Hír: Temetik a temetőt
(Kategória: Egyéb őrültségek)
Küldte: fulldragon
szerda 20 november 2013 - 01:10:56

A világhírű szaploncai vidám temető harsány színű keresztjei konfliktust robbantottak ki a közelmúltban az ortodox egyház és a hatóságok között. Ez utóbbiak azt állítják, hogy nyomtalanul eltűnnek a régi tréfás feliratú fejfák.

A vidám hangulatú sírkertben az utóbbi időben rendellenességeket véltek fölfedezni a műemlékvédők. Strébeli Róbert felügyelőtől megtudtuk, hogy a Stan Ioan Pătraș által faragott 600 keresztnek kevesebb, mint egynegyede maradt meg, a többinek nyoma veszett, vagy helyi mesterek próbáljak restaurálni azokat.

Strébeli Róbert felügyelő, Máramaros Megyei Műemlékvédelmi Hivatal:

„A falubéliek meg kell értsék, hogy ez a restauráció és ez a konzerválás, amit csinálnak ők kerítésfestékkel vagy ilyen akril festékkel ez többet árt a kereszteknek, mint jót tesznek, mert a gombás fertőzések és a biológikus betegsége a fának nagyon előre van haladva.”

A vidám temető a szaploncai ortodox egyházközség tulajdonában van. Az itt látható keresztek nagy része már az alapító Pătraș tanítványaitól származik. A lelkész meggyőződése, hogy a helyi mesterek sokkal jobban értenek a keresztek rendbetételéhez, mint a kívülálló hivatásos restaurátorok. Szerinte itt csupán rosszindulatú félretájékoztatásról van szó, ami miatt csorbul a település hírneve.

Iustin Luşai lelkész, Szaploncai Ortodox Parókia:
„Nagyon sok turista érkezik Szaploncára a vidám temetőbe, akiket mi tárt karokkal várunk. Éppen ezért meg szeretném nyugtatni őket, hogy senki sem lopott vagy tulajdonított el kereszteket a temetőből.”

A temető keresztjeinek állapotát egy szakmai bizottság vizsgálta, amelyben részt vett a megyei rendőrség is. A felmérést követően a nyomozók jogi lépéseket tettek.

Dumitriţa Rus szóvivő, Máramaros Megyei Rendőrség:

„A rendőrség értesítette a máramarosszigeti ügyészséget a bizottság vizsgálatának eredményeiről, és bűnvádi eljárás indult minősített lopás és rongálás bűntények elkövetésének gyanúja miatt.”

A temetőben a további elhantolásokat nem lehet betiltani, a hatóságok viszont szigorúan fogják felügyelni a műemlékvédelmi szabályok betartását. A szaploncai vidám temető a Királyok völgye után a második leghíresebb temetkezési hely a világon. A sírkertet garmadával látogatják a turisták a világ minden tájáról.

forrás:/erdelytv/Ezen hír származási helye:
( http://archiv.paramoral.eu/news.php?extend.3909 )