményeik szerint ezek a tavak jóval nagyobb, mint amekkorára eddig becsülték őket. Ráadásul sok tóról kiderülhet, hogy valójában vízfolyás. A tudósok a mostani kutatásig 379 jég alatti tavat számoltak össze, amelyből 150 változik folyamatosan.

forrás:/index/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák